Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Chybovost antigenních testů byla velká,“ říká ředitel školy. Praha chce PCR

Aktualizováno -
22. listopadu 2021
19:36
Autor: ČTK - 
22. listopadu 2021
14:46

Pondělní testování na covid-19 v pražských školách ukázalo na další možné výskyty nákazy. Například v ZŠ Petřiny, která kvůli špatné epidemické situaci vyhlásila minulý týden dva dny ředitelského volna, vyšly pozitivní antigenní testy 11 žákům. Výsledky minulých testování ale podle ředitelů ukazují, že přesnější PCR testy je všechny potvrdit nemusí. Žáci s pozitivními antigenními testy odešli dnes po otestování domů a na PCR test, který se vyhodnocuje v laboratoři. Spolužáci do karantény nemuseli. Pražský magistrát i městské části po státu požadují, aby se děti ve školách testovaly PCR metodou.

Kvůli výraznému zhoršení epidemie začalo v pondělí v Česku plošné testování na covid-19 v základních a středních školách, které by mělo pokračovat každé pondělí asi do konce února příštího roku. Praha byla jedním z regionů, kde se už v minulých dvou týdnech konalo lokální testování.

„Samozřejmě jsme měli pozitivní test. Bylo jich asi 11,“ uvedl ředitel Malostranské základní školy a gymnázia v Praze 1 Tomáš Ledvinka. Ne ve všech případech se podle něj ovšem musí potvrdit nákaza PCR testem. „V minulých týdnech chybovost (antigenních testů) byla velká,“ řekl. V uplynulých dvou týdnech vyšly pozitivní vždy nanejvýš zhruba čtyři testy, odhadem se jich podle něj nepotvrdila asi polovina.

Vedení pražského magistrátu po státu žádá, aby děti ve školách byly testovány na covid-19 pomocí PCR testů. Ministerstvům školství a zdravotnictví proto úřad odešle žádost, aby byly školám testy propláceny tak, jako tomu bylo letos na jaře. 

Je to (PCR testy) metoda, která se ukazuje jako efektivní a zaručující bezpečné prostředí. Plošné antigenní testování chápeme jako první ,screeningovou' bariéru pro to, abychom dosáhli toho, že pozitivity mezi dětskou populací bude co nejméně. PCR nadále preferujeme jako aktivnější a bezpečnější řešení,“ řekl v pondělí radní pro školství Vít Šimral (Piráti).

Testovat metodou PCR nepožaduje podle Šimrala jen magistrát, ale i městské části, které jsou zřizovateli mateřských a základních škol. Magistrát zřizuje střední školy. Podle města by měl stát školám proplácet 200 korun za jeden test stejně jako letos na jaře. Kapacita laboratoří je v Praze podle Šimrala dostatečná. „Ukazuje se, že situace je velmi vážná a míra nakaženosti je výrazně vyšší než v obecné populaci,“ dodal.

Žádost o testování pomocí metody PCR magistrát zašle nejen končícím ministrům zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) a školství Robertu Plagovi (za ANO), ale také těm nastupujícím, tedy Vlastimilu Válkovi (TOP 09) a Petru Gazdíkovi (STAN).

Situace v dalších školách

Jak dopadly pondělní testy v dalších školách? Pozitivní testy v pondělí opět měla i ZŠ Petřiny v Praze 6. Epidemická situace ve škole se výrazně zhoršila v předminulém týdnu. Na začátku minulého týdne tam bylo v karanténě osm tříd a šest pedagogů, takže ředitelka Jana Kindlová vyhlásila na čtvrtek a pátek volno, aby se na pár dní přerušil kontakt mezi žáky a učiteli. Dnes uvedla, že to pomohlo, protože do karantény už nemuselo víc tříd. „V současné době máme čtyři třídy v karanténě, ale nastoupí nám během týdne,“ řekla.

Při screeningovém testování jsou podle ní pravidelně každý týden ve škole pozitivní antigenní testy, všechny se ale nepotvrzují. Potvrzení je zhruba poloviční, nebo i jen třetinové, vypočetla. Minulý týden bylo 16 pozitivních antigenních testů, dnes 11, dodala.

V ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6 testování ukázalo na možnou nákazu u osmi dětí, řekl ředitel Petr Karvánek. Označil to za číslo relativně malé. „Minulý týden jsme jich měli 28,“ uvedl. Z nich se podle něj metodou PCR potvrdila asi třetina.

Jinde se všechny testy potvrdily

Jinou zkušenost s potvrzováním antigenních testů PCR testy má ředitel ZŠ Vratislavova v Praze 2 Jiří Trunda. „Všechny naše antigenní pozitivní testy byly potvrzeny pozitivním PCR testem. Nestalo se, že by byly ty dva testy v rozporu,“ řekl. Dnes podle něj měli pozitivní test dva žáci. Podobné množství bylo i v minulých týdnech, nejvíc jich bylo pět. V karanténě není v současnosti žádná třída, ale je v ní část učitelů, a to i očkovaných, dodal.

Dva pozitivní antigenní testy měli žáci dnes také v ZŠ Podbělohorská v Praze 5, řekla ředitelka Jitka Vlčková. Minulý a předminulý týden tam test nákazu nikomu neukázal.

Všechny negativní byly dnes testy v Gymnáziu Nad Štolou v Praze 7, řekla ředitelka Renata Schejbalová. Většina žáků i učitelů školy je podle ní proti covidu-19 očkovaná, testovat se jich tam musí přibližně 250 z 900. Nikomu nevyšel dnes pozitivní test ani ve Smíchovské střední průmyslové škole a gymnáziu v Praze 5, kde se testovalo 88 žáků. Kolem 70 procent studentů má podle ředitele Radko Sáblíka očkování.

Video  „Až do úplného padnutí," Lékařka o přeplněných čekárnách, nebezpečných virech i výpadcích léků  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 22. listopadu 2021 21:18 )

vakcína na deltu + téměř neučinkuje, má to spoustu vedlejších účinků, očkovat se má když infekce není aktivní, je tu etika lékaře vs etika výrobce

Rozhovor s Mgr. Janou Zwyrtek Hamplovou
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=vi­AKTv3­zfv0

Jirik-ta ( 22. listopadu 2021 21:18 )

Tak chybovost velká, ale poviné očkování, lockdown, nouzový stav
http­s://zi­votvces­ku.cz­/je-tu-delta-plus-a-my-ockujeme-vakcinou-na-stary-typ-viru-lide-by-si-meli-dat-domaci-vezeni-rika-imunolozka-zuzana-kratka/
http­s://zi­votvces­ku.cz­/kdo-jde-ted-na-ockovani-musi-znat-svuj-zdravotni-stav-pred-vakcinou-je-nutne-udelat-pcr-test-doporucuje-imunolog-jiri-sinkora/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa