Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Očkování, nebo vnoučata: Babičce (†70) vyhrožovaly vlastní děti, zemřela na covid. „Byla oběť,“ říká lékař

Autor: for - 
19. listopadu 2021
05:00

Mezi odmítači očkování nejsou jen dezinformátoři nebo zarputilí „antivaxeři“. Najdou se mezi nimi i tací, kteří se jen nechtějí lišit od zbytku rodiny, nebo je jim dokonce vyhrožováno, že se s nimi po vakcinaci přestanou stýkat. Jeden takový případ se smutným koncem popsal i lékař ze středních Čech na Twitteru. Nátlak rodiny možná stál život sedmdesátiletou seniorku. Tragédie, na jejímž počátku stál blízký, se odehrála v Opavě, kde covidu podlehla šestatřicetiletá žena.

Česká republika se drží v proočkovanosti pod evropským průměrem. Z dat ministerstva zdravotnictví vyplývá, že očkováno proti covidu-19 alespoň jednou dávkou vakcíny je zhruba 60 % Čechů, například v Portugalsku je to přes 90 %. 

Na jednotkách intenzivní péče přitom končí ve valné většině právě nevakcinovaní. Mezi nimi byla i sedmdesátiletá žena, která na následky onemocnění zemřela. O případu informoval středočeský chirurg na Twitteru. Nejednalo se ale o konspirátorku nebo antivaxerku, ale o milující babičku. 

„Nejsou to jen antivaxeři, ale i oběti“

„Sedmdesátiletá paní, nenechala se očkovat, protože jí děti vyhrožovaly, že přestanou půjčovat vnoučata. Začátkem týdne zemřela na covid. Ne každý je konspirátor a antivaxer, někdo je prostě oběť,“ napsal lékař na sociální síť.

Odmítání očkování kvůli strachu z odstrčení od rodiny není unikátem, jak doplňuje pro Blesk Zprávy lékař. „Starší lidé snadno podléhají nátlaku svých dospělých dětí,“ řekl Blesk Zprávám s poznámkou, že je to v praxi velmi časté, podobné případy slýchá i od svých kolegů a kolegyň. 

A za pravdu mu dávají i další uživatelé. Zákaz se nechat očkovat mohou mít i děti či sourozenci odmítačů. „Mám mladšího bratra a on by se nechal očkovat. Jenže? Jenže v jeho rodině to diriguje jeho žena (41). Zakázala očkování svým rodičům (70+), své dceři (17), svému synovi (15),“ popisuje Marian. 

Jiní popisují i bezmoc některých lidí, kteří by i na očkování šli, ale rodina je na vakcinaci kvůli svému přesvědčení neodveze. Ale objevují se i opačné případy: Někteří takto „zakazují“ vnoučata v případě, že se jejich antivax člen rodiny nenechá naočkovat. 

Obětí mohou být i mladší

Na jednotky intenzivní péče se nedostávají jen senioři, ale i mnohem mladší ročníky, které jsou ovlivněny svým okolím. CNN Prima News informovala o smrti 36leté neočkované ženy, která zesnula 16. listopadu ve Slezské nemocnici v Opavě. „Bohužel, právě nám zemřela mladá a pohledná žena ve věku 36 let, což je mi strašně líto. Pro mladé a neočkované má občas covid tragické následky, zvláště pokud mají jiné chronické onemocnění,“ řekl reportérovi 64letý primář infekčního oddělení Petr Kümpel.

Podle serveru byla zesnulá pacientka donucena svým přítelem, aby vysadila léky na chronické onemocnění a následně ji i zakázal vakcínu. „Žena byla hospitalizována před týdnem, již v těžkém stavu a s poruchami vědomí. Lékaři jí podali dávku remdesiviru, silná antibiotika a dýchala s pomocí kyslíkové masky. Zdevastované plíce nevydržely,“ popisuje reportér s tím, že rodina ženy zvažuje trestní oznámení. 

Video  Šéf Motola Ludvík o tikající bombě pro nemocnice. A kdo už se covidu nemusí obávat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle dosavadních průzkumů odmítá očkování až čtvrtina Čechů. Vedle obavy z negativní reakce antivaxerské rodiny a přátel hraje roli více věcí. Někteří jen podlehli tlaku dezinformací, které se snaží vakcínu démonizovat, jiní věří, že je celá pandemie podvodem či že je to jen „hra“ vlády. A časté je i odmítání vakcinace v obecnějším měřítku, a tedy odmítání i jiných druhů očkování – například proti spalničkám či černému kašli. 

Pomohou opatření, nebo edukace?

„Očkovaní častěji věří, že očkování redukuje šíření a chrání jím i další rizikové lidi (65 %), že pomohou k omezení vzniku nových mutací (49 %) a že vakcinace má smysl kvůli long-covid, tedy riziku dlouhodobých následků onemocnění (49 %). Neočkovaní těmto argumentům důvěřují zcela minimálně. Naopak velmi často říkají, že očkování má pro mladé a zdravé lidi pouze pragmatické výhody v umožnění cestování apod. (58 %) a věří více přirozené imunitě než vakcinaci (52 %). Tento pohled je naopak málo častý u očkovaných,“ upozorňuje říjnový průzkum PAQ RESEARCH.

Podle tohoto průzkumu by se ale část neočkovaných nechala motivovat, pokud by se zavedly covid pasy ve veřejných a soukromých službách a povinnost testu na pracovištích – právě k těmto krokům nyní vláda přistoupila. Jak ale uvádí data z průzkumu, tyto „měkké“ negativní motivace zvýší ochotu se očkovat jen o pár procentních bodů. 

„K vyššímu zvýšení ochoty je nutno tato opatření kombinovat s pozitivními nefinančními motivacemi zaměřenými na redukci nejistoty – 100 % nemocenská v době po očkování v případě nežádoucích účinků, možnost vybrat si typ vakcíny po diskusi s praktickým lékařem, velmi snadná dostupnost bez registrace ve všech místech ČR. Pak lze podle odpovědí respondentů očekávat nárůst ochoty minimálně na 80 %,“ dodávají.

Podle psychologa Dalibora Špoka je ale nutné si uvědomit, že mnozí odmítači si svou pozici vybrali a pomůže jim jen pečlivé vysvětlování. „Nezměníme ji tím, že na tuto jejich pozici budeme poukazovat. To je totiž to, čím byli často motivováni od začátku – ‚nechovat se jako stádo‘, ‚být výjimečný‘, ‚nevěřit tomu, co říkají politici‘. Pomůže proto spíše pečlivé vysvětlování a vyvracení největších mýtů. Pomohou příběhy odmítačů, kteří změnili svůj názor. To je psychologicky velmi účinná strategie,“ vysvětlil pro iDNES.cz psycholog Špok.

 

 

 

 

doktormediciny ( 3. prosince 2021 17:44 )

Jinymi slovy...Kdyz prarodice mlivi a nebo se pletou do vychovy, nasledky jsou nedozirne.../ Nevim jestli tomu nekdo bude rozumet/.../Vnuk ma stredoskolleske vzdelani s maturitou

doktormediciny ( 3. prosince 2021 17:42 )

Snad bY se mel vyjadrit psycholog...V nasi rodine bohuzel take existuji odpiraci ockovani. Vse pochazi jiz old meho oltce...Kdyz mel jit vnik pro pivo deda rekl At si jde tata sam...No a domnivam se, ze toto je duslkedek...

doktormediciny ( 29. listopadu 2021 19:46 )

...Asi si nedovedete predstavit situaci v rodinach.ono babicce zakazovali ockovani....Jestli nemela kam jit, co ji zbylo za teseni

Lubomir Blokesch ( 22. listopadu 2021 06:52 )

A na koho budete nadávat když lidé zemřou na vaxinu nebo plně očkování???? A proč se snižuje počet lůžek na JIP když máme tu pandemii. V Německu byl snížen počet lůžek na JIP o ca. 40% ???????

maxpax ( 20. listopadu 2021 10:36 )

Tak jdi ve svých úvahách zpětně ještě dál. Kdyby si odmítači posilovali svoji imunitu celoživotně sami, nemuseli by se teď dožadovat antivirového léku a zatěžovat doktory .
Asi jsi nikdy nečetl příbalový leták jakéhokoliv léku, umřít v podstatě můžeš i na nosní kapky . Ty bláznivý odmítači

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa