Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Smíchově se otevřelo očkovací centrum pro lidi bez registrace. Další přibude na Žižkově a ve Veleslavíně

Aktualizováno -
22. července 2021
15:39
Autor: ČTK, jza - 
19. července 2021
06:48

Třetí místo, kam mohou dorazit zájemci o očkování proti covidu-19 bez předchozí registrace, se v pondělí v devět ráno otevřelo v Praze v obchodním centru na Smíchově. V hlavním městě od minulého týdne fungují dvě obdobná místa na hlavním nádraží a v obchodním centru na Chodově, kde na vakcínu čekaly dlouhé fronty. Na Smíchově v pondělí před otevřením stálo zhruba 20 lidí. V posledním červencovém a prvním srpnovém týdnu bude takto očkovat Nemocnice sv. Kříže na Žižkově, noční očkování zkušebně nabízí klinika Canadian Medical v Praze 6

První dvě místa pro neregistrované zájemce se v hlavním městě otevřela před týdnem. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém víkendovém videu na sociálních sítích uvedl, že v nákupním centru na Chodově se od pondělí do pátku naočkovalo 4058 lidí, na hlavním nádraží pak 2309 zájemců

„Je o to obrovský zájem. Na Chodově lidé čekali až tři hodiny,“ řekl při slavnostním otevření předseda vlády Andrej Babiš (ANO). V obchodním centru Nový Smíchov se očkuje denně od 09:00 do 20:00, první zájemci na místo dorazili kolem osmé. Před otevřením se tam podle redaktora Blesku vytvořila fronta zhruba 20 lidí.

Na Smíchově se očkuje vakcínou Moderna, očkování zajišťuje Fakultní nemocnice Motol. Vakcínu tu může dostat až 300 lidí denně. 

Žižkov a Veleslavín

Nemocnice Žižkov v Kubelíkově ulici 16 v Praze 3 má volné termíny, které lze aktuálně využít pro zájemce o očkování, kteří se nechtějí registrovat v rezervačním systému a raději volí očkovací místo, kam mohou přijít z ulice a nechat se naočkovat. Registraci pacienta provede personál nemocnice na místě,“ oznámila dnes Nemocnice sv. Kříže. Lidé mohou dostat vakcínu v pracovních dnech příštích dvou týdnů s výjimkou čtvrtku 29. července a středy 4. srpna.

Na Žižkově se bude očkovat dvoudávkovými vakcínami Moderna a Pfizer. „Pokud již má očkovaný první dávku vakcíny Moderna z jiného místa, například od praktického lékaře, který již nemůže druhou dávku poskytnout, může přijít k nám pro tuto dávku,“ doplnila nemocnice.

Bez předchozího zapsání do rezervačního systému si dnes od 19:00 do 23:00 mohou přijít zájemci pro vakcínu na kliniku Canadian Medical v Praze 6. „Chceme vyjít vstříc všem, pro které je, třeba kvůli pracovnímu vytížení, náročné najít termín přes den a umožnit jim snadné očkování proti covidu-19 i v čase, kdy jsou jiná místa již uzavřena,“ uvedla vedoucí očkovacího centra Lucie Sobotková.

Bulovka

Bez předchozí registrace se lidé mohou nechat nově naočkovat proti nemoci covid-19 také v pražské Fakultní nemocnici Bulovka. Nemocnice tuto možnost nabízí od čtvrtka 22. července do neděle a na každý den vyčlenila pro očkovací centrum ve svém areálu 100 volných míst. Zároveň rozšířila možnost nechat se naočkovat proti koronaviru pro samoplátce starší 18 let v očkovacím místě, které od minulého týdne provozuje na pražském hlavním nádraží

Všechna krajská města

Podle Babiše by se měla podobná očkovací centra postupně otevřít ve všech krajských městech. Vláda chce také zpětnou vazbu, proč lidé do center chodí. Centra podle něj mají potenciál k tomu, aby se zvýšila popularita očkování. „Bez očkování ten covid neporazíme,“ dodal. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že centrum má potenciál oslovit kolemjdoucí. Podle průzkumu, který ministerstvo dělalo, zhruba 20 procent lidí uvedlo, že se nechali očkovat, když šli okolo.

Proto se také otevírají centra v nákupních centrech, kam chodí hodně lidí, v čemž Vojtěch vidí velký potenciál. „Očkování je jediná cesta, abychom toto centrum a obchody nemuseli nikdy zavírat,“ dodal.

Jednodušší než s registrací

Jedna z žen, která tu čekala zhruba od půl deváté, řekla Blesku, že přišla hlavně proto, že bydlí blízko obchodního centra. Jít sem je pro ni také jednodušší než registrace. „Přihlásila jsem se a už několik dní čekám na kód, tak jsem se sebrala a šla jsem,“ uvedla.

Dosud se v Česku od konce loňského prosince očkovalo v různých centrech v nemocnicích, v halách, na výstavišti a podobně. Lidé k tomu potřebovali registraci. Počet podaných dávek podle Babiše v červenci překročí 10 milionů, plně očkováno je v zemi přes 4,2 milionu lidí. Přilákat k očkování mají také dopisy. Minulý týden pojišťovny odeslaly výzvu k očkování více než půl milionu lidem starších 60 let, řekl Babiš. Tento týden plánují poslat dopis i zbývajícím neočkovaným pojištěncům starším 18 let.

Autobusy do očkovacích center?

Na radě pro zdravotní rizika se podle Babiše v pondělí diskutovalo o tom, kde je nejméně naočkovaných lidí nad 60 let. „Jsou to regiony na hranicích a je vidět, že hlavně na Moravě,“ uvedl. Zmínil Moravzskoslezský nebo Zlínský kraj kraj, ale i Plzeňský kraj. Bylo by podle něj dobré, aby vznikly mobilní očkovací týmy, které by jezdily do obcí, nebo aby se lidé sváželi autobusy do očkovacích center. 

Video  Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) během bezregistračního očkovacího dne v pražském obchodním centru na Chodově (12. 7. 2021)  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 22. července 2021 20:37 )

a pak budou volby a po volbách to nebude potřeba

Covid_19 ( 22. července 2021 20:24 )

Praha 7 naočkovala přes 2800 lidí za jeden den, ale tam to zařizovala opozice, tam Babiš nešel pózovat

strejda777 ( 19. července 2021 16:10 )

Tam bych byl opatrn­ý...­.holo­kaust bys nechtěl zažít, tam se nikdo nikoho neptal a nepřemlouval, tam pouze jednali.....

strejda777 ( 19. července 2021 13:25 )

No jo, takoví a jemu podobní asi nic extra nevymyslí.....

strejda777 ( 19. července 2021 12:41 )

Tak dej vědět, až to budeš mít.....i když nevím, proč nám to hlásíš, když o tom jen uvažuješ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa