Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po roce a půl se otevřely hranice! Australané slaví, mohou do zahraničí. Co cizí turisté?

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2021
10:39

Austrálie dnes po více než 18 měsících uvolnila omezení na svých mezinárodních hranicích a poprvé od začátku pandemie tak umožňuje svým očkovaným občanům cestovat do zahraničí. Australané pak mohou z cizích zemí přilétat do některých australských států bez nutnosti podstupovat karanténu. Nový režim se zatím týká jen australských občanů, osob s trvalým pobytem a jejich blízkých. Zahraniční cestovatelé mají přístup do země stále omezený, výjimka ode dneška platí pro obyvatele Nového Zélandu. Brzy se k nim připojí rovněž cestující ze Singapuru.

Australané dosud mohli vycestovat ze země jen na základě speciální výjimky. Nyní jim k tomu postačí plné očkování, před nastoupením do letadla se ještě budou muset prokázat negativním PCR testem na koronavirus.

O něco složitější je situace s návratem, tam se pravidla stále řídí vyhláškami jednotlivých australských států. Od dneška se mohou Australané vracet bez nutnosti 14denní izolace do států Nový Jižní Wales, Viktorie a do metropole Canberry a jejího okolí. V ostatních státech a teritoriích se přijíždějící Australané stále budou muset uchýlit do hotelové karantény.

Znovuotevření australských hranic souvisí se změnou strategie místní vlády pro boj s koronavirem. Zatímco dosud se úřady snažily zcela eliminovat výskyt viru vyhlašováním přísných restrikcí, nyní postupně svůj postoj rozvolňují a spoléhají se především na ochranu, kterou poskytují vakcíny. V zemi je plně naočkovaných přes 64 procent obyvatel, ve státech Nový Jižní Wales a Viktorie je to více než 80 procent.

Australské úřady dnes také zařadily na seznam uznávaných vakcín látku vyráběnou v Indii zvanou Covaxin a preparát čínské firmy Sinopharm. Kromě toho uznávají stejné vakcíny, které jsou schválené i v EU, tedy ty od firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Cestování do Austrálie pro zahraniční turisty je stále omezené, ode dneška však mohou do země vstupovat občané Nového Zélandu. Cestujícím ze Singapuru se dveře otevřou od 21. listopadu. Úřady zatím neuvedly, od kdy plánují zmírnit podmínky pro vstup také z dalších zemí.

Úřady dosud umožňovaly návrat do vlasti jen omezenému počtu svých občanů a rezidentů, přičemž po příletu museli strávit 14 dnů v hotelové karanténě na vlastní náklady. Země udělovala určité výjimky, nevoli místních například vyvolalo povolení příletu pro některé hollywoodské hvězdy.

Austrálie zaznamenala díky své dosavadní strategii poměrně málo případů nákazy koronavirem. Téměř 26milionová země ohlásila od začátku pandemie kolem 170 500 pozitivních testů, vzhledem k počtu obyvatel je to téměř 25krát méně než Česká republika. Po nákaze koronavirem tam podle úřadů zemřelo celkem 1743 lidí.

Video  Vojtěch opět odmítl lockdown: Vůči očkovaným by byl morálně špatně!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

krapotkin ( 1. listopadu 2021 12:20 )

Když tak koukám v TV na celní kontroly v Austrálii, jsem rád, že mám u své chatrče soukromé letišťátko, kde mne nikdo nepeskuje za to, že si vezu z domova svačinku s banánem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa