Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Virolog Černý o účinnosti vakcín i přenosu infekce od očkovaného. A bude potřeba čtvrtá dávka?

Autor: Nikola Forejtová - 
7. listopadu 2021
05:00

Na jednotkách intenzivní péče se objevují i lidé s očkováním proti onemocnění covid-19. Podle expertů ale jde o očekávaná čísla a počty sedí k deklarované účinnosti proti chycení infekce, ale také sedí k číslům o ochraně před vážným nebo kritickým stavem. Virolog Jiří Černý nicméně zvedá varovně prst, imunitní systém slábne, a je tak zapotřebí ho po nějaké době povzbudit. Není například ještě ani známo, zdali do budoucna nebude potřeba čtvrtá dávka vakcíny. Expert odpověděl i na to, jaká je pravděpodobnost, že očkovaný nakazí neočkovaného.

Čísla nakažených i hospitalizovaných nadále rostou, od začátku týdne se počet lidí s covidem-19 v nemocnicích téměř zdvojnásobil. Valná většina lidí, kterým se ukázal pozitivní test nebo se dostali do nemocnic, je neočkovaných, jak upozorňují experti. Najdou se ale i tací, kteří očkovaní jsou, na což ukazují zejména odpírači očkování. Podle nich je očividné, že nás vakcína neuchrání a navíc se „zlobí“ na očkované, že mohou roznášet nemoc snadněji ve společnosti, protože se nemusí testovat. Odpovědi jsme hledali u expertů.

Podle expertů jsou obavy liché a počet očkovaných s onemocněním je v normě avizované ochrany. „Účinnost současných vakcín je velmi vysoká v tom smyslu, že výrazně sníží riziko pro očkovaného, že prodělá onemocnění covid-19 v jeho nejtěžší formě, která je pro něj život ohrožující a pro společnost náročná z hlediska alokace zdrojů na jeho léčbu. Toto číslo je poměrně vysoké i nyní, kdy sice vidíme v nemocnicích i očkované pacienty, je jich ale násobně méně než neočkovaných, jsou věkově starší a mají výrazně lehčí průběh infekce,“ upozorňuje virolog Blesk Zprávy Jiří Černý z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity.

To potvrzují i data přednášená na ministerstvu zdravotnictví. Podle analýzy z konce října je rozdíl mezi nakaženými s očkováním a bez něj více jak šestinásobný. Přesněji vycházelo, že nových případů na 100 tisíc lidí bylo 66 z řad očkovaných a 422 z řad neočkovaných.

Na stole i čtvrtá dávka?

Avizovaná účinnost mRNA vakcín je 90-95 %. „Což znamená, že na jednoho nemocného z vakcinované skupiny připadá cca 10-20 nakažených z kontrolní skupiny. Kvůli nedostatku testů se nemohla v době provádění klinických testů u všech pokusných osob testovat i samotná bezpříznaková infekce. Později se ale ukázalo, že i v tomto ohledu byly vakcíny účinné,“ upřesňuje Černý, který vysvětlil, že každá vakcína projde složitým procesem testů, kde se testují i nežádoucí účinky.

Molekulární biolog Evžen Bouřa z Ústavu organické chemie i biochemie Akademie věd ČR dodává pro Aktuálně.cz, že čísla nakažených „sedí s proklamovanou účinností.“

I podle zahraniční studie je účinnost vakcín stále vysoká. Například u vakcíny  firmy Pfizer a BioNTech je to stále okolo 90 %. U Moderny se to pohybuje rovněž na 90 %. Pokud už se člověk nakazí, z více jak 70 % pak vakcíny chrání proti hospitalizaci.

Černý dodává, že pravděpodobnost nákazy u očkovaného se zvyšuje dobou od očkování podle toho, jak slábne imunitní paměť. „Toto je v současné době nejlépe prozkoumaný vliv. Je ale patrné, že povzbuzující dávka vakcíny vede k zlepšení stavů, a to dokonce tak významně, že imunitní odpověď je po ní ještě lepší než po prvních dvou dávkách,“ pokračuje Černý pro Blesk Zprávy.

Virolog dodává, že má pravděpodobně vliv i genetické pozadí a stav imunitního systému očkovaného jedince. Stejně tak genetická variabilita a také infekční dávka, se kterou očkovaný přijde do styku. „Tyto aspekty se ale u lidí jen velmi špatně studují a zatím jim úplně nerozumíme,“ podotýká.

Stejně jako i ostatní experti v Česku i v zahraničí zdůrazňuje, že z tohoto důvodu se zavedla třetí doplňující dávka, která navodí vysoce rezistentní stav. „Jak dlouho bude tento stav trvat a kdy a jestli bude nutná čtvrtá a případně další dávky, zatím nevíme,“ dodává.

Černý: Přenos z očkovaného nelze vyloučit, testujte se

Další věcí ale je, jaká je ochrana před přenosem. Ačkoliv data ukazují, že je  malá pravděpodobnost, že očkovaný nakazí někoho z neočkovaných, nelze tuto možnost vyloučit, jak zmiňuje Černý.

„Nicméně očkovaným nic a nikdo nebrání, aby se sami nechali otestovat v případě, že mají jakékoliv podezření nebo si jen chtějí být z nějakého důvodu jisti tím, že nejsou infekční. Dokonce i nyní jsou preventivní testy pro očkované zdarma. Já sám mám dokončené očkování v červnu a v případě, že jdu třeba navštívit své staré prarodiče, přednáším nebo jdu třeba do kina, tak se nechávám otestovat, abych zjistil, jestli nejsem pro lidi kolem sebe zdrojem rizika,“ doplňuje.

K přenosu viru z očkovaného na neočkovaného se vyjadřoval i vakcinolog Roman Chlíbek na twitteru. Ten zmínil holandskou studii, podle které je ochrana před přenosem na hodnotě 75 % u varianty alfa a na 63 % u varianty delta. Zmínil ale, že je přenos nepravděpodobný.

Video  Stoprocentní nemocenská po vakcíně a lockdown pro neočkované? Sociolog načrtl, jak ven z pandemie.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 9. listopadu 2021 17:35 )

2021-11-08,;===s prokázanou náka­zou==p­ozitiv­ní_cel­kem: 9253­,==bez­_ocko­vani: 6062,vek_prumer: 27,=­=nedo­konce­ne_oc­kova­ni: 203,=_vek_prumer: 35,=­=dokon­cene_­ocko­vani: 2981,=vek_prumer: 51,=­=posi­luji­ci_dav­ka: 7,=vek_prumer: 56==­=zem­relí_­celkem: 22,bez_ockovani: 15,=vek_prumer: 72,=­=dokon­cene_­ocko­vani: 7,=vek_prumer: 80,=­==hos­pita­lizo­vaní_­celkem: 298,==bez_ockovani: 172,=vek_prumer: 61,=­=nedo­konce­ne_oc­kova­ni: 7,=vek_prumer: 68,=­=dokon­cene_­ocko­vani: 119,==vek_prumer: 74,===jip-celkem: 66,==_bez_ockovani: 48,=vek_prumer: 63,=­=_ne­dokon­cene_­ocko­vani: 1,=vek_prumer: 69,=­=_do­konce­ne_oc­kova­ni: 17,=vek_prumer: 74,==

lepabrena ( 7. listopadu 2021 21:05 )

Pro mě je šokující skutečnost, že očkovaní mají testy na covid zdarma a neočkovaní ne, přičemž očkovaní jsou v podstatě bacilonosiči a mohou ty ostatní nakazit. Proč nemají i neočkovaní testy fna covid zdar­ma????­???!!!­!!!! Pokud by vakcina byla už vyzkoušená a schválená SUKLem, dali by se naočkovat i ostatní ale takhle? V případě jakýchkoliv komplikací podepisujete, že Vám nikdo nic nedá a že vakcína je v experimentální fázi. Pokud se chcete stát pokusným morčetem, prosím. Já jsem jím byla a se mnou mnoho lidí z mé generace, kterým to zničilo zdraví a moji vrstevníci jsou předčasně mrtví. Děti nekojené zásluhou profesora Švejcara, který propagoval umělou výživu novorozenců, v jednom roce v jeslích bez plen, potom mateřská školka, družina, základní škola- učení na směny, kdy bylo dostaveno sídliště bez základní školy, takže jedna směna dětí se učila od 8 ráno do 14 hodin, druhá od 14 hodin do 19 hodin a to včetně sobot. Volné byly jen neděle. A stále antibiotika- ty se dávaly i novorozencům- takže moje generace má tetracyklinové zuby a následky na páteři, rovněž zničenou imunitu.Do důchodu jsme měli odcházet muži v 60 letech a ženy v 57 letech s odečtem za každé dítě- a víte jaká je dnes skutečnost. Všichni nám vždy a za všech okolností lhali a dělali si na našem neštěstí svou vlastní kariéru. Proč bychom dnes, nemocní, měli obětovat zbytky svého zdraví případně své životy pro nějakou experimentální vakcínu, která vůbec nic nezaručuje? To se chce takto Česká republika zbavit všech slabých a nemocných a též lidí v předdůchodovém a důchodovém věku, když už politici úspěšně rozkradli důchodový fond České republiky, aby se takto ušet­řilo?­??????­???!!!­!!!!

Stano1963 ( 7. listopadu 2021 20:41 )

jenže očkovaných nad 60 let je cca 85%, takže 15% neočkovaných dělá 50% problémů

verca21 ( 7. listopadu 2021 20:37 )

Pro pana virologa Černého a ostatní co vidí jen spásu v očkování: v těch vašich statistikách asi záměrně chybí rozdělení očko a neočko na ty co v minulých vlnách covidem prošli. To jsou pak čísla totiž úplně jiná ale ta se nehodí, že.
Např. den 2.11.2021:
Nově nakažení vez očko 6939
Nově nakaženi očko 2963
Nově nakažení neočko po covidu 100
Nově nakaženi očko po covidu 23
Hospital bez očko 1130
Hospital očko 925
Hospital bez očko po covidu 2
Hospital očko po covidu 1
JIP bez očko 193
JIP očko 103
JIP bez očko po covidu 0
JIP očko po covidu 0

Stano1963 ( 7. listopadu 2021 20:35 )

Španělsko má naočkováno 78,9% populace, týdenní průměr mají 2070 nakažených, mají 4,5 x víc obyvatel než my

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa