
Zákaz vánočních trhů je špatný nápad, hospody měly být do 23:00, kritizují asociace

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) považuje za velmi špatné dnešní rozhodnutí vlády o zrušení vánočních trhů. Podle prezidenta AHR Václava Stárka bylo totiž možné na nich dodržet režim podle požadavků hygieniků. Zkrácení provozní doby restaurací je podle něho dalším omezením, které bude mít dopad na tržby. Je třeba znovu začít řešit kompenzace a probrat, zda slíbená podpora je dostatečná, řekl dnes Stárek ČTK. Gastronomická sekce Hospodářské komory ČR je zase zklamaná, že se vláda nepoučila z minulosti a neřeší například shlukování lidí po 22:00. Ministry proto vyzvala, aby zajistili důsledné vymáhání platných nařízení, sdělil ČTK za Gastronomickou sekci Luboš Kastner.
Vláda od pátečních 18:00 zakázala konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Alespoň malá část turistů, která by do České republiky v následujících týdnech přijela, by podle Stárka mířila právě za adventními trhy. Propagace v zahraničí lákala právě na jejich konání, uvedl.
Restaurace, bary a kluby budou muset mít od pátku zavřeno mezi 22:00 a 04:59. Stárek to sice nepovažuje za zásadní omezení, ale opět tím budou podle něj negativně poznamenány návštěvnost a tržby.
Kastner dnes ČTK řekl, že restauratéři žádali vládu, aby ve 22:00 povolila provedení poslední objednávky a hosté museli podniky opustit do 23:00. Dřívější zkušenosti podle něj totiž ukázaly, že po 22:00 lidé chodí v hloučcích po ulicích a nevědí, co s časem. Pokud by ale odešli až hodinu před půlnocí, zamířili by rovnou domů.
AHR i Gastronomická sekce Hospodářské komory očekávají znovuotevření debaty o kompenzacích. Zatím vláda schválila fungování programů COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a kompenzačního bonusu. Ministerstvo práce by mělo připravit obnovení programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, konkrétně příspěvku B. Od nové vlády zástupci podnikatelů očekávají ujištění, že náhrady stát podnikatelům vyplatí i v případě rozpočtového provizoria.
„Důrazně vyzýváme vládu, aby přijatá opatření skutečně vymáhala, neboť považujeme za nepřijatelné, že na opatření doplácí poctivě se chovající podnikatelé, zatímco černí pasažéři na ignorování pravidel vydělávají,“ dodala Gastronomická sekce Hospodářské komory ČR.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.