Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zavřené bary, nuda, stres. Během pandemie zabil alkohol o 20 procent více lidí než dříve

Autor: tsv - 
17. července 2021
20:49

Během pandemie koronaviru došlo podle nejnovějších britských statistik k dvacetiprocentnímu nárůstu počtu smrtí přímo způsobených alkoholem. Podle předsedů veřejného zdravotnického systému Public Health England (PHE) dal nekonečný cyklus restrikcí a uzávěr vzniknout novému trendu nadměrného opíjení doma. Informoval o tom server DailyMail.

Se zavřenými restauracemi, bary a kluby by se dalo očekávat, že dojde ke znatelnému snížení poptávky po alkoholu, prodeje se však v porovnání s předchozími lety nezměnily. Velcí dodavatelé sice podniky alkoholem nezásobily, supermarkety však za loňský rok evidují o 12,6 milionů litrů prodaného alkoholu více než za rok 2019. Jednotlivci tak naprosto vyrovnali minusovou poptávku restauračních zařízení.

Podle zprávy, kterou tento týden vydalo PHE, zemřelo v roce 2020 na následky nadměrné konzumace alkoholu 6 893 lidí, pouhý rok předtím zapříčinil alkohol smrt 5 819 lidí. Severovýchod země „alkoholová epidemie“ zasáhla zdaleka nejvíc, místní úřady hlásí až 80 procentní nárůsty v úmrtí spojených právě s alkoholem – v oblasti takto v roce 2020 zemřelo 28 lidí na každých 100 000 obyvatel.

Nejenže se doma začali lidé opíjet mnohem častěji, velký rozdíl byl i v množství vypitého alkoholu za jedno „sezení“. Lidé se znatelně více pohybovali na úrovních vysokého rizika, netrávili tak večer s jednou či dvěma sklenkami vína, ale hned s jednou či dvěma lahvemi.

Selhání jater či cirhóza vyvolaná nadměrným požíváním alkoholu se v Británii během poslední dekády staly druhou nejčastější příčinou smrti a čísla stále stoupají. Konkrétně loňský rok však podle ministrů vyvolává největší obavy. Úřady se zavázaly, že pro boj s „alkoholovou epidemií“ rozvinou větší různorodost možností léčby a během příštího roku do uzdravení populace z alkoholismu investují 3,3 miliardy liber (98,5 miliardy korun). Labouristická strana ale přesto nařkla vládu z toho, že „nedělá nic pro to, aby lidem, kteří potřebují pomoc, dodala dostatečnou podporu“.

Ačkoli vznik cirhózy obvykle zabere desetiletí nebo víc, stejně smrtelný viscerální tuk se na orgánu dokáže nastřádat za poměrně krátkou dobu. Jakmile se množství tuku, které vnitřní orgány obaluje, dostane na určitou úroveň, dojde k akutnímu selhání jater. Podle ředitelky oddělení pro návykové látky v rámci PHE Rosanny O’Connorové dopadly okolnosti lockdownu a protipandemických opatření hlavně na ty, kteří již dříve trpěli nezdravým vztahem k alkoholu, a závislost u nich ještě posílily.

„Nemoci jater jsou momentálně druhou nejčastější příčinou předčasné smrti u lidí v pracovním věku a tohle se může jenom zhoršit, pokud covidová pandemie vyústí v dlouhodobý nárůst v požívání alkoholu,“ řekla O’Connorová. „Řešení škodlivého pití musí být jednou z hlavních částí plánu na pocovidovou obnovu. Jestli se bojíte, že pijete moc, promluvte si s vaším doktorem nebo kontaktujte místní protialkoholové služby,“ radí.

Během posledních deseti let se v Británii zvýšily počty obětí alkoholu o 43 procent.

Video  „Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

bleskovka ( 18. července 2021 05:13 )

Nebude se plošně rozdávat antabus?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa