Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Respirátory se vrací do kanceláří, Vojtěch řekl klíčový detail. A úleva u náročných profesí

Autor: ČTK, sova - 
22. října 2021
18:30

Firmy, kterým to provoz umožní, kvůli povinnosti respirátorů na pracovišti podle podnikatelských svazů obnoví práci z domu nebo zavedou kombinovaný režim. Respirátory musí na vlastní náklady zajistit zaměstnavatel, což pro mnohé podniky znamená finanční zátěž. Není to ale zásadní téma, problém je spíše s pracovníky, pro které je obtěžující mít po celou pracovní dobu zakryté dýchací cesty. Zaměstnance, který opatření nebude dodržovat, může nadřízený vykázat z pracoviště. ČTK to v pátek řekli zástupci podnikatelů. Naopak finanční správa s možností práce z domu nepočítá, ačkoliv nařízení výrazně zasáhne do výdajů. Za tiskové oddělení finanční správy to uvedl Lukáš Heřtus. Několik dní nebudou podle Vojtěcha za nošení respirátorů sankce. Chce vyjít vstříc zejména velkým zaměstnavatelům, aby je stihli nakoupit.

Povinnost nošení respirátorů v zaměstnání si mohou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pro náročné profese zaměstnavatelé upravit, mohou být bez ochrany dýchacích cest nebo mít roušku. Počítá s tím podle něj nově vydané opatření, které povinnost pro zaměstnance od pondělí zavádí.

„V některých případech, pokud jsou to třeba zvláště náročné profese, nařízení počítá s tím, že je možné to upravit. Například jsou to profese, kde je vysoké teplo nebo něco podobného,“ řekl v pátek novinářům ministr. Zaměstnavatelé mohou rozhodnout o tom, že zaměstnanci v těchto profesích respirátor nosit nemusí nebo ho mohou nahradit rouškou.

Ve firmách se vrací home office

Podniky jsou podle mluvčího Hospodářské komory Miroslava Dira připravené obnovit pracovní režimy, které měly zavedené v minulých měsících podle vývoje epidemické situace. Většinou podle něj volily, kde to provoz umožňoval, kombinovaný způsob práce z domova a kanceláře. „Firmy, které mohou poskytnout home office svým zaměstnancům, avizují, že toto rozhodně využijí v maximální možné míře,“ řekla generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová. Se zavedením povinnosti respirátorů na pracovišti se podle ní opět zvýší náročnost komunikace a řízení zaměstnanců na dálku.

„Poté, co vláda oznámila, že zavádí povinnost nosit respirátory na pracovištích, se na Hospodářskou komoru začaly obracet firmy, abychom jim zprostředkovali větší dodávky respirátorů pro jejich zaměstnance,“ řekl Diro. Zaměstnavatelé i pracovníci jsou podle něj ale těmito ochrannými pomůckami většinou předzásobeni ještě z jara, komora proto nepředpokládá, že by byl nedostatek respirátorů a byl problém s jejich vysokou cenou jako v minulosti. Potíže s nedostatkem většího množství respirátorů mohou podle mluvčího mít společnosti, které musí ze zákona na dodavatele vypsat veřejnou zakázku.

Při rozestupu 1,5 metru není respirátor třeba

Zavedení respirátorů na pracovišti podle Heřtuse provoz finanční správy nezkomplikuje. „Ve shodě s obdobným opatřením proti rozšíření onemocnění covid-19 z letošního července byl zaveden režim, který reguluje používání ochrany úst a nosu ve vnitřních prostorách objektů finanční správy i v době, kdy epidemická situace nebyla v současné intenzitě rozšíření virové nákazy,“ řekl. Doplnil, že charakter činnosti správy spočívá v přímém kontaktu s dalšími složkami veřejné správy nebo nakládáním s citlivými údaji, práci z domu tak vylučuje.

Vláda o zavedení respirátorů na pracovišti rozhodla ve středu kvůli rychlejšímu šíření nákazy. Respirátory na pracovišti jsou nutné, pokud se na něm ve stejný čas sejdou alespoň dva lidé vzdálení od sebe méně než 1,5 metru. Tuto skutečnost během pátečního odpoledne potvrdil na Twitteru i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Jirik-ta ( 22. října 2021 20:36 )

vojtěch včera skončil, tak nevím proč si honí triko? Asi primula avenier-cz

Jirik-ta ( 22. října 2021 20:34 )

Jirik-ta ( 22. října 2021 20:33 )

Jen pro zajímavost : "Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) je stále asi 400.000 lidí ve věku nad 60 let, kteří nebyli očkovaní ani nemají záznam o nákaze." (čtk) 771 v nemocnici
Existuje taky bezpříznaková varianta. Neonemocníte, ale protilátky máte. Epidemie se vyhlašuje když je 1600-1800 nemocných na 100 000 obyvatel. Ty testy nemají žádnou hodnotu, neboli-li rozhoduje diagnosa. To co tady předvádí ministr zdravotnictví, to je šíření poplašné zprávy.
taky paneláky, bydlím v paneláku takže s kovidem udržuji kontakt a imunitní systém mám v aktuálním stavu
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=fH8t­pq9Cgik

Omasta ( 22. října 2021 20:24 )

Každý může sundat roušku. Opatření potrestá především fanatické rouškaře. Nic se nemění. Vláda pozměnila neplatné, nezákonné nařízení. Také to není odůvodněné. Zpomalovat šíření nákazy je v podstatě zločin a né důvod.

Jirik-ta ( 22. října 2021 18:48 )

vláda včera skončila. primula avenier-cz

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa