Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vitamín A jako záchrana před ztrátou čichu? Vědci zkoumají efekt nosních kapek

Autor: tsv - 
19. prosince 2021
20:45

Ztráta čichu se stala jedním z nejběžnějších příznaků nákazy koronavirem a poptávka po „navraceči“ tohoto smyslu exponenciálně roste. Vědci z Velké Británie se tak rozhodli zahájit výzkum blahodárného efektu vitamínu A, na který již dříve upozornila německá studie.

Skupina expertů z Univerzity Východní Anglie a fakultní nemocnice Jamese Pageta bude nakaženým účastníkům studie podávat vitamín A ve formě nosních kapek po dobu dvanácti týdnů. Zaměřovat se bude na změny nosní tkáně a reakce části mozku zodpovídající za rozlišování pachů, výsledky následně porovnají s placebo skupinou.

„Chceme zjistit, zda se po podávání kapek s vitamínem A zvětší poškozené čichové dráhy v mozku pacientů a zda se zvýší jejich aktivita,“ vysvětlil expert na ztrátu čichu profesor Carl Philpott. „To by ukázalo na obnovení tkáně poškozené běžnými virovými infekcemi včetně covidu-19.“

„Pacienti budou přičichávat k charakteristickým odérům, růžím a shnilým vejcím, zatímco budeme skenovat jejich mozek pomocí magnetické rezonance. Budeme hledat změny ve velikosti čichového bulbu – oblasti nad nosem, kde se spojují čichové nervy a odkud vedou dál do mozku,“ doplnil Philpott.

„Zaměříme se i na aktivity v oblasti mozku spojené s rozeznáváním vůní,“ dodal. Zájemce o účast na výzkumu začne skupina expertů hledat letos v prosinci.

Úzkost i hubnutí

Podle profesora způsobila častá ztráta čichu v důsledku covidu obrovský růst poptávky po léku. Upozornil, že ztráta smyslu ve spojitosti právě s koronavirovou nákazou navíc často trvá i několik týdnů po vyléčení z nemoci. Dlouhotrvající čichové komplikace konkrétně hlásí každý desátý nakažený.

„Je to velký problém a už náš předchozí výzkum odhalil dopady ztráty čichu na člověka, včetně deprese, úzkosti a izolace. Hrozí také nebezpečí v případě zkažených potravin nebo úniku plynu, vidíme i změny ve váze kvůli potlačené chuti k jídlu,“ doplnil během rozhovoru se serverem Mirror.

Koronavirus navíc není jediným virem, který ztrátu čichu způsobuje. Může ji vyvolat i klasická chřipka a jiné viry postihující horní cesty dýchací. Pokud by se tedy účinnost vitamínu A potvrdila, kapky by měly široké využití.

Video  Jak je to s léky na Covid?  - Videohub
Video se připravuje ...

bafy81 ( 20. prosince 2021 00:07 )

Deprese a úzkost ze ztráty čichu? Tak to musi byt dotyčný nejaký slabší kus, protoze ja si to docela užívám 😁

Jirik-ta ( 19. prosince 2021 20:55 )

Voskovec Werich Jezek - 06 - Nektery den
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=i02O­TE5c1sY

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa