Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Epidemie v exotickém ráji: Co stojí za novými ohnisky covidu v Dominikánské republice?

Autor: Darina Jíchová - 
2. listopadu 2021
19:50

S nárůstem nových případů covidu-19 se potýká také Dominikánská republika, která je pro své malebné pláže často vyhledávanou destinací turistů včetně těch českých. Země se přitom na podzim vrátila k normálnímu chodu, rozvolňování se rozjelo v září a v říjnu byl odvolán nouzový stav. Do exotického ráje se vrátili dovolenkáři a tamní děti opět zasedly do školních lavic. Vypadá to však, že se země unáhlila a covid-19 znovu udeřil, uvedla stanice CNN.

Nová vlna covidu-19 zasáhla silně například rodinu Francise de la Nueze, který se svou manželkou očekával narození miminka. Dcery se bohužel nedočkal, jeho žena se nakazila covidem-19 a potratila. „Manželka chytila covid, měla vysoké horečky, trápily jí hlavně silné bolesti svalů, k tomu se pak přidaly kontrakce. Naše holčička umřela,“ lékaři manželům v nemocnici řekli, že na záchranu dítěte už je pozdě. De la Nueova manželka skončila na jednotce intenzivní péče.

O víkendu bylo zaplněno 17 z 18 lůžek na oddělení JIP v nemocnici v hlavním městě Santo Domingo, nemocnice má poslední volný ventilátor. Experti se domnívají, že za současným stavem stojí urychlené rozvolňování, počty nakažených totiž začaly stoupat, když se děti a studenti vrátili do škol. Šéfka Panamerické zdravotnické organizace (PAHO) Carissa Etienneová dodala, že v Latinské Americe a Karibiku sice pandemie ustupuje, za to v Dominikánské republice zaznamenali nárůst případů o 40 procent.

Vláda zavádí nová opatření

Ředitel zdravotnické výzkumného centra CEDIMAT při hlavní nemocnici v Santo Domingo Jorge Marte vysvětlil, že za nastalou situací je kombinace několika proměnných, a to jsou podle něj mutace covidu-19 a znovu otevření škol. Ministerstvo zdravotnictví se snaží jednat a zastavit šíření viru, od 8. listopadu začnou v zemi platit nové restrikce.

Osoby od 13 let a starší se budou muset prokazovat bezinfekčností, a to buď vakcinačním certifikátem, nebo negativním PCR testem při vstupu na veřejná místa jako školy, pracoviště nebo restaurace. Vakcinační certifikát se bude ukazovat i pro vstup do prostředků hromadné dopravy.

Marte upozornil na to, že opatření sice pomůžou, ale jen do určité míry. On sám spoléhá na třetí posilovací dávku vakcíny proti covidu-19. Vyjádřil také zklamání nad celou vakcinační kampaní. Plně očkováno je méně než 50 procent dospělé populace, vláda chce dosáhnout proočkovanosti nad 70 procent.

Selhala čínská vakcína?

„Dali jsme si za cíl dosáhnout proočkovanosti 70 procent, ten jsme zatím nenaplnili,“ zhodnotil Marte, který působí i jako prezidentský zdravotní poradce. Ministr zdravotnictví Daniel Rivera označil stav za „krizi neočkovaných, kteří zatěžují zdravotnický systém a jeho zdroje, jako jsou lůžka na jednotkách intenzivní péče“.

„Z posledních 31 obětí bylo 29 neočkovaných,“ dodal, že zbylí dva pacienti byli sice očkovaní, jednalo se však o seniory s preexistujícími zdravotními obtížemi. „Na 90 procent nakažených, jsou neočkovaní lidé, nebo lidé po první dávce,“ potvrdila primářka covidového oddělení Indira Jiménezová. Přestože stoupají počty nakažených, obětí tolik nepřibývá.

Marte se rovněž obává, že vakcína Sinovac, na které jsou závislí, není tak účinná, jak se očekávalo. Čeká se na závěry studií, které by tuto hypotézu potvrdily. Dominikánská republika je proto první zemí Latinské Ameriky, která schválila podávání třetí dávky.

Video  Smejkal: Kontroly v hospodách měly být dávno. A testy? Ať lidé začnou být spoluzodpovědní  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jarby ( 2. listopadu 2021 23:30 )

Přijeli očkovaní superhrdinové z celého světa a vesele to tam s covid pasem dovezli 😉

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa