Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman vítal prvňáčky v Brně, vyprávěl o hladovění. Maláčová před synem zadržovala slzy

Aktualizováno -
1. září 2021
13:57
Autor: ČTK, ula, Mii - 
1. září 2021
07:09

Testováním na covid-19 začal dnes ve školách po dvouměsíčních prázdninách nový školní rok. Do lavic poprvé usedne kolem 110 300 prvňáků, tedy asi o 1700 víc než loni. Prezident Miloš Zeman zahájil dnes školní rok v ZŠ a MŠ Brno v Merhautově ulici. V tělocvičně ho přivítali prvňáčci s rodiči. Ministr školství Robert Plaga (ANO) se účastnil zahájení v Sadské na Nymbursku. Svého syna vyprovodila poprvé do školy i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Se slzami v očích.

Hned ráno se žáci s výjimkou prvňáků museli preventivně otestovat na covid-19. Pro žáky prvních tříd bude testování i ve čtvrtek. Další termíny pro antigenní testování následují 6. a 9. září. Pokud pak bude ve školách v jednom okrese víc než 25 pozitivních případů na 100 tisíc provedených testů, testování tam bude pokračovat do konce září, vždy jednou týdně.

Žáci, kteří se nenechají testovat ani nedoloží jinak bezinfekčnost, budou muset nosit roušku či respirátor i při výuce, nebudou smět cvičit v tělocvičně a zpívat. Pokud odmítnou i to, nebudou se moci účastnit prezenční výuky. Zda budou omezení pro netestované pokračovat i po skončení preventivního testování, mimořádné opatření nyní neupravuje. Zaměstnanci škol si budou muset testy zajistit sami, výjimku budou mít očkovaní a lidé po covidu-19.

Zeman zastavil dopravu, pak mluvil o hladu

Prezident Miloš Zeman zahajoval školní rok v ZŠ Merhautova v Brně. Příjezd kolony sledovaly desítky lidí, policie zastavila provoz na křižovatce. Škola má zhruba 550 žáků, zjistila ČTK od pracovníků školy. Asi polovina má doporučení ze speciálně pedagogického centra. Na škole působí v rámci inkluze asi 30 pedagogů asistenta. Část dětí je z romských rodin.

Zeman v proslovu uvedl, že se dozvěděl o dvou dětech ze školy, které zkolabovaly hlady. Zmínil také dalšího chlapce, který v pátek snědl 15 knedlíků. „Když mu říkali, že ho bude bolet břicho, odpověděl, že příště bude jíst až v pondělí. A já se ptám, co je to za rodiny, které nedají svým dětem najíst,“ uvedl prezident. Vyslovil přání, aby existovala přátelská spolupráce mezi rodinou a školou.

Video  Zeman vítal prvňáčky ve škole: Mluvil s nimi o hladu a Komenském  - Blesk: Jiří Nováček
Video se připravuje ...

„Ale někdy je nutný zásah na ochranu našich dětí, aby tyto děti nehladověly, aby je rodiče posílali do školy a aby ve svých rodinách byly děti v pohodě,“ řekl Zeman. Připomněl, že podepsal zákon, který omezuje sociální dávky v případech, kdy rodiče tyto povinnosti nesplňují.

Prezident dále zmínil Komenského a školu hrou. Dětem popřál, aby si našly kamarády. „Přeji vám radost ze života, kamarády, hodně jídla i pocit úspěchu na základě soutěže ve škole, soutěže, která vás bude bavit,“ dodala hlava státu.

Zemana pozvala dopisem škola, protože tam měla loni školní rok zahajovat prezidentova žena Ivana Zemanová. Loni ale musel prezident návštěvu kraje zrušit ze zdravotních důvodů, podstoupil operaci zlomené ruky. 

Jak uvedl portál iDnes.cz, prezident přiletěl do Brna armádním letadlem CASA už včera večer. Let proběhl zcela bez závad, popsal hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ještě večer přijal prezident statutárního místopředsedu ČSSD Romana Onderku.

U Zemanovy návštěvy nebyl přítomen nikdo z města ani kraje. Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) na twitteru uvedl: „Ne, nebudu tam. Ne, nezval jsem ho. Ne, kraj to neplatí. Ano, i v Lánech je základní škola,“ v narážce na obec Lány na Kladensku, kde je prezidentské letní sídlo.

Ministryni vlhly oči

Svého potomka doprovodila do školy i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). A jak přiznala na svém twitteru, měla slzy v očích.

„Dneska jsem měla co dělat, abych zadržela slzy. Náš Gustík už je školák! Aktovka je sice větší než on, ale to dožene v jídelně. Nejvíc se prý těší na krupicovou kaši a na ostatní prvňáčky. A my s tatínkem se těšíme, až nám začne ten pravý školní šrumec. Hezký školní den všem,“ popřála Maláčová školáčkům.

Podobný nával emocí měli i další politici. Svého potomka do první třídy odvedl i exministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nebo exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Také šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, otec pěti synů, vyprovodil svého druhého nejmladšího poprvé do školy, či maželka hradního kancléře Vratislava Mynáře Alex.

„To se snadno řekne, že ‚na každého jednou dojde'. Jenomže, když vedete svého prvňáčka do školy, tak vám tak nějak docvakne, že je to zlomový den nejen pro něj, ale i pro vás. Tak snad si tu školu užije už bez dálkové výuky,“ vzkázal odborový předák Josef Středula. I on dnes vedl své dítě do první třídy. 

Plaga: Školy již nezavřeme

I ministr školství Plaga vyrazil za dětmi, školní rok zahajoval v Sadské na Nymbursku. Řekl, že s plošným uzavřením škol se v žádné proticovidové strategii nepočítá. Nevyloučil ale lokální zavírání tříd a škol v závislosti na epidemické situaci v daném zařízení. 

Zahájení školního roku v Sadské na Nymbursku, kterého se účastnil ministr školství Robert Plaga (ANO) (1.9.2021) Zahájení školního roku v Sadské na Nymbursku, kterého se účastnil ministr školství Robert Plaga (ANO) (1.9.2021) | ČTK/Šimánek Vít

„Doufám, že jsme všichni měli možnost vidět, že výpadky ve školství, které možná na první pohled vypadají, že nenesou s sebou žádné náklady, tak jsou skutečně těmi největšími ztrátami pro společnost,“ uvedl Plaga. Ocenil, že se podařilo odložit testování žáků prvních tříd až na další školní den, takže nenarušilo slavnostní ceremoniál pro prvňáčky.

„Všichni netrpělivě čekáme, jak dopadne screeningové šetření a jaké budou případně lokální zásahy krajských hygienických stanic a hlavní hygieničky,“ doplnil Plaga.

Loni po zahájení školního roku nákaza prudce stoupala

Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka jsou školy na zahájení školního roku dobře připravené. Jak řekl ČTK, návod k opatřením od ministerstev zdravotnictví a školství i testy na covid-19 dostaly včas. Nepředpokládá proto žádný velký problém.

Testování a další hygienická opatření proti covidu-19 mají podle vlády omezit šíření nákazy, aby se školy nemusely zavírat. Loni v září se po zahájení školního roku epidemie prudce zhoršila, takže v říjnu žáci museli přejít v celé ČR na výuku na dálku, na které strávili několik měsíců. Vládní i opoziční politici v uplynulých týdnech opakovali, že je potřeba opakování takové situace zabránit, a to kvůli vzdělávání i sociálnímu vývoji a psychice dětí.

Video  Začíná škola: Plaga o těžkém roku, testech, respirátorech i kritice zdravotnictví  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

PetPet ( 1. září 2021 20:31 )

Sledujete sSpeciál? Hlas lidu na CNN? Babiš, Hamáček, Jurečka v souboji.

nespokojeny ( 1. září 2021 20:02 )

junkiexl: ..tak to už je podruhé, jasně potvrzená diagnoza..

Osoba, nesvéprávná s nízkou inteligencí se sklony k agresivitě.

nespokojeny ( 1. září 2021 19:57 )

junkiexl: To už je moc!!!! Vem si prášky.

Zemana neprožívám, ale tímto příspěvkem se jen shazuješ.

PetPet ( 1. září 2021 19:28 )

frantacizek

PetPet ( 1. září 2021 19:27 )

Zase samé výkrty a sázení textů, jste ANO-travit-psy divný, už jen identitou o psech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa