Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

A jak sestavíme rozvrh? Zástupci škol budou jednat s Plagou o podmínkách návratu dětí do lavic

Autor: ČTK - 
4. srpna 2021
17:35

Podmínka dodržení stejného kolektivu ve školách, jak to kvůli covidu-19 pro nový školní rok doporučilo ministerstvo zdravotnictví, může komplikovat sestavení rozvrhu ve středních i základních školách. Zástupci školských asociací proto doufají, že zůstane nezávazná. Řekli to ve středu na dotaz ČTK. O tom, která z navržených protiepidemických opatření budou povinná a která ne, budou v následujících dnech jednat s ministerstvem školství. Jasno by podle nich mělo být do 16. srpna.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo návrh protiepidemických opatření pro provoz škol od září minulý pátek. Ministerstvo školství v pondělí materiál rozeslalo školám s tím, že konečnou podobu dostanou po úpravě do finální podoby mimořádného opatření. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) úřad nyní k návrhu zjišťuje poznámky ředitelů škol, aby se mohly zapracovat do kompletních informací.

Zástupci školských asociací ve středu potvrdili, že jsou s ministerstvem v kontaktu. Chtějí jednat o tom, která opatření zůstanou nezávazná a která budou povinná. Konečný materiál podle nich chce mít ministerstvo hotovo do 16. srpna.

Maximálně dvě třídy dohromady. A družiny jako problém

„Hlavně asi problematickou oblastí budou skupiny, kde by se měla zachovat homogenita, což asi největší problém bude pro střední školy, ale i na základních školách při jazykové výuce a volitelných předmětech to bude dělat trošku problémy. A samozřejmě i ve školních družinách, kde jsou potom skupiny nějakým způsobem propojované,“ uvedl předseda Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc. Podobně se vyjádřili i šéf Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Je tam příklad, že máme spojovat maximálně dvě třídy, ale když máme pět tříd v ročníku, tak to těžko půjde udělat,“ řekla zástupkyně gymnázií. Podle ní by se mělo jasně říct, že to školy podobně jako letos na jaře nebudou muset dodržovat. „Pokud to bude v roli doporučení, tak to asi problém není, ale pokud by to mělo být natvrdo, tak to bude velký problém,“ doplnil Zajíček.

Teplá voda v učebnách? Další potíž

Schejbalová také poukázala na to, že podle návrhu ministerstva zdravotnictví mají školy na mytí rukou zajistit teplou vodu. V učebnách podle ní většina škol teplou vodu nemá. „Dřív se prostě školy takto nestavěly. My třeba máme teplou vodu před školní jídelnou a v šatnách tělocviku,“ řekla ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou. I u tohoto opatření by se proto podle ní mělo vyjasnit, že zůstane pouze nezávazné.

Celkově mě to doporučení (ministerstva zdravotnictví) přijde hodně přísné a striktní,“ shrnula Schejbalová. Zmínila například i to, že by školy měly omezit hromadné akce a pouštět rodiče do budovy jen v nutných případech. Epidemiologové už dříve upozorňovali, že protiepidemická opatření fungují nejlépe preventivně. Schejbalová se ale obává, že v případě zhoršení situace na podzim nebude moc prostoru na další zpřísnění. Co se týče dezinfekcí a úklidů, to je pro školy samozřejmost a jsou na to připravené, dodala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa