Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Cestovky vrací peníze za vouchery s předstihem. Češi v nich mají miliardy, ne každý ale uspěje

Autor: for, ČTK - 
14. srpna 2021
05:00

Cestovní kancelář Blue Style ve čtvrtek vrátila většině svých klientů peníze za neuplatněné lex vouchery. Podle CK zbývá jen pětina zákazníků s neuplatněným poukazem, těm se finance mají vrátit do poloviny příštího týdne. Peníze za vouchery postupně vrací i další velké cestovní kanceláře. Činí tak s předstihem, lex vouchery totiž končí až 31. srpna a i po této lhůtě mají cestovky 14 dní na vrácení. Zdaleka ne všichni cestovatelé peníze dostanou, tisíce lidí mají poukaz, který pod Lex voucher nespadá. Tyto poukazy se řídí podmínkami dané CK. 

„Ráno přišel email od Blue Style, jak si mám vyzvednout peníze za lex voucher. Ve 14:00 už mám peníze na účtě,“ pochlubil se uživatel Michal na sociální síti na stránce řešící právě zmiňovanou cestovku.

Lex voucherům končí 31. srpna platnost, velké cestovní kanceláře začaly své závazky vůči klientům řešit už nyní. „CK Blue Style během uplynulých 24 hodin vyplatila již 80 % klientů, kteří nevyužili Lex voucher za služby poskytované naší cestovní kanceláří. Všechny peníze budou vyplaceny do 18. srpna 2021,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí Ilona Topolová. Podle ní tak budou mít všichni klienti, kteří za neuplatněný zájezd získali poukaz chráněný státem, své peníze zpět 14 dní před uplynutím této lhůty. 

Ze zákona musí cestovní kanceláře vrátit peníze za Lex voucher do 14 dnů od vypršení ochranné lhůty. Do 15. září by tak měli všichni klienti mít své finance zpět.

Pro připomenutí: Zákon Lex voucher měl poskytnout cestovním kancelářím dostatek času, aby se vyrovnaly s koronavirovou krizí tím, že nemusely vyplácet většinu klientů za zájezdy, které byly zrušeny z důvodu pandemie v období únor-srpen roku 2020. CK v době uzavírání hranic a hromadného rušení zájezdů ani peníze od klientů již reálně neměly, jelikož je již stihly poslat např. hotelům či dopravcům. Voucher museli klienti přijmout, vyjma těch, kteří spadali do ohrožených skupin (senioři, zdravotně postižení. matky na mateřské dovolené, nezaměstnaní – pozn.red.)

Pozor na platební údaje

I ostatní velké cestovní kanceláře již peníze za poukazy vyplácejí nazpět. Případně oznamují, že většinu pohledávek stihnou vyřídit již do konce srpna. CK patřící do skupiny DER Touristik Eastern Europe, pod kterou na českém trhu spadají CK Fischer, Exim Tours, Nev-Dama nebo portál e-Travel, již v červnu ohlásily, že začnou peníze za nevyužité poukazy klientům vracet. K 28. červenci jim poslaly zhruba 100 milionů korun.

Podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka bylo 60 % poukazů uplatněno již při nákupu nového zájezdu. Jak ale již dříve poznamenal prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek, některé CK hlásily, že voucher uplatnilo i 70 % klientů. Jiné ale hlásily jen 30 %. CK Blue Style například ohlásilo, že poukazy využila třetina klientů. 

Video  „Karanténa nutí lidi ke lhaní.“ Zástupce cestovek kritizuje opatření pro dovolenkáře „bez logiky“.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Podle provozního ředitele Blue Style Ondřeje Rušikvase stačí klientovi k vrácení peněz pouhá dvě kliknutí. „Ve čtvrtek 12. srpna obdržely tisíce klientů s nevyužitým Lex voucherem na e-mail osobní dopis od pana Imeda Jeddai, CEO CK Blue Style. Pan Jeddai všem klientům poděkoval za podporu v těžkých časech, kterými si celé odvětví cestovního ruchu v posledním roce a půl prošlo,“ popisuje s tím, že email obsahoval přímý link na zadání bankovního účtu, kam se následně měly vrátit peníze. 

Cestovky mají vouchery za 2,4 miliardy

Někteří klienti ale v příštích dnech peníze zpátky nedostanou. Jde o ty, kteří nemají v rukách končící Lex voucher, ale poukaz vydaný podle smluvních podmínek cestovní kanceláře. Například v případě CK Blue Style jde o TravelSafe+ poukazy. 

U TS+ nadále platí, že si přes něj může klienti zakoupit zájezd – případně jej objednat pro rodinu nebo známého. „Klienti naší cestovní kanceláře, kteří ještě vouchery TravelSafe+ nevyužili, mají možnost tak učinit až do konce října roku 2022. Opět mají k dispozici, mimo jiné, 10% slevu, tentokrát na zájezdy z nabídky Léto 2022, kterou spouštíme příští týden,“ vysvětluje Blesk Zprávám Topolová.

Původně byla platnost těchto voucherů uváděna do konce letošního října, cestovní kancelář ale lhůtu o rok prodloužila. Objem vydaných poukazů za zrušené zájezdy, podle Lex voucher i podmínek CK, činí podle ředitele obchodu a marketingu ERV Evropské pojišťovny Štěpána Landíka asi 2,4 miliardy korun. Většina z této částky v příštích dnech a týdnech poputuje zpátky k objednavatelům. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa