Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Povinné očkování v Česku vláda odmítla! A zásadně upravuje pandemický zákon

Aktualizováno -
19. ledna 2022
15:59
Autor: ČTK, trm, simao - 
19. ledna 2022
06:40

Očkování proti covidu-19 nebude podle premiéra Petra Fialy (ODS) pro nikoho povinné. Řekl to po dnešním jednání vlády. Během něj došlo i ke schválení novely pandemického zákona, aby podle něj mj. bylo možné regulovat i provoz všech typů provozoven, trhů, sportovišť i školských či vzdělávacích zařízení pro děti od tří let. Co dalšího vláda dnes řešila? Mj. pandemické ředitelské volno.

Co vláda schválila?

  • Povinné očkování nebude. Ani pro věkové skupiny 60+ apod., ani pro vybrané profesní skupiny.
  • Vláda schválila pandemické ředitelské volno - ředitelé škol budou moci vyhlásit 10 dnů volna nad rámec stávajících pěti, nebo přistoupit k online výuce.
  • Vláda schválila novelu pandemického zákona. Zákon je upraven tak, aby bylo možné regulovat i některé činnosti jako stravovací služby, diskotéky apod. Rozšiřuje se možnost vydávat opatření i pro ministerstva obrany a vnitra. Zákon přináší i nový způsob vyhlašování karantén a izolací.
  • Zrušení funkce zmocněnce pro informační technologie a digitalizaci.

Video  Povinné očkování v ČR nebude: Vláda ho odmítla a změnila pandemický zákon  - ČTK
Video se připravuje ...

Fiala: Nechceme prohlubovat příkopy ve společnosti

 „Očkování proti covidu-19 nebude povinné, to nijak nemění náš postoj k vakcinaci, je to stále jednoznačně nejlepší způsob boje proti covidu-19, očkování je nejjistější cesta jak se vyhnout těžkému průběhu nemoci, jak se vyhnout hospitalizacím,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

„Důvody pro to povinné očkování neshledáváme, nechceme prohlubovat příkopy ve společnosti,“ podotkl Fiala. Řada argumentů z minulosti neplatí, proočkování řady profesních skupin je dobrá, podotkl.

Povinnost měla podle vyhlášky, kterou schválila končící vláda Andreje Babiše (ANO), platit pro lidi nad 60 let a některé profese od března 2022. Aby lidé očkování stihli, museli by zahájit očkování už v těchto dnech.

Válek: Běžte na boosterovací dávku

„Povinnost očkování z vyhlášky zmizí, splnil jsem, co jsem slíbil,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Chystají se i další opatření, je potřeba co nejdříve spustit možnost očkování pro děti 12+ boosterovací dávkou, poznamenal ministr.

„Třetí dávka prakticky stoprocentně chrání proti vážnému průběhu, stále je možnost jít na třetí dávku, stále je čas, ten omikron nezmizí tento týden, nezmizí příští týden, bude tady celý únor. Všichni ti, kteří jsou rizikoví, by měli jít na boosterovací dávku. V podstatě nemáme s vážným průběhem v nemocnici jediného pacienta po boosterovací dávce,“ apeloval Válek.

„Nemalujme si to příliš narůžovo (...) Vláda to dobře zvládá, opatření jsou perfektně nastavena, ale omikron je velmi nebezpečný vir. Musíme dodržovat opatření, je potřeba, aby se občané očkovali a není to tak, že za týden jsme za vodou. My musíme dodržovat ten režim opravdu minimálně do půlky února a pokud všechny predikce dobře vyjdou, tak jsme za vodou,“ míní Válek.

Pandemické ředitelské volno a úprava pandemického zákona

Pode ministra školství Petra Gazdíka (STAN) se návrh na pandemické ředitelské volno bude ve Sněmovně řešit ve zrychleném řízení. „Deset dní mimořádného pandemického ředitelského volna dostalo od vlády zelenou. Ředitelé škol je budou moci využít i na distanční výuku. Obojí generuje rodičům nárok na ošetřovné. Návrh teď zamíří do parlamentu, kde bude projednán ve zrychleném řízení,“ napsal Gazdík na twitteru.

K pandemickému ředitelskému volnu Fiala poznamenal: „My jsme už dopředu řekli, že nechceme jít cestou lockdownů, není pro nás dobré, aby se zavíraly školy, ale ředitelé budou mít v ruce více funkčních nástrojů, aby se mohli rozhodnout podle situace a adekvátně tomu, jaká je situace u nich na škole.“

Pandemický zákon by se měl prodloužit o rok a půl, tedy do konce srpna 2023. Mimořádnými opatřeními bude nově možné omezit provoz všech typů provozoven, trhů, sportovišť i školských či vzdělávacích zařízení pro děti od tří let. Opatření by nově mohlo vydávat také ministerstvo obrany. 

Ministerstvo zdravotnictví se snaží novelou reagovat na výtky Nejvyššího správního soudu, který mnohá mimořádná opatření v minulosti zrušil. Nově tedy ministerstvo navrhuje, aby se regulace týkala všech provozoven podle živnostenského zákona, tržišť a tržnic. Orgány budou mít možnost například omezit jejich provozní dobu. Týkat by se to mělo i služeb kadeřnic, pedikérek, taxislužby či umělecké činnosti,

Pandemický zákon připravila předchozí vláda ANO a ČSSD po dohodě s opozicí, aby rozšířil možnosti boje s epidemií mimo režim nouzového stavu. 

Video  Tisková konference po jednání vlády (14.1.2022)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Stano1963 ( 20. ledna 2022 08:29 )

dnes nařizovat povinné očkování je pozdě, to je dnes každému jasné, tedy mimo imunologa Hořejšího. Očkování docela dobře fungovalo proti deltě, na omikron je hodně slabé

slafa ( 20. ledna 2022 04:47 )

Anglicka policie dostala rozkaz zavrit vsechny ockovaci centra­.Inter­naci­onal­ni soud vysetruje ockovaci zverstva.Podplacene media zatim mlci­.https­://www­.bit­chute­.com/v­ideo/a­EZZlk­AMcyq­c/

vesnice ( 19. ledna 2022 23:25 )

Je to vláda zbabělců, podléhají tlaku a vůbec se neohlíží na následky. Tohle dopadne špatně. Okolo se zpřísňuje, zavádí se povinné očkování, ale ti naši ignoranti si melou svou jenom proto, že očkování navrhla Babišova vláda.

Jirik-ta ( 19. ledna 2022 23:06 )

gemino ( 19. ledna 2022 22:33 )

Bez si dát šestou dávku a neotravuj tady. Karma je zdarma

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa