Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Neočkovaná Laura (33) upadla kvůli covidu do kómatu. Až po sedmi týdnech zjistila, že porodila

Autor: sova, ČTK - 
16. prosince 2021
15:45

Třiatřicetiletá matka, která se probudila ze sedmitýdenního kómatu způsobeného nemocí covid-19, zjistila, že porodila holčičku. Po probuzení se musela naučit znovu chodit, jíst a čistit si zuby. Laura Wardová z anglického Wiganu nyní všechny těhotné ženy vyzývá, aby se nechaly očkovat. Píše o tom britský Daily Mail.

Asistentka pedagoga onemocněla covidem, když byla těhotná s dcerou Hope. Dívku porodila pod silnými sedativy nouzovým císařským řezem ve 31. týdnu - více než dva měsíce před termínem porodu 15. října. Přestože strávila pět týdnů na novorozenecké jednotce, dívka je nyní zdravá.

Pro Lauru to však byl jen začátek strašlivého utrpení, ze kterého se její rodina v jednu chvíli obávala, že se z něj nikdy nevzpamatuje. Žena v izolaci měla potíže s dýcháním a po zavolání na zdravotnickou linku jí bylo doporučeno, aby jela do nemocnice. Když se její stav během zhruba čtrnácti dnů v nemocnici zhoršoval, byla poslána do porodnice, aby lékaři zkontrolovali dítě, a bylo jí řečeno, že možná bude muset porodit dříve.

Trvalo dva týdny, než byla vůbec schopna mluvit

Poslední věc, kterou si pamatuje, je příchod zpět na covidové oddělení. Pak jí bylo řečeno, že kývla hlavou na souhlas s porodem, na to si ale nevzpomíná. Další Lauřina vzpomínka je na probuzení o sedm týdnů později, 30. listopadu, aby ji přivítal pohled na dceru, o které neměla ani tušení.

Otevřela jsem oči a viděla Hope na posteli vedle mě, ale nemohla jsem pohnout žádnou částí svého těla,“ řekla žena.

Poté, co byla Lauře zavedena tracheostomie a vyživovací sondy, trvalo dva týdny, než byla vůbec schopna mluvit, a od té doby se musela znovu naučit, jak dělat nejzákladnější každodenní činnosti.

Zpočátku jsem jen ležela v posteli a nemohla jsem se vůbec pohnout,“ uvedla. „Bylo to frustrující, protože jsem nemohla mluvit, a protože jsem se nemohla hýbat, nebyla jsem ani schopna napsat nic, co jsem chtěla říct. Musela jsem se naučit jíst, čistit si zuby, všechny ty věci, které se naučíš jako batole, je to jako učit se všechno znovu,“ dodala.

Svaly na jejích nohách se v průběhu týdnů zhoršily a teprve na začátku prosince se jí podařilo znovu chodit.

Lékaři očkování těhotným doporučují

Lékaři a vakcinologové těhotným očkování doporučují. Novorozence proti covidu-19 nejlépe chrání vakcína, která je těhotné ženě podána mezi 27. a 31. týdnem těhotenství. S odkazem na vědeckou studii Hebrejské univerzity a nemocnice Hadasa v Izraeli informoval deník Haarec. Studie prokázala, že po očkování v této fázi těhotenství měli novorozenci více protilátek než ti, jejichž matky se nechaly v době těhotenství očkovat dříve nebo později.

Studie se prováděla na 171 gravidních, jejichž průměrný věk byl 31 let. Byly rozděleny do dvou skupin, první byla naočkovaná mezi 27. a 31. týdnem těhotenství, druhá mezi 32. a 36. týdnem.

Ukázalo se, že ženám očkovaným v pozdější fázi se narodily děti s úrovní protilátek o 40 procent nižší než měli novorozenci druhé skupiny matek. Navíc ve skupině těhotných očkovaných mezi 27. a 31. týdnem měly děti dvakrát více protilátek než matky samotné. Ve druhé skupině se množství protilátek novorozenců a matek nelišilo.

Studie byla publikována v odborném časopise Clinical Microbiology and Infection. „Domníváme se, že placenta je schopná filtrovat a vybrat jenom nejúčinnější protilátky nutné k neutralizaci viru. Pozorovali jsme to na typu protilátek a při testech síly neutralizace,“ řekl jeden z autorů studie Amichaj Rottenstreich.

aeraluna ( 16. prosince 2021 23:03 )

Paní je pěkný kousek - to covídek rád...tak čemu se všichni pořád diví?

BeIphegor ( 16. prosince 2021 17:17 )

Proto se covid Afriky temer nedotkl

inae3815 ( 16. prosince 2021 16:46 )

Naprosty souhlas. Přežraní tlusťoši na ať se zaměří povinná vakcinace a konečně uzákonit daně na nezdravé potraviny a nápoje jako je už léta ( Norsko, Švédsko…).

marcelinka007 ( 16. prosince 2021 16:24 )

upadla do kómatu pro svou nenažranost, všichni víme, že problém s Covidem mají hlavně obézní lidé

bafy81 ( 16. prosince 2021 16:00 )

Tahle 200 kilová bedna tuku mne opravdu k očkovaní nepřesvědčí. Ted se dostala z covidu, ale brzy ji stejně zežere cholesterol a srdce se na tu dřinu taky vyse*e 😏

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa