Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pfizer při testech vakcíny pro batolata narazil na nečekaný problém. Zároveň se ale i raduje

Autor: tsv - 
25. prosince 2021
12:00

Společnost Pfizer narazila během klinických testů vakcíny u dětí pod pět let na nečekanou komplikaci. Podávaná dávka, která je v porovnání s dávkou pro dospělé zmenšená až o 27 mikrogramů, nestačí na požadované posílení imunity. Společnost se tak rozhodla v rámci testů přidat třetí stejně malou dávku. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) mezitím schválil první antivirovou pilulku k léčbě covidu-19, za kterou stojí právě Pfizer.

Podle amerického lékaře a prezidentského poradce Anthonyho Fauciho znamenají změny v klinických testech lehkou prodlevu na cestě za schválením užívání vakcíny u malých dětí. Společnost ale pochválil za zodpovědný přístup. „Rozhodnutí zhodnotit třetí dávku tří mikrogramů pro děti od šesti měsíců do pěti let ukazuje, že cílem firmy je opatrně nastavit velikost vhodné dávky tak, aby zajistila co největší přínos a minimální rizika,“ řekl pro server CNN Fauci.

Standardně jedna dávka obsahuje 30 mikrogramů vakcíny pro všechny starší dvanácti let. Děti mezi pěti a jedenácti lety dostávají deset mikrogramů a nejmladší pouhé tři mikrogramy. Ačkoli se tato dávka u batolat prokázala jako efektivní, imunitní systém dětí nad dva roky nereagoval dostatečně.

„Studie bude odteď zahrnovat třetí dávku o třech mikrogramech nejméně dva měsíce po druhé dávce, aby v takto mladé věkové skupině došlo k navýšení ochrany,“ napsala společnost Pfizer ve svém prohlášení. Ke schválení očkování nejmenších by mělo podle odhadů dojít během první poloviny příštího roku.

Úřad schválil první pilulku proti covidu

Ačkoli se farmaceutická firma potýká s nepříjemnostmi v souvislosti s klinickými testy vakcíny, slaví jiný nemalý úspěch. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil první antivirotikum v podobě pilulky, která má pomoct urychlit léčbu covidu a předejít hospitalizaci.

Lidé budou moci lék požívat sami doma bez nutného dozoru specialistů. V případě, že dotyčný dostane pozitivní výsledek testu na covid a co nejdříve začne pilulky brát, předejde potenciálně těžkému průběhu nemoci, hospitalizaci a smrti. Lék Paxlovid bude prodáván na lékařský předpis.

„Lék by se měl začít užívat co nejdříve po diagnóze covidu-19 nebo během pěti dnů od prvních příznaků,“ udal ve svém prohlášení FDA. Podle klinických testů dokáže Paxlovid u lidí z rizikových skupin snížit riziko hospitalizace a úmrtí o 89 procent.

K novému léku se v listopadu vyjádřil i prezident Spojených států Joe Biden. „Pilulka by znamenala znatelný krok kupředu na naší cestě ven z pandemie,“ prohlásil. Paxlovid označil za „potenciálně mocný nástroj pro boj s virem včetně mutace omikron“, upozornil ale, že třetí posilovací dávka je nadále „naším nejsilnějším nástrojem pro záchranu životů“.

FDA jeho výrok doplnil s tím, že lék nepředstavuje náhradu za očkování u lidí, kterým se posilovací dávka doporučuje. O schválení pilulky k léčbě covidu nyní usiluje i společnost Merck, jejíž lék dokáže snížit riziko těžkého průběhu nemoci o 30 procent, píše CNN.

Video  Spojení delty a omikronu budí obavy. Virolog zmínil nebezpečí u zvířat a špatné britské zprávy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Dezinfekce ( 27. prosince 2021 10:12 )

Asi nám tím chtějí sdělit,jak vakcíny předem testují,aby pak mohli s velkou slávou oznámit,že byla chyba odstraněna a už to můžete cpát vesele do dětí.

Uživatel_5560199 ( 26. prosince 2021 15:35 )

Důchodci už jim nestačí už potřebuju zabíjet i nemluvnata
....pořádnou revoluci jako ve Francii za krále Ludvíka 14 a k tomu pořádnou gylotinu 🙉😂😂😂😂 prvního bych sekla Vojtěcha, pak Babiš, aspol 😂😂😂😂

Uživatel_5560172 ( 26. prosince 2021 11:21 )

Nelze již komentovat demenci některých lidí.

diskutujici ( 25. prosince 2021 19:33 )

Naopak - decka so rodice nevyberou.

diskutujici ( 25. prosince 2021 19:32 )

Evidentne je to pro nekoho snadny zdroj privydelku pouzit vlastni decko jako laboratorni krysu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa