Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vládní rozpor: ČSSD odmítla podpořit rozpočet 2022! Kvůli při s ANO o 12 miliard

Aktualizováno -
27. září 2021
18:59
Autor: ČTK, simao - 
27. září 2021
07:48

Vláda v pondělí zasedla, aby řešila mj. návrh dalšího obřího schodku rozpočtu na rok 2022, který se nakonec schválení kabinetu dočkal, jenže tentokrát nikoli s podporou ČSSD. Hlasovali pro něj jen ministři za ANO. Sporným se stalo zvýšení platů zaměstnanců státu - ČSSD chtěl 3000 korun, navrhovaných 1400 korun nepokryje ani inflaci, uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda dnes dostala na stůl návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun. Příjmy rozpočtu ministerstvo financí naplánovalo na 1543,3 miliardy korun a výdaje na 1919,9 miliardy korun.

ČSSD tento rozpočet dnes ve vládě nepodpořila. „Ano nebylo to jednomyslné hlasování, pro státní rozpočet hlasovali členové vlády za hnutí ANO a zdržel se, pokud si dobře pamatuji, ministr zemědělství. Ministři za sociální demokracii jinak hlasovali proti,“ uvedla na tiskovce vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO).

Nová vláda bude řešit rozpočet znovu

Před schválením rozpočtu musela vláda rozhodnout, zda a o kolik navýší příští rok platy státních zaměstnanců. ANO navrhovalo nárůst o 1400 korun, ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) trvala na navýšení o 3000 korun. Společnou řeč koaliční partneři nenašli.

Šéfka státní kasy k rozporu s ČSSD poznamenala lakonicky: „Nebylo to poprvé.“ „Podstatné je, že tato vláda ve velmi těžkých podmínkách, v nejtěžší krizi, která postihla tuto zemi od 30. let minulého století dokázala dovládnout. Teď už se určitě shodneme, že dovládne do voleb. To je to nejpodstatnější. Tato země v těžké krizi měla stabilní vládu. A teď jsme se prostě nedomluvili v závěrečné fázi na růstu platů ve veřejné sféře, máme prostě na tuto otázku diametrálně rozdílné názory,“ uvedla Schillerová.

Rozpočet bude přesto odeslán do Poslanecké sněmovny, nová vláda však bude muset rozpočet znovu probrat. „Nevíme, kdo usedne v lavicích Poslanecké sněmovny po volbách,“ upozornila Schillerová na volby, které se kvapem blíží (8. a 9. října).

Hamáček: Spor o 12 miliard korun

„Je pravda, že vláda dnes schválila návrh státního rozpočtu a je pravdou, že jej schválila hlasy ministrů za hnutí ANO,“ uvedl na tiskovce po jednání vlády Jan Hamáček (ČSSD). „Mně nepřijde úplně korektní ze strany paní vicepremiérky komentovat průběh diskuze na vládě, faktem je prostě to, že ČSSD tento rozpočet podpořit nemohla,“ potvrdil vicepremiér.

„Kamenem úrazu se stala otázka odměňování ve státní sféře,“ potvrdil dnes Hamáček. „Mně to trošku mrzí, protože z těch cifer, které tady padaly, výdaje kolem skoro 2 bilionů, se tou sporou částkou stalo 12 miliard,“ podotkl.

Podle něj mnoho státních zaměstnanců během covidu přinášelo řadu osobních obětí, pracovali často „do rozthání těla“ a je třeba je za jejich práci adekvátně odměnit. „Mezi státní zaměstnance patří policisté, hasiči, zdravotníci, sociální pracovníci, vojáci, učitelé atd. To jsou všichni ti, které jsme tady vynášeli do nebes a děkovali jsme jim, jak pracovali v covidu,“ uvedl Hamáček.

Ekonomka Horská: Příliš vysoký schodek

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská upozornila, že schválený schodek rozpočtu není ničím ospravedlnitelný, protože je mimo jiné o deset miliard vyšší, než byl v roce, kdy propukla v plné síle pandemie koronaviru.

„Tak vysoký rozpočet, který opět zvyšuje transfery domácnostem a chce zvyšovat platy státním úředníkům, čímž nejenže podporuje spotřebu, ale buduje základy pro nebezpečnou mzdově-inflační spirálu, jen přilévá olej do ohně do už tak vysoké inflace,“ uvedla.

Prioritami rozpočtu jsou kromě úspor na provozu státu podle ministerstva financí investice za 218 miliard, růst důchodů o 805 Kč, zachování nižšího patnáctiprocentního zdanění zaměstnanců, opětovné zvýšení slevy na poplatníka o 3000 Kč nebo podpora vědy a výzkumu.

Podle Horské však rozpočet není tak proinvestiční, jak se prezentuje. „Poměr investic k celkovým výdajům je stále 11 procent. A navíc by bylo spravedlivé říci, že investice, které stát plánuje pro příští rok, budou z velké části hrazené z EU zdrojů, ne čistě z našich národních. Na naše investice se tak skládá celá Evropa,“ upozornila.

Minimální mzdu Babiš řešit nechtěl

Maláčová navrhovala vedle toho na jednání vlády zařadit návrh na navýšení minimální mzdy od ledna z nynějších 15 200 na 18 000 korun. Schillerová dopředu avizovala, že tento návrh je „mimo debatu“.

„Pan premiér rozhodl, že tento bod nezařadí, že to v tuto chvíli není nezbytně nutné a že se k tomu vrátíme v termínu do konce října,“ uvedla dnes Schillerová.

Schillerová dále uvedla, že platy učitelů meziročně porostou o 3,5 procenta, a příští rok tak průměrný plat učitele bude zhruba 47 000 korun. Rozpočet zároveň podle ní počítá s navýšením platby za státní pojištěnce o 200 Kč na 1967 Kč měsíčně. „Do českého zdravotnictví tak půjde meziročně zhruba o 14 miliard korun navíc,“ uvedla ministryně.

Ekonom Sobíšek: Jako kdyby peníze rostly na stromě

„Návrh rozpočtu je výsledkem politiky rozdávání všeho všem, jako kdyby rostly peníze na stromě. Rozpočet s takto vysokým schodkem by podle mého názoru neměl být novou Poslaneckou sněmovnou schválen, ale vrácen k přepracování. Nutné bude I urychlené zpracování dlouhodobější konsolidace veřejných financí,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Pevný díl penze od ledna vzroste o 350 korun

Vláda dnes řešila i úpravy v důchodech. Solidární část všech důchodů se od ledna zvýší o 350 korun a zásluhový díl penze se zvedne o 1,3 procenta. Průměrný starobní důchod tak poroste o 505 korun. Nařízení se zákonnou valorizací podle zákona schválila dnes vláda, oznámila ministryně Maláčová na tiskovce.

K běžnému přidání všichni lidé, kteří pobírají nějaký důchod, dostanou ještě bonus 300 korun měsíčně navíc. Starobní, invalidní a pozůstalostní penze dostávalo v pololetí od České správy sociálního zabezpečení téměř 2,86 milionu lidí. Průměrný starobní důchod dosahoval 15 385 korun. Penze se podle zákona upravují vždy od ledna.

Video  Tvrdý střet o minimální a zaručenou mzdu v debatě Blesku. Jak je zvyšovat a co zrušit?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

luder ( 28. září 2021 11:01 )

Hlavně nezapomeňme na to,
jak tady před léty řádili Kalousek, Drábek a Heger, ti úhlavní v Nečasově vládě! Kalousek a to už musel, přidal nakonec důchodcům 40 kč a v součinnosti s Drábkem a Hegerem odírali lidi do mrtě! Invalidům - postiženým pokrátili či dokonce odebrali invalidní důchody a to i když jim přibyly další závažné nemoci. Rozhodnutí probíhalo i na dálku bez návštěvy posud. doktora! Prostě prasárny nejhrubšího zrna ve které mají ve slátané opozici věrné následníky!

luder ( 28. září 2021 10:58 )

Piráti a STAN podle předsedy vlády Andreje Babiše straší, že se blíží státní bankrot a že se naše země nebezpečně zadlužuje. „A že oni jako jediní nás zachrání,“ zmiňuje Babiš a poukazuje na to, že tyto strany však upekly podvod na voličích.
„Přitom partaje v obou antibabišovských koalicích už jednou předvedly, co se stane, když se dostanou k moci: Lidem začnou utahovat opasky, snižovat důchody a platy, zadřou celou ekonomiku a způsobí propad životní úrovně. Zůstává neoddiskutovatelným faktem, že po ekonomické krizi v roce 2008 nejvíce zadlužily naši zemi ODS, TOP 09 a STAN. Přitom právě ODS, TOP 09 a STAN před parlamentními volbami v roce 2010 strašily řeckou krizí a lidem posílaly složenku se státním dluhem a po volbách ve vládě navýšily náš státní dluh o 500 miliard korun,“ zmiňuje Babiš.

luder ( 28. září 2021 10:56 )

Zvolit Fialovu slátaninu včetně Pirátů a spol.,
může vážně ohrozit Benešovy dekrety a mnozí z vás až se Němci budou hlásit s jejich mapami po odsunu o pozemky, domy-majetky, co jim kdysi patřilo, tak přijdete úplně o veškerý majetek a půjdete o žebrácké holi!-- Fialy z ODS kamarád je Bernd Posselt, často se navštěvují..! Mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt je velkým odpůrcem Benešových dekretů. Podle Posselta patří Benešovy dekrety na „smetiště dějin“...

luder ( 28. září 2021 10:55 )

Jestli jste to vy mladí ještě neviděli – neslyšeli
tak Piráti a Stan + Fialova trojkoalice, po volbách pak pětikoalice, chtějí a určitě to budou chtít také uzákonit, abyste šetřili peníze pro vaše babičky – dědečky - prarodiče a starali se o ně! Předevčírem to pan Fiala opět v TV potvrdil. Jinak to je vzešlé od Pirátů a Stan. Doufejme že alespoň k těm svým prarodičům máte lepší vztah než tady denně prezentujete ke starým a postiženým lidem, tu svoji nenávist! Pan Babiš nic podobného nechystá a radši lidem přidá peníze aby důstojněji žili. Holt komu není rady...však to snad znáte!

deratizater ( 28. září 2021 09:45 )

Msrnotratnou a rozhazovačnou Babišovou vládu by bylo třeba na rozlůčku vymáchat v koších ve studené Vltavě jak to se šmejdy dělali naší předkové .Nic jiného si za tu zadlužovací prasárnu nezaslouží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa