Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Singapur má naočkovaných 90 procent populace. Přesto hlásí rekordní přírůstky nakažených

Autor: tsv - 
16. září 2021
20:11

Singapur bije na poplach. Za jeden den hlásí země 837 nových případů koronavirové nákazy i přes to, že je valná většina obyvatel plně naočkovaná. Vláda se rozhodla pozastavit rozvolňování opatření, nepříznivý vývoj situace přitáhl pozornost i zahraničních států. Informoval o tom server Guardian.

V Singapuru se dosud nechalo naočkovat 81 procent populace – 90 procent pokud započítáme i děti mladší dvanácti let. Země se pyšnila minimálními přírůstky nakažených, v nemocnicích s covidem ležel jen malý zlomek lidí. To vše se ale změnilo v úterý, kdy ministerstvo ohlásilo 873 nových infekcí.

V ten den leželo v nemocnicích 809 pacientů. Z nich 75 bylo vážně nemocných a záviselo na umělém přísunu kyslíku, devět z nich leželo na jednotce intenzivní péče. Většině lidí s těžkým průběhem covidu bylo více než 66.

Za posledních 28 dní v zemi zemřeli v souvislosti s covidem pouze čtyři lidé. Od úterý se ale situace drasticky zhoršuje. Počet pacientů vyžadujících napojení na kyslík se v porovnání s předchozími dvěma dny v neděli zdvojnásobil na 54. Experti se nyní dohadují, zda může náhlá změna situace do budoucna ohrozit zdravotní systém.

„Asymptomatické případy nebo pouze mírné příznaky tvořily 98,1 procenta všech místních nákaz. Z těch 114 lidí, kteří vyžadují dýchací podporu, je 56 neočkovaných a 58 plně očkovaných. Z osmi pacientů na jednotce intenzivní péče bylo pět neočkovaných a tři plně očkovaní,“ napsalo v úterý ministerstvo zdravotnictví.

O osudu Singapuru a znovuuvedení opatření bude rozhodovat počet nových infekcí v průběhu příštích dvou až čtyř týdnů. Momentálně je na jednotkách intenzivní péče 300 volných lůžek, číslo by mohlo vyrůst i na tisíc. Pokud tak budou přírůstky infikovaných zůstávat v udržitelných mezích, hodlá Singapur nadále rozvolňovat.

Resort zdravotnictví prozatím zakázal shromažďování na pracovištích poté, co se v kantýnách začaly scházet čím dál tím větší davy zaměstnanců.

Zahraničí bedlivě sleduje

Na Singapur se zaměřily okolní státy, kterým se v poslední době stejně jako donedávna jemu daří udržovat kontrolu nad pandemií. Mezi ně patří i Austrálie, která chce rozvolnit většinu opatření ihned, jakmile plně naočkuje 80 procent dospělé populace. Singapur tak teď může pro zahraničí představovat zdvižený varovný prst. Rychlé rozvolnění už v minulosti vyústilo v zásadní zhoršení situace i v Česku.

„Očividně nemůžete otevřít brány a říct, že se o nás postará vakcína. Potřebujeme víc než to,“ řekl profesor Dale Fisher ze singapurské národní fakultní nemocnice. „V Singapuru je to hodně o tom, aby si lidé více zvykli na počty případů a uvědomili si, že počty případů hned neznamenají výrazné přibývání nemocničních pacientů, vážných případů a smrtí,“ dodal.

Zdůraznil, že 500 000 lidí se stále nenechalo očkovat, což může negativně ovlivnit vývoj situace. Řekl, že Austrálie bude mít ten stejný problém. V Jižním Novém Walesu dosáhli 80procentní proočkovanosti první dávkou už ve středu.

K opatrnosti vyzývá i nedávný zvrat v čínském městě Pchu-tchien, kde úřady nařídily plošné testování všech obyvatel. Poté, co se jeden z místních vrátil zpět ze Singapuru, kde se nakazil, se nemoc rozšířila mezi další stovku lidí.

Video  Plošný test školáků se vrátí možná na podzim, připustil Vojtěch. Kolik je nakažených dětí?  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 16. září 2021 21:15 )

Kapacita, no jo.

frantacizek ( 16. září 2021 20:25 )

ono stejně jako na procentu oočkovaných záleží taky na tom, čím očkují. Pokud jsou to čínské vakcíny nebo Astra, Sputnik, tak to není ani na článek..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa