Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Povinné očkování pro všechny, navrhuje italský premiér. Ministrovi hrozili smrtí

Aktualizováno -
2. září 2021
18:12
Autor: ČTK - 
1. září 2021
19:34

Italský premiér Mario Draghi se ve čtvrtek vyslovil pro povinné očkování proti covidu-19. Stát by měl podle něj povinnost zavést, až Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) definitivně schválí covidové vakcíny. Italská vláda také pracuje na rozšíření používání covidových certifikátů, informovala agentura ANSA. Do konce září by mělo být podle představ Draghiho kabinetu naočkováno 80 procent lidí starších 12 let, kteří mohou vakcínu proti covidu-19 dostat.

Na otázku, zda je pro povinné očkování, až vakcíny budou definitivně schváleny evropským regulátorem, odpověděl italský premiér Draghi stručným "ano". V současnosti jsou vakcíny v Evropské unii schváleny v nouzovém režimu. Přesto Itálie, jako jedna z prvních evropských zemí, zavedla povinné očkování pro zdravotníky a ošetřovatele. Podobný krok v EU později učinily také Francie či Řecko.

Covidpasy v restauraci i na pracovišti

Draghi také uvedl, že vláda rozšíří používání covidových pasů. Řekl, že ale zatím neví, kdy se tak stane. V posledních dnech se v Itálii debatuje o tom, že průkazy o bezinfekčnosti bude zapotřebí předložit při vstupu na pracoviště. Tento návrh podporují sdružení zaměstnavatelů, proti jsou odbory.

Od začátku srpna se v Itálii lidé musí prokázat covidovým certifikátem při vstupu do vnitřních prostorů restaurací či muzeí, od středy také na dálkových spojích. Pedagogové se musí prokazovat covidovým pasem i při vstupu na své pracoviště ve školách a na univerzitách.

Cílem italské vlády je, aby do konce září bylo naočkováno nejméně 80 procent lidí, kteří mohou vakcínu dostat. Podle ministerstva zdravotnictví proočkovanost lidí starších 12 let v současnosti činí 70,5 procenta. Dokončené očkování má v Itálii, kde žije 59 milionů lidí, 38,1 milionu osob.

Od středy kontroly ve spojích

Bez větších problémů i bez avizovaných protestů se přitom v Itálii obešlo ve středu první dopoledne, kdy v zemi platí povinnost prokázat se covidovým certifikátem v letecké dopravě a na dálkových autobusových i vlakových spojích, informovala tisková agentura ANSA.

Odpůrci opatření tento týden pohrozili blokádami nádraží a ministerstvo vnitra reagovalo posílením kontrol na nádražích, zvláště v Římě. Shromáždění se nakonec účastnil malý počet lidí.

Záběry z italských nádraží, která na internetu vysílala místní média, ukazovaly fronty u dálkových spojů. Kontroly covidových potvrzení, ať už papírových či v mobilu, které provádějí zaměstnanci železnice, ale postupovaly rychle. Covidový pas není potřeba v místní dopravě, v metru, v tramvajích ani například na trajektu v Messinské úžině mezi Apeninským poloostrovem a Sicílií.

Takzvaný zelený pas dokládá potvrzení o nejméně jedné dávce vakcíny proti covidu-19, o prodělání této nemoci v předchozím půlroce nebo o nejvýše 48 hodin starém negativním testu na koronavirus.

Televize SkyTg2 informovala o případu dvou pedagogů v Turíně, kteří podali stížnost na policisty kvůli tomu, že je odmítli bez zeleného pasu pustit do budovy školy. Podle serveru televize ale předložili potvrzení od lékaře.

Ministrovi hrozili smrtí

Proti novým opatřením proti šíření koronaviru SARS-CoV-2 se v posledních týdnech v Itálii konaly demonstrace, jež se někde zvrhly v násilnosti i vůči novinářům. Některým lékařům či ministrům lidé vyhrožovali, například ministr zahraničí Luigi Di Maio dostal na sociálních sítích i výhrůžky smrtí za prosazování očkování proti covidu-19, uvedla televize Rai.

Protesty před italskými nádražími nakonec byly velmi malé a na mnoha místech bylo více novinářů a policistů než protestujících, uvedla agentura ANSA. Zřejmě největší shromáždění bylo v Turíně, kde se před hlavním nádražím sešlo několik desítek lidí. Policisté zadrželi jednoho muže, který se odmítl nechat identifikovat. Zhruba 50 lidí demonstrovalo ve Florencii. V Římě, Miláně či Neapoli se před nádražími sešly spíše menší skupiny lidí či jednotlivci.

Video  Začíná škola: Plaga o těžkém roku, testech, respirátorech i kritice zdravotnictví  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa