Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Cirkus“ ve Sněmovně: Obstrukce a hádky! „Úpadek politické kultury,“ míní Fiala

Autor: ČTK, for, trm, simao - 
16. února 2022
18:45

Ve Sněmovně se rozhořela nebývalá válka s poraženými na obou stranách barikád. Opět kvůli sporné novele pandemického zákona. Dlouhé hodiny poslanci projednávají samotný program schůze. Jednání provázejí obstrukce (především ze strany SPD), demonstrace a dokonce výhružky bombou. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) také oznámil, že policie začne hlídat domovy poslanců, kteří novelu podporují, jelikož byly na internetu zveřejněny jejich adresy.

  • Novela pandemického zákona se do Sněmovny vrátila poté, co ji minulý týden zamítl Senát
  • Poslanci jednají od úterních 14:00, ještě ani neschválili program.
  • Asi 6 hodin předčítal různé návrhy Tomio Okamura, vládní koalice ho „vypla“ fintou, když nechala kvůli neúčasti ministrů schůzi nakrátko přerušit, pak už Okamura nepokračoval.
  • Podle ANO a SPD porušila tímto krokem koalice jednací řád, po hádce následovaly dvě dvouhodinové pauzy.
  • Poslanci si v druhém jednacím dnu odhlasovali, že budou jednat znovu do nočních hodin.
  • Policie začne hlídat domovy poslanců, kteří novelu podporují.
  • Ve Sněmovně byla nahlášená bomba. Výhrůžka ale byla ohodnocena jako bezpředmětná a bezpečnostní služby budovu pro jistotu prohledaly.
  • Ve dvě hodiny odpoledne si ve středu vzali poslanci pauzu kvůli jednání rozpočtového výboru a kvůli jednání vlády. Ve 17:30 si dvouhodinovou pauzu vzali i poslanci SPD. 
  • V pátek má být ve Sněmovně projednáván návrh rozpočtu.

Pandemická novela měla být prvním bodem řádné schůze, která začala v úterý ve dvě odpoledne. SPD potvrdila, že udělá vše proto, aby zákon neprošel. A pustila se do obsáhlých obstrukcí. Do dlouhého řečnění se pustil Tomio Okamura (SPD). Poslanci za SPD předčítali z papírů věci, kterými by se podle nich měla Sněmovna zabývat dřív, než pandemickým zákonem.

Fiala: Úpadek politické kultury

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu uvedl: „Bohužel jsme se v úpadku politické kultury a pravidel parlamentního života dostali ještě dál, ještě hlouběji.“

Zdůraznil, že respektuje právo opozice určité předpisy obstruovat. Připustil, že postup využili i občanští demokraté pod jeho vedením u elektronické evidence tržeb. „Metodu prodlužování jednání respektuji,“ řekl Fiala. Nynější situace se podle něj ale liší v tom, že obstrukce se netýkají jednoho předpisu, ale brání už schválení programu jednání. „To je něco nového, obstruuje se samotný parlamentní proces, vůči tomu by nikdo neměl být lhostejný,“ dodal. Činnost Sněmovny je podle něj ochromená a řada poslanců začíná zvažovat nutnost změnit jednací řád dolní komory. „Za sebe věřím, že se to vrátí do normálních kolejí a prosím všechny, kterým záleží na parlamentní demokracii, aby se o to snažili, ať jsou z jakékoliv politické strany,“ dodal.

Jste srab, čílil se na Fialu Okamura

Podle předsedy Tomio Okamury se však v případě novely pandemického zákona jedná o legislativní zmetek a o „komunistický pandemický zákon“. Okamura mluvil již v úterý bezmála šest hodin, když muselo být jednání přerušeno, protože v sále nebyl nikdo ze členů vlády.

Fiala zopakoval své přirovnání pandemického zákona k hasičské stříkačce, která je připravená pro případ požáru. Předpis nechce vláda využívat hned, ale chce ho mít k dispozici hlavně kvůli hrozbě podzimní vlny covidu-19. „Zákon potřebujeme mít jako pojistku. Všichni si přejeme, abychom ji nemuseli použít. Bylo by ale nepřijatelné, abychom ji neměli,“ řekl.

Fiala považuje za nepochopitelné, že to odpůrci nevidí. „Ale nejde o odpůrce pandemického zákona, jde o odpůrce demokratického projednávání v Poslanecké sněmovně,“ řekl Fiala.

Fígl pětikoalice

Následně místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) přerušil Okamurovo vystoupení a nechal hlasovat o tom, že poslanci mohou jednat celou noc.

Sněmovnou se pak rozléhalo bušení do lavic a bučení, na což vládní poslanci odpovídali potleskem. Okamura v řeči nepokračoval, proti hlasování protestoval a označil jej za protizákonné. „Jste normální srab,“ řekl pak premiéru Fialovi. Jenže ani potom poslanci nepokračovali, šéfka poslanců ANO Alena Schillerová požádala o dvouhodinovou pauzu a při žádosti zmínila, že by to hnutí ANO neudělalo, kdyby právě nebyl porušen zákon.

Porušení zákona?

Předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) navrhl, aby se Sněmovna zabývala zrušením stavu legislativní nouze. Dolní komora podle něho v úterý v rozporu se zákonem nerozhodla, zda tento stav umožňující zrychlené schvalování zákonů trvá.

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová neměla v úterý novelu, kterou vetoval Senát, do návrhu programu schůze zařadit, míní její předchůdce Vondráček. Šéfka Sněmovny o tom rozhodla na základě stanoviska legislativního odboru Sněmovny, ale „nějaký výklad zaměstnance legislativního odboru“ ji k tomu nemohl opravňovat, řekl. „Hrubým způsobem došlo k porušení zákona,“ prohlásil Vondráček.

Poslankyně si přinesla pletení

Na obstrukce se tentokrát poslanci nestihli připravit tolik, jako v minulých týdnech. Nedonesli tak spacáky. Připravenější je byla lidovecká poslankyně Marie Jílková, která si přinesla pletení. „Právě mluví Tomio Okamura, tak se mi snad neudělá nevolno a tak krásnou vlnu si neznehodnotím,“ napsala na twitteru. V komentářích dodala, že jen obnovuje svou dávno ztracenou schopnost a neprozradí tak, co přesně uplete.

Poslanec Patrik Nacher (ANO) se pak pochlubil „základní výbavou poslance“, a tedy kartáčkem, zubní pastou a žiletkou. 

Okamura si opětovně za svůj dlouhý projev vysloužil kritiku. Poslanci na twitteru sdílejí své pohoršené fotky, místy si utahují i z toho, že si měl Okamura dojít alespoň na toaletu. Předseda pirátského klubu Jakub Michálek dokonce vytvořil na twitteru anketu, zdali již náhodou předseda nepotřebuje „čůrat“. 

Podporu nenašel zákon znovu ani u opozičního hnutí ANO. „Náš postoj se nezměnil, naopak je o to silnější v tom, že je podpořen stanoviskem Senátu. Nejlépe by vláda udělala, kdyby stáhnula zákon,“ podotkla šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Podle expředsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) navíc nová předsedkyně ohýbá jednací řád tím, že se pandemický zákon tak brzy dostává zpátky před plénum a měla by se zodpovídat u soudu, pokud nastane situace, že nejvyšší soud zákon smete ze stolu. Zmínil, stejně jako později i Schillerová, že nebyla dodržena desetidenní čekací lhůta.

Poslanec Jan Jakob (TOP 09) na tiskové konferenci před jednáním řekl, že k pandemickému zákonu se Sněmovna dostává i ze zvyklosti, že prvními body programu jsou zákony, které vrátil Senát. „Pevně věříme, že avizovaná obstrukční jednání ze strany SPD neohrozí další body projednávání. Platí, že stěžejní bude rozpočet, a to rozhodně ohroženo být nemůže,“ uvedl. Poslanec Marek Benda (ODS) dodal, že poslanci musí rozpočet projednat i kdyby to mělo trvat celý pátek.

Hrozba bomby

Ve středu odpoledne se v průběhu jednání objevila informace, že někdo nahlásil ve Sněmovně bombu. Informoval o tom předseda SPD s dodatkem, že nechápe, proč nebyla budova vyklizena. Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) ale byla výhrůžka vzhledem k silným bezpečnostním opatřením smetena ze stolu a budova byla prohledána policií s psovody, kteří potvrdili, že nebezpečí nehrozí.

Dalším bodem řádné schůze po pandemické novele má být žádost o vydání předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo a o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) k soudnímu řízení v kauze někdejší městské karty opencard. 

Pandemická novela především rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Senátoři ale i její další kritici poukazují na možnou protiústavnost některých ustanovení a kritizovali zrychlené schvalování předlohy ve stavu legislativní nouze.

Pro přehlasování senátního veta je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů. Koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů jich má při kompletní účasti 108.

Protesty před Sněmovnou a strach o poslance 

Kvůli projednávání pandemického zákona se v úterý i ve středu sešlo na Malostranském náměstí pár desítek demonstrantů. Vedle protestů ale uskupení Otevřeme Česko - Chcípl PES zveřejnila soukromé adresy sedmi desítek poslanců a poslankyň, kteří vládní pandemickou novelu podporují a vyzývá k tomu, aby se šlo demonstrovat k zmíněným místům bydliště. To odsoudil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

„Tohle není útok na jednotlivé poslance a poslankyně. Tohle je útok na naše blízké,“ oznámil Rakušan po opětovném zahájení schůze dolní komory. „Vyzývám všechny z vás, ať jste z kterékoli části politického spektra, prosím vás o to, nic jiného mi nezbývá, abyste odmítli i na vašich sociálních sítích zveřejnění adres poslankyň a poslanců, kteří hlasovali pro pandemický zákon,“ uvedl Rakušan. Oznámil, že jako ministr vnitra vydal pokyn republikové policii, aby zareagovala. „Policie ČR v této chvíli situaci velmi bedlivě monitoruje a dělá veškerá operativní opatření, která s tímto souvisí,“ uvedl.

Policie potvrdila na twitteru, že přijímá adekvátní opatření a je připravena k domovům poslanců poslat pomoc a případně zakročit v případě, že dojde k protiprávnímu jednání. Proti jednání iniciativy se postavili koaliční i opoziční poslanci. Většina z nich vyjádřila šok z toho, že se někdo snaží zastrašovat je samotné i jejich rodiny. 

Na tiskové konferenci během obědové pauzy se nad touto zprávou pozastavila i předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová. „Je to způsobené možná i atmosférou zde ve Sněmovně, a proto se snažíme o konstruktivní jednání s opozicí, která se uchýlila k obstrukcím,“ komentovala s tím, že stojí mnoho návrhů a zákonů a musí se s tím již něco udělat. „Zástupci hnutí ANO opakovaně opakují, že nechtějí obstruovat, když vidíme jak postupují, tak je vidět, že se k obstukcím připojili,“ pokračovala.

Podle premiéra Fialy situace překračuje všechny myslitelné meze, především co se týče zveřejnění adres poslanců. „Ohrožuje bezpečnost zákonodárců, jejich dětí, rodičů a blízkých. Považuji to za nepřijatelné, takové kroky do demokratické společnosti nepatří,“ uvedl.

Video  Pandemický zákon nepotřebujeme, míní politolog. Věří vládě, že nezvýší daně?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sarina ( 17. února 2022 09:24 )

Proč to ta slepená nechala dojít až tak daleko-k tolika hodinám "cirkusu obstrukcí a hádek, to nemohla ukončit dříve? To muselo dojít až tak daleko, kdy už nebyla schopna koalice pandemický zákon prosadit protože neměla dost hlasů? I tak dobře aspoň nám ukázali že to jde zastavit když se chce a nemusí ze sebe dělat chudinky se spacáky, pletením i KARBANEM!!!

sarina ( 17. února 2022 07:45 )

NO JÓ slepená se slepila a ještě se i pojistila 108 a myslela si jak rychle bude všechno odkývané ani ta 108 jim ale nepomohla a SEDĚT A POSLOUCHAT MUSÍ DÁL, je to OK! to SLEPENÉ VLÁDNUTÍ A TOUHU PO MOCI ať jim opozice POŘÁDNĚ OSLADÍ!

pakonizodory ( 17. února 2022 07:26 )

Vokamůra to dělá dobře. Je potřeba téhle vládě nemehel a matláků trošku srovnat krovky.

e.lesanova ( 16. února 2022 22:55 )

Vážně?? Nějak jste vymazali z paměti střečkování politiků v minulosti...to byly obstrukce takřka pravidlem...říkalo se tomu právo a demo­kraci­e...Zep­tejte se Fialy, Kalouska atd. Výkon obstrukce dokonce 236 dní...co je proti tomu Okamura, že, hlupáku

e.lesanova ( 16. února 2022 22:51 )

Nemáte horečku?? Víte vůbec, co který pojem znamená?? Evidentně ne, tragéde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa