Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nové vakcinační místo pro neregistrované v Plzni: Denně naočkuje až 800 lidí

Autor: ČTK, rum - 
26. listopadu 2021
13:50

Plzeňský kraj zareagoval na katastrofální situaci epidemie koronaviru otevřením nového očkovacího centra. To bude od neděle fungovat v bývalém obchodním domě Prior, později Tesco u nádraží. Fakultní nemocnice Plzeň ruší od pondělka neakutní operace.

Centrum se otevře v neděli 29. listopadu, očkovat se začne od pondělí, v provozu bude ve všední dny od 8 do 16 hodin. „Denní kapacita všech očkovacích míst je více než 3800 osob denně. S novými nařízeními Vlády ČR ale roste zájem o očkování všemi schválenými vakcínami, proto se Plzeňský kraj rozhodl připravit na větší počty zájemců o očkování už nyní,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová. Kraj už na jaře zřídil velkokapacitní očkovací místo v části Skvrňany, jeho provoz ale koncem září skončil.

Strategická poloha

Poloha očkovacího centra je strategicky výhodná. Je v blízkosti vlakového a autobusového nádraží, zastávek městské hromadné dopravy a lze zde i snadno zaparkovat. Otevřením očkovacího místa bez registrace zároveň také zabráníme tlaku na stávající centra, která by musela velmi komplikovaně navyšovat své kapacity,“ dodala Mauritzová.

Předpokládaná denní kapacita je 500 lidí, při větším zájmu to bude možno naočkovat až 800 lidí denně.

Všechny vakcíny

V novém centru se bude očkovat ve všední dny všemi dostupnými a schválenými vakcínami. „O víkendech očkujeme bez registrace na Denisově nábřeží,“ doplnil ředitel Jiří Šlajs. Ve všední dny se v klinice na Denisově nábřeží pro změnu očkují výhradně registrovaní zájemci.

V Plzeňském kraji, kde žije přibližně 590 tisíc obyvatel, dostalo alespoň jednu dávku 358 682 lidí, tedy bezmála 61 procent všech obyvatel a necelých 69 procent obyvatel starších 12 let.

Zrušili operace

Fakultní nemocnice Plzeň od pondělí 29. listopadu o polovinu sníží počet plánovaných operací, aby měla dostatek zdravotníků intezivistů pro covidová oddělení. Akutní i veškerá onkologická operativa zůstane bez omezení.

Ruší se například operace křečových žil a jiné zákroky, které snesou odklad,“ sdělil ředitel nemocnice Václav Šimánek. Největší zdravotnické zařízení jihozápadních Čech dnes pečuje o 159 pacientů s koronavirem, z toho 85 je neočkovaných.

VIDEO: Jak funguje vakcina v našem těle?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa