Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

K očkování je hlášeno přes 8500 menších dětí. Část rodičů si stěžuje: Vakcinačních center je málo

Autor: ČTK - 
13. prosince 2021
19:40

Do očkovacích center bylo v pondělí odpoledne přihlášeno k očkování proti covidu-19 více než 8500 dětí ve věku pět až 11 let, po 15:15 o tom informovala na twitteru Chytrá karanténa. Dalších téměř 6600 dávek očkování si podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) objednalo 120 praktických lékařů pro děti a dorost. Řekl to na tiskové konferenci po jednání vlády. Očkovacích center je podle informací na webu ministerstva zapojeno zatím 28, chybí v pěti krajích.

Očkovací látky pro děti by měly do ČR dorazit podle Vojtěcha v úterý. Objednáno je jich 300 000 dávek, mají třetinovou sílu a podávají se dvě dávky. Do ordinací a očkovacích míst je bude rozvážet distributor Avenier. Dětí v tomto věku je asi 800 000, dětských praktických lékařů asi 2000. Očkovací látku zatím objednalo 120 z nich. „Věřím tomu, že se jejich počet bude ještě zvyšovat, aby to očkování bylo dostupné,“ dodal ministr.

Očkovat děti bude podle Vojtěcha také asi 50 center. Kolem 17:00 bylo podle webu ministerstva 28 míst, která registrací dětí umožňovala, chyběla v Královéhradeckém, Olomouckém, Středočeském, Libereckém a Plzeňském kraji. V Ústeckém kraji, který patří rozlohou mezi největší, bylo jen v Kadani na Chomutovsku. Lidé si na sociálních sítích stěžují na to, že registrující lékař jejich dítěte neočkuje a center je málo. Podle Vojtěcha mohou děti očkovat i jiní dětští lékaři než jejich registrující.

Za týden i pro padesátníky

V první den přihlašování měli rodiče ještě možnost v systému vybrat i vakcínu, která pro děti není schválená. „Původně rodiče museli zvolit typ vakcíny, a to bylo asi zbytečně složité. Nyní jsme tento krok zjednodušili. Všem, kterým systém vygeneroval zařazení do špatné skupiny, zavoláme a najdeme nový termín,“ uvedla k tomu Chytrá karanténa.

Video  „Až do úplného padnutí," Lékařka o přeplněných čekárnách, nebezpečných virech i výpadcích léků.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Registrace byly spuštěny už v neděli večer, stejně jako zkrácené přihlašování k očkování posilující dávkou pro lidi nad 55 let. Dosud mohli další vakcínu dostat po půl roce od dokončeného očkování, nově po pěti měsících. Za týden ministerstvo umožní registrace po pěti měsících i pro padesátníky. Dosud měli zkrácenou lhůtu pro posilující dávku lidé nad 60 let a chronicky nemocní.

Lidí po třetí dávce je za prosinec 0,7 procenta

Odborníci upozorňují na to, že účinnost očkování po několika měsících slábne, doporučují proto třetí dávku, která imunitu obnoví zhruba za týden. Aplikovat si ji zatím nechalo víc než 1,5 milionu lidí. V posledních týdnech i kvůli tomuto slábnutí imunity přibývá lidí, kteří se nakazili po dokončeném očkování. V listopadu a prosinci tvoří asi třetinu případů. Lidí po třetí dávce je za prosinec 0,7 procenta.

Vakcína chrání zejména před vážným průběhem nemoci, který by vyžadoval hospitalizaci. V listopadu potřebovalo péči v nemocnicích asi 6700 nakažených covidem-19 ze zhruba 6,5 milionu plně očkovaných starších 16 let a 8700 z 2,9 milionu bez dokončeného očkování. U očkovaných je to 0,1 procenta a 0,3 procenta u neočkovaných, tedy asi třikrát víc.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

viho ( 14. prosince 2021 10:06 )

V 50. letech 20. století ještě existovaly kolonie a lékaři tam s oblibou jezdili dělat výzkumy na "podlidech", včetně testování vakcín. A tamní oběti se jaksi nepočítaly... Třeba Belgie, kde dnes sídlí vznešená "lidskoprávní" EU, páchala ještě donedávna ve svých afrických koloniích velká zvěrstva...

deratizater ( 14. prosince 2021 08:43 )

Alarmující názor nositele Nobelové ceny na plošné očkování.!
Nedávno poskytl profesor Montagnier další rozhovor, ve kterém se mimořádně ostře vyjádřil k myšlence univerzálního očkování. „Univerzální očkování je obrovský omyl. To je vědecký omyl a lékařský omyl, abych tak řekl. To, co se děje, je naprosto nemyslitelné a jednoho dne se za to budete muset zodpovídat. Je to očkování, které urychluje tvorbu nových kmenů viru. Tento virus narazí na protilátky vytvořené vakcínou a má dvě cesty: buď zemřít, nebo hledat způsob, jak vakcínu obejít. Nové kmeny jsou prostě bezprostřední reakcí naočkování. Po celé planetě můžeme vidět, jak se vlna očkování a vlna úmrtí shodují. Sleduji případy, kdy se lidé nechali očkovat a přesto onemocněli. A dokážu, že tento virus se svou mutační schopností odolá očkování,“ – prohlásil Montagnier. A nyní to nejdramatičtější: doktor Luc Antoine Montagnier - opakujme,
není žádný"příštipkář", ale světově uznávaný virolog, nositel Nobelovy ceny za medicínu-dává očkovaným maximálně tři roky života. Vlny onemocnění však nebudou dávány do souvislostí s vakcinací: Někdo zemře s diagnózou rakoviny, někdo na následky cukrovky, někdo na hypertenzi, mrtvici, infarkt atd. Nebude přípustné spojovat tato úmrtí s injekcí.Demografové dnes používají výraz „nadměrná úmrtnost“. Vyspělá Čína už vyrábí kvalitní bezpečné vakcíny s inaktivovanými víry a ty žádné závažné vedlejší účinky nemají.Je tabu o nich mluvit a jsou obrovské byrokratické překážky k jejich dovozu .Rodiče by neměli riskovat zdraví svých dětí nějakými pseudovakcínami.

Uživatel_5500418 ( 14. prosince 2021 08:02 )

Aby jsem dal očkovat svoje dítě ? K tomu už nemám co dodat.

viho ( 13. prosince 2021 23:50 )

Taková příležitost vyzkoušet nový typ vakcín na všech věkových skupinách se již v budoucnu asi nenaskytne, tak se výrobci snaží udržet současnou koronavirovou mánii co nejdéle. Dle posledních zkušeností jsou ty vlny nákaz stále větší, což je zjevně způsobeno tím, že ty současné vakcíny neposkytují sterilizační imunitu, tedy ochranu proti nákaze a dalšímu šíření, nýbrž pouze chrání očkovaného před vážným průběhem. Virus se tak dál mohutně šíří a mutuje, a postupně obchází imunitu získanou nákazou i očkováním, takže budou potřeba další a další vakcíny. Současná varianta Delta už zjevně naráží na maximální počet možných hostitelů, ale varianta Omikron (či Xi) zdá se rozjede opět ještě větší vlnu...

e.lesanova ( 13. prosince 2021 21:41 )

Chudáci děti...jako součást experimentu Kolik z těch rodičů to dělá pro jejich "zdraví" a kolik, aby mohlo bez omezení někam na dovolenou?? Nikdo nezná dopad očkování ani po tomto zběsilém očkování hlava nehlava, bez zjišťování zdr. stavu konkrétního jedince, víme dnes již najisto, že vakcíny neúčinkují, jak bylo lidem nalháváno a přesto pokus na dětech ?? Zešíleli jsme, máme vymazané mozky z dvouleté masáže farmaceutických firem a úplatných politiků ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa