Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proč je varianta delta tak nakažlivá? Virová zátěž u pacientů je až 300krát vyšší

Autor: Darina Jíchová - 
26. srpna 2021
05:00

Korejská agentura pro kontrolu a prevenci nemocí (KDCA) dala odpověď na otázku, kterou si klade odborná i laická veřejnost: Proč je varianta delta tak nakažlivá. Podle jihokorejských expertů má tato forma covidu-19 až 300krát vyšší virovou zátěž, tedy množství viru v organismu nakaženého pacienta, než původní forma koronaviru, uvedl list Daily Mail.

Pandemie covidu-19 dál pokračuje, svět děsí zvláště pak nakažlivější mutace, známá dnes především pod označením varianta delta. Původně nesla název „indická mutace“, právě v Indii totiž způsobila na jaře 2021 děsivou druhou vlnu nákazy. Podle KDCA by se lidé měli nechat testovat hned, jak na sobě pocítí první příznaky nemoci, to je totiž virová zátěž největší.

Virová zátěž s vývojem nemoci klesá a po 10 dnech je na stejné hodnotě jako u ostatních variant covidu-19. „Naše závěry neříkají, že varianta delta je 300krát nakažlivější než covid-19, který se poprvé objevil v roce 2019 v čínském Wu-chanu,“ zdůrazňují jihokorejští vědci. „Myslíme si, že je 1,6krát nakažlivější než varianta alfa, tedy britská mutace, a asi 2krát tak nakažlivější co původní forma viru,“ vysvětlili.

Experti následně objasnili, že větší virová zátěž zvyšuje šanci, že nakažený člověk infikuje další osoby. Jihokorejci během svého výzkumu porovnávali virové zátěže 1848 pacientů s variantou delta s virovou zátěží 22 106 lidí nakažených jinými formami covidu-19.

Variantu delta zkoumali i Číňané

Vlna varianty delta zasáhla většinu Asie nepřipravenou, Jižní Korea se minulý týden potýkala s růstem případů, za posledních 24 hodin přibylo dalších 2 tisíce nových pacientů. Otázce nakažlivosti varianty delta se věnovali i čínští odborníci, podle nich má mutace až 1000krát větší virovou zátěž. Pracovali však s menším vzorkem pacientů než jejich jihokorejští kolegové, komparovali 62 lidí s variantou delta se 63 lidmi s původní formou viru.

Číňané ve své práci uvedli, že varianta delta je poprvé detekovatelná po 4 dnech od nákazy, původní covid-19 šlo v těle rozpoznat až 6 dní od nakažení.

Video  Boj o protilátky v Česku: Testy jsou dražší než vakcína, tvrdí viroložka. Nevidí ani vědecké "pro"  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Stano1963 ( 26. srpna 2021 11:30 )

virus se optimalizuje, novější verze jsou nakažlivější, aby se mohl lépe šířit a překonal různé překážky, které mu člověk dává do cesty. Kdo bude chránit populaci a nestihne ji naočkovat, ten dopadne špatně. Virus pronikne do všech zemí a hledá lidi bez připraveného imunitního systému, ti dopadnou nejhůř

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa