Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Němci po katastrofických záplavách nasadí očkovací autobus. A chtějí peníze z EU

Aktualizováno -
20. července 2021
13:00
Autor: ČTK - 
20. července 2021
12:15

Kvůli obavám z šíření nákazy koronavirem bude v oblasti nejhůře postižené nedávnými katastrofálními povodněmi na západě Německa působit očkovací autobus. Lidé si do něj budou moci přijít pro vakcínu či test na covid-19 bez předchozího objednání, informovala v úterý agentura DPA. Německo chce po katastrofálních povodních také požádat o peníze z Fondu solidarity Evropské unie (EUSF), který členské země využívají v případech živelních pohrom. Uvedla to dnes agentura Reuters, která má k dispozici předběžný plán vládní pomoci. Okamžitá pomoc zasaženým oblastem ze spolkových i zemských zdrojů by měla dosáhnout výše 400 milionů eur (10,3 miliardy korun).

Očkování a testování jsou nejdůležitější preventivní opatření proti nárůstu počtu nákaz, řekl mluvčí ministra zdravotnictví spolkové země Porýní-Falce. „Vzhledem k infrastruktuře, která je takto poničená, tu existuje nebezpečí,“ dodal.

Autobus očkovacího centra v Koblenzu se ještě dnes přemístí do města Bad Neuenahr-Ahrweiler, kde začne s očkováním obyvatelstva vakcínami BioNTech a Johnson & Johnson.

Snaha „udržet pandemii na uzdě“

Ahrweiler je okresem v celém Německu zdaleka nejhůře postiženým bleskovou povodní z minulého týdne. Úřady tu zatím registrují 117 mrtvých a 749 zraněných. V celém Německu zahynulo v důsledku záplav nejméně 165 lidí.

Video  Záběry z dronu: Apokalypsa v Německu. Záplavy způsobily extrémní bouřky i rozvodnění řeka Ahr  - Reuters
Video se připravuje ...

„Očkováním a rychlotesty chceme postiženým i těm, kteří pomáhají, udělat nebyrokratickou nabídku, abychom v oblasti katastrofy udrželi pandemii na uzdě,“ řekl státní tajemník ministerstva Denis Alt. Současně vyzval všechny dospělé, kteří se dosud nenaočkovali, aby tak co nejrychleji učinili.

Ve spolkové zemi Porýní-Falc je dosud plně očkovaných přes 46 procent obyvatel.

Až 10 miliard rychlé pomoci?

Spolková vláda se podle vládního dokumentu chystá zasaženým oblastem poskytnout okamžitou finanční pomoc ve výši 200 milionů eur (5,1 miliardy korun). Směřovat by měla na opravu domů a zničené infrastruktury a také na podporu lidem v krizové situaci.

Pokud spolkové země přispějí dalšími 200 miliony eur, na okamžitou pomoc bude k dispozici celkem 400 milionů. O této částce podle agentury DPA hovořil již v neděli spolkový ministr financí Olaf Scholz.

Šéf poslanců bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Alexander Dobrindt v pondělí DPA sdělil, že stát poskytne lidem postiženým katastrofou „pomoc v rekordní výši“. „Teď potřebujeme ofenzivu solidarity pro okamžitou pomoc a obnovu pro zaplavené oblasti,“ řekl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa