Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vrchol vlny je na dohled, budeme rozvolňovat, slíbil kancléř Němcům. Varoval před podzimem

Autor: ČTK - 
11. února 2022
12:13

Současná vlna koronavirové varianty omikron se v Německu blíží k vrcholu, země tak může začít s postupným rozvolňováním. V dnešním projevu ve Spolkové radě, která zastupuje německé regiony, to prohlásil kancléř Olaf Scholz. O zmírnění karanténních opatření, které Scholz označil za fungující, bude kancléř jednat s premiéry spolkových zemí příští týden ve středu.

„Vědecké prognózy nám ukazují, že vrchol této vlny je na dohled. To nám umožní příští týden na schůzce spolkové vlády a spolkových zemí učinit první rozvolňovací kroky a připravit další na jaro,“ řekl Scholz. Kancléř nicméně zdůraznil, že uvolňování poměrů bude opatrné a že bude vycházet z doporučení odborníků. „Budeme rovněž připraveni, pokud by čísla infikovaných výrazně vzrostla,“ dodal.

V Německu s 83 miliony obyvatel za čtvrtek přibylo přes 240.000 infikovaných. Takzvaná sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100.000 obyvatel v týdenním úhrnu, činí 1472,2, což je rekordní hodnota. I přes vysoké počty nakažených je ale situace v nemocnicích stabilní a jednotky intenzivní péče nejsou přetížené.

Scholz v projevu před zástupci spolkových zemí zdůraznil, že německá karanténní opatření fungují. To podle něj dokazuje mimo jiné to, že zdravotní systém na rozdíl od jiných států i v nejhorších pandemických vlnách pracoval stabilně. Uvedl také, že Německo si v ochraně seniorů vede rovněž lépe než jiné státy. „Nadále ale platí, že cestou z pandemie je očkování,“ uvedl.

Kancléř také obhajoval svůj požadavek na všeobecnou očkovací povinnost proti covidu-19. „Nadcházející podzim a zima mohou opět přinést nárůsty infekčních čísel, proto všeobecné povinné očkování dává smysl,“ dodal.

Video  Imunolog Hořejší o riskantním rozvolňování: Vláda volí ekonomiku před plnými špitály  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa