Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vlivný kardinál šíří konspirační teorie o koronaviru: Soros, Gates a „totální kontrola“

Autor: ČTK - 
13. prosince 2021
20:55

Vlivný německý kardinál Gerhard Ludwig Müller šíří ve Vatikánu názory na pandemii covidu-19, které mají blízko ke konspiračním teoriím. Podle Müllera je pandemie záminkou k tomu, aby vlády a finanční elity zavedly přísnější kontrolu nad obyvatelstvem. Na výroky kardinála, jenž byl editorem sebraných spisů emeritního papeže Benedikta XVI. a v současnosti působí jako soudce nejvyššího soudu katolické církve, upozornila v pondělí agentura DPA. Papež František opakovaně projevil na pandemii jiný názor a vyzval k očkování proti covidu-19.

Müller například uvedl, že „lidé sedící na trůnu svého bohatství“ vidí v epidemii příležitost, jak ostatním vnutit své priority. Epidemie podle něj slouží jako záminka pro vytvoření „totální kontroly“ nad obyvatelstvem ze strany státu. Mezi bohatými, kteří chtějí pandemii covidu-19 využít pro prosazení své agendy, jmenoval Müller například americké miliardáře George Sorose či Billa Gatese.

Podle politologa Jana Rathjeho Müllerovy výroky vykazují podobné rysy jako konspirační teorie, které se kolem pandemie šíří ve společnosti.

Müller byl v letech 2002 až 2012 řezenským biskupem a v letech 2012 až 2017 po kardinálovi Josephovi Ratzingerovi (papeži Benediktu XVI.) druhým Němcem v čele vlivné Kongregace pro nauku víry. Podle Vatikánu se podílel na více než 500 akademických publikacích.

Papež: I ve Vatikánu jsou popírači existence viru

Müller není ale jediným vysoce postaveným představitelem katolické církve, jenž šíří konspirační teorie ohledně pandemie. V listopadu italská média upozornila na vystoupení bývalého velvyslance Vatikánu v USA, kardinála Carla Marie Viganòa, podle kterého je pandemie jen podvodem a vlády úmyslně zabíjely nakažené, aby zbytku obyvatelstva vnutily protipandemická opatření. Viganò patří k nejsilnějším kritikům papeže Františka a jeho vystoupení vatikánští činitelé kritizovali.

Video  Tisková konference po jednání vlády (13. 12. 2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Papež František mnohokrát vyjádřil svou podporu očkování proti covidu-19, jež označil za „akt lásky“. Vyzývá ale k rovnější distribuci vakcíny mezi bohatými a chudšími zeměmi a k odlišnému nastavení světového společenství a hospodářství po pandemii, aby plodilo méně nerovnosti a více chránilo životní prostředí. Při cestě ze zářijové návštěvy Slovenska papež uvedl, že ve Vatikánu je malá skupina lidí, kteří se odmítají nechat proti covidu-19 naočkovat, a ve sboru kardinálů je několik „popíračů“ existence viru.

Video se připravuje ...
Další videa