Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Docent Lukáš Zlatohlávek z VFN: Pacient se radil s „doktorem internetem“. Než zemřel, litoval

Autor: ryc - 
12. listopadu 2021
05:00

Hororový podzim se opakuje. Znovu se celá oddělení mění v covidária a plánované výkony odkládají. Delta varianta se zdá být podle vedoucího lékaře covidária VFN Lukáše Zlatohlávka agresivnější než loňské varianty.

Liší se v něčem situace podle vašich zkušeností loni a letos?

Na podzim loni jsme se starali nejprve o starší pacienty, osmdesátníky s dalšími nemocemi. Potom na jaře přišly mladší ročníky. Padesátníci, čtyřicátníci. Měli jsme i pacienta, kterému bylo jednatřicet. Teď mám pocit, že průběh nemoci je rychlejší, než byl loni. Zhoršuje se zápal plic, pacienti jsou rychle závislí na kyslíku.

Jaký je poměr očkovaných a neočkovaných?

V tuto chvíli je na našem oddělení deset covid pozitivních pacientů. Z toho jsou dva očkovaní, kteří ale mají méně závažný průběh ve srovnání s neočkovanými. A to přestože oba jsou starší než neočkovaní pacienti.

Maminka nenechala očkovat syna, teď je na podpoře dýchání

Litují lidé, že se neočkovali?

Byl tu pacient, přijatý minulý týden v pátek, který mi říkal: Byl jsem hloupý, že jsem se nenechal.

Co je s ním teď?

V pondělí byl napojen na ECMO (mimotělní oběh, pozn. red.). Během pár dní se jeho stav tak extrémně zhoršil. Je mu 54 let.

Vysvětlil vám, proč se neočkoval?

Myslel si, že to ve svém věku nepotřebuje, že to bude dobrý. Další z našich neočkovaných pacientů svého rozhodnutí také litoval. Radil se s „panem doktorem Internetem“ a dozvěděl se, že je vakcína nevyzkoušená, nebezpečná… O víkendu zemřel. Ale jiný pacient nám řekl, že se očkovat nenechá, že nevěří, že by mu to pomohlo. Ten skončil na podpoře dýchání.

Infekční oddělení pro covid+ pacienty v pražské VFN (9. 11. 2021) Infekční oddělení pro covid+ pacienty v pražské VFN (9. 11. 2021) | Blesk:Jan Vilimek

Odrazují od očkování vaše pacienty i jejich příbuzní?

Měli jsme pacienta, 43 let, který je mentálně postižený. Stará se o něj jeho maminka, která ho nenechala očkovat, protože se bála, že by mu vakcína uškodila. Nyní je na ventilátoru a nevypadá to dobře.

Vy jste očkovaný?

Ano, i třetí dávkou.

Doporučil byste očkování svým blízkým?

Mám čtyři děti. Ty, co jsou nad dvanáct let, jsou všechny očkované. U mladšího čekáme na schválení od EMA. Rodiče, prarodiče, o tom ani nemluvím, to je samozřejmé.

Jen pod dohledem lékaře

Jde o modelový příklad, každý pacient je pochopitelně léčen s ohledem nNv na svůj zdravotní stav a další diagnózy. Nemocní, kteří v covidáriu léky dostávají, jsou pod trvalým dohledem lékaře. Shánět jakákoliv léčiva přes internet a ordinovat si samoléčbu může skončit vážným poškozením zdraví i smrtí. Pokud trpíte covidem-19 a váš stav se zhoršuje, kontaktujte vždy lékaře.

ANO-travim-psy ( 13. listopadu 2021 09:38 )

Ale chrochrali blahem, když v Západním Německu se po léku Contergan rodily poškozené děti...

UFO1 ( 13. listopadu 2021 01:07 )

Je to pravda,virus je agresivnější

yokky ( 12. listopadu 2021 23:57 )

;-🆒🆒🆒🆒🆒🆒🆒D

yokky ( 12. listopadu 2021 23:56 )

yokky ( 12. listopadu 2021 23:54 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa