Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vánoční večírky během nové covidové vlny: Ať jsou jen pro očkované, navrhuje virolog

Autor: ČTK, ula - 
15. listopadu 2021
05:00

Počty případů v Česku opět rostou, v minulém týdnu začaly denní přírůstky atakovat 15 tisíc!  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o víkendu jednal s Anticovid týmem včetně adepta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o dalších možných opatřeních. Zatím je jisté, že se Česko nevydá rakouskou cestou, tedy lockdownem pro neočkované, kterým je výrazně omezen pohyb a zapovězené mj. i společenské akce. Jak to ale bude se společenskými akcemi v ČR? Dojde na jejich omezení v době, kdy se blíží vánoční večírky? Blesk Zprávy oslovily odborníky, zda je ve stávající situaci jejich pořádání rozumný krok.

Více než polovina českých zaměstnavatelů v pražském a středočeském regionu plánuje uspořádat pro své zaměstnance vánoční večírek. Vyplývá to z říjnového průzkumu pražského hotelu Marriott uskutečněného ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos. Agentura provedla průzkum v říjnu mezi 525 respondenty, kdy byl počet nakažených nižší než nyní.

„Můžeme potvrdit, že firemní akce se opět ve zvýšené míře vrací, což je optimistická zpráva nejen pro nás, hoteliéry, ale i pro restaurace, agentury a další subjekty působící v cestovním ruchu a gastronomii. Evidujeme i zvýšený zájem o pořádání vánočních setkání, ať už ve formě velkých vánočních večírků, tak i komornějších oslav pracovních týmů třeba u sváteční večeře,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel pražského hotelu Marriott Štěpán Malý.

Většina vánočních večírků se odvíjí od zaměření a velikosti dané společnosti. Na 54 procent firem neplánuje žádné konkrétní tematické pojetí večírku, a pokud ano, upřednostňují tradici českých Vánoc (25 procent). Ve firmách se také často dodržují anglosaské tradice nebo se téma večírku odvíjí podle mateřské země dané společnosti.

Večírek jen pro očkované?

Pořádání večírků však budí i jisté obavy - nepřijde pro velké společenské akce za několik málo týdnů vládní stopka? Virolog Jiří Černý z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity se navíc domnívá, že vánoční večírky stávající situaci určitě nepomohou.

„Pokud je firmy ale uspořádají v rozumném stylu, např. v menším rozsahu pro zaměstnance, kteří se běžně setkávají na jednom pracovišti a všichni jsou očkováni, nemusely by nutně znamenat velký problém,“ řekl Blesk Zprávám Černý.

Nechtějí jít ve stopách Rakouska

Vláda v demisi však nechce v současné době jít rakouskou cestou a omezovat neočkované v tom, co mohou, či nikoli. „Nezaváděli bychom ho,“ poznamenal k rakouskému lockdownu pro neočkované vicepremiér Karel Havlíček (ANO) v neděli na ČT.

„My jsme jasně řekli, že lockdown zavádět nebudeme, my jsme si chtěli s Anticovid týmem ověřit, jestli lockdown ano, nebo ne. Anticovid tým rovněž nesouhlasí s lockdownem, takže myslím si, že tady je shoda,“ dodal Havlíček s odkazem na víkendová jednání s týmem nadcházející vládní koalice.

Babiš se dotazu na večírky vyhnul

Při dotazu na predikci pro druhou půlku listopadu a prosinec a výhled na Vánoce, ale i předchozí vánoční večírky, mluvil sám premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) v pořadu Ptám se, pane premiére vyhýbavě.

Připomínal, že se loni nakazili během svátků i rodinní příslušníci. Nyní by lidé měli myslet především na očkování. Jsou ohrožené i vánoční večírky? Babiš na jasně položenou otázku neodpověděl, připomněl však právě rakouský model, kdy na společenské akce mají mít přístup dočasně jen očkovaní a země od pondělí zavedla „lockdown neočkovaných“.

„Bohužel z dnešního pohledu se ta situace zhoršuje. Za nás ale určitě žádný lockdown nebude. Lockdown není řešení. Skupina pana Válka musí říct, jestli od 29. listopadu budou očkovaní a ti, kteří covid překonali, mít přístup na různé akce, nebo postačí i PCR test. To je potřeba vyřešit. A já teď nevím, jaký je tam názor. Ale aby se to uznávalo tak, aby i první vakcína se měla uznat a bylo by tam nějaké přechodné období např. do ledna. Samozřejmě uvidíme, jak se to vyvine,“ reagoval Babiš.

„Ta situace není zas tak dramatická, jako minulý rok z hlediska počtu hospitalizovaných a počtů na JIPkách. Ale ty predikce nejsou dobré. My děláme opatření průběžně, není pravda, že jsme je nedělali. Ale podívejme se, co se děje v Evropě. Evropa má znovu velký problém s covidem. To je realita,“ dodal Babiš v pořadu Blesku.

Video  Jak nás ohrožují mutace: Virolog zmínil nebezpečnou supervariantu i riziko z Indie  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Josef124 ( 26. července 2022 20:45 )

My jsme měli vloni taky konečně vánoční firemní večírek. Byl to bez něj dost nezvyk, ale co se dalo dělat. Doufám, že už bude klid a budeme se moct zase před Vánocemi sejít. Na začátku léta jsme si udělali ještě jednu firemní akci. Zaplatili jsme si teambulding na http­s://fir­mspor­t.cz/ a bylo to ještě lepší než vánoční večírek .

sasajedefofyrskopce ( 15. listopadu 2021 18:14 )

Kam?

Uživatel_5500418 ( 15. listopadu 2021 12:44 )

Dávejte si na sebe pozor co jste očkovaní na neočkovaných mohly by jste se nakazit zdravím rozumem.

Uživatel_5500418 ( 15. listopadu 2021 12:40 )

To je super ani ke mě . Ale mě to v celku ani nevadí.

spania ( 15. listopadu 2021 12:36 )

Tady se dělá bohužel všechno špatně.Měli by si vzít příklad z Rakouska a ne,že si ho z nich brát nebudou.Cožpak je opravdu nutné dělat v této době vánoční večírky?Ještě před časem tu byla tvrdá nařízení a pochvalovali si jak se to vyplatilo.A myslím,že ano,covidu ubylo a tolik se nešířil.Teď říkají pravý opak.Jo,všechno povolte,ať lidi nemají kecy - stejně je budou mít a nakonec to skončí tak,že se zavře úplně všechno na kdo ví jak dlouhou dobu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa