Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vakcíny obsahovaly „cizí materiál“. Dva muži zemřeli po očkování pokaženou Modernou

Autor: ČTK - 
28. srpna 2021
09:58

Dva lidé zemřeli v Japonsku poté, co byli očkováni šarží vakcíny proti nemoci covid-19 od firmy Moderna, která byla později stažena kvůli kontaminaci. Podle agentury Reuters o tom dnes informovalo japonské ministerstvo zdravotnictví. Japonsko tento týden uvedlo, že stáhlo tři šarže vakcíny od americké firmy Moderna vyrobené ve Španělsku, protože v některých ampulích byl nalezen „cizí materiál“.

Dva muži ve věku mezi 30 a 40 lety zemřeli tento měsíc v rozmezí několika dnů poté, co dostali druhou dávku očkovací látky od Moderny, uvedlo japonské ministerstvo zdravotnictví. Příčina úmrtí se vyšetřuje.

Japonsko v souvislosti se zprávami o kontaminaci stáhlo 1,63 milionu dávek vakcíny od firmy Moderna, které vyrobila španělská společnost Rovi a které byly následně distribuovány do 863 japonských očkovacích center. Japonská vláda a společnost Moderna dříve sdělily, že nebyly zaznamenány žádné potíže s bezpečností či účinností látky a pozastavení vakcinace bylo pouze preventivním opatřením.

Japonská veřejnoprávní televize NHK s odvoláním na zdroje z ministerstva zdravotnictví informovala, že v preparátu od Moderny byly nalezeny drobné kovové částečky.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pátek uvedla, že výroba covidové vakcíny Moderna v závodě španělské firmy Rovi může pokračovat. „Po předběžném zhodnocení rizika na základě dosud obdržených informací může výroba vakcíny proti covidu-19 ve firmě Rovi pokračovat,“ napsala EMA v prohlášení. „Vyšetřování původní příčiny pokračuje,“ dodala.

Japonsko se v současné době potýká s nejhorší vlnou epidemie v souvislosti s šířením vysoce nakažlivé koronavirové mutace delta; od pátku platí v téměř polovině japonských prefektur stav nouze. V zemi se zhruba 126 miliony obyvatel nyní přibývá přes 20 000 případů nákazy koronavirem denně. Plně očkováno je necelých 44 procent populace.

PPP150W ( 28. srpna 2021 15:09 )

Chřibku? Co je to chřibka? Mimochodem, v roce 1918, kdy nastala pandemie španělské chřipky se proti ní začalo očkovat vakcinou, která byla vyvinuta v době, kdy byl objev viru relativně mladý a ne zcela dobře pochopen. Vakcina vycházela z bakteriálního základu a nerespektovala fakt, že chřipka je virového původu. Byla tedy zcela neúčinná a spíš škodila. Jistě uznáte, že lékařská věda 21 století je na poněkud vyšší úrovni a zkušenosti s vakcinací se posunuly také o kus dále.

PPP150W ( 28. srpna 2021 14:46 )

Věděl jsem, že se tady najde někdo, kdo těm báchorkám o čipech opravdu věří

krllo ( 28. srpna 2021 14:26 )

Jirik-ta ( 28. srpna 2021 14:11 )

my se potýkáme taky s vlnou, ale testujeme málo tak to je dobrý. Až vlítnou 1. září na děti ve školách tak bude obrovský nárůst. Jděte se bodnout i s covidem. Navýšení důchodu to je nářku, ale že pomalu dva roky řeší jen covid to je zadarmo

MAMKA2316 ( 28. srpna 2021 13:44 )

ABY TO S OČKOVANÝMI NEDOPADLO JAK S TĚMI CO BYLI UDAJNĚ VOJACI USA OČKOVANI NEBO TESTOVANI VE 20 LETECH MINULÉHO STOLETI A DOSTALI ŠPANĚLSKOU CHŘIBKU

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa