Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Milion „Pfizerů“ pro Česko z Izraele: Babiš chce očkování urychlit půjčkou, sází i na Maďary

Autor: ČTK - 
25. června 2021
13:20

Česko chce současný nedostatek vakcín proti covidu-19 částečně vyřešit získáním až milionu dávek preparátu firem Pfizer/BioNTech od Izraele a dodávkou z Maďarska. Prohlásil to v pátek český premiér Andrej Babiš (ANO), který ve čtvrtek o dalším postupu očkování jednal se šéfy dalších zemí Evropské unie na bruselském summitu EU. Lídři se shodli na tom, že podmínkou bezpečného uvolňování restrikcí a otevírání hranic v letní turistické sezóně je i s ohledem na šíření nakažlivější mutace delta rychlé pokračování vakcinace.

S počínajícím létem a zlepšeným vývojem nákazy řada zemí po mnoha měsících rychle ruší společenské i cestovní omezení. Prezidenti a premiéři členských zemí evropského bloku se přitom ve čtvrtek shodli, že vzhledem k nakažlivější mutaci koronaviru má být unie v tomto směru obezřetná. Zvláště německá kancléřka Angela Merkelová vyzývala k lepší koordinaci, aby v některých zemích nezačal počet nakažených opět rychle stoupat.

EU: Rychlý postup očkování i v létě je zásadní

Ta delta se šíří, my musíme být taky velice obezřetní doma, je asi 1,6 krát nakažlivější,“ řekl před pátečním jednáním závěrečného druhého dne summitu novinářům v Bruselu Babiš. Česko chce podle něj pokračovat v podrobných analýzách testů umožňujících rozpoznat zmíněnou variantu koronaviru, která byla poprvé zachycena v Indii.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zásadní podle představitelů všech 27 států EU zůstává rychlý postup očkování i v létě. Podle Babiše budou moci od příštího čtvrtka dostat v Česku vakcínu také děti starší 12 let a v průběhu července se otevře očkování bez registrace. Země však stále nemá dostatek vakcín, a proto jedná o zmíněné dodávce z Izraele, jemuž by později stejné množství vrátila, řekl Babiš. Ve hře je i dohoda na dodávce nespecifikovaného množství preparátů z Maďarska, které je stejně jako Izrael při očkování výrazně dál než Česko.

varimzvodky ( 25. června 2021 13:53 )

„Jak to, že vidíš třísku v oku svého bratra, ale trám ve vlastním oku nepozoruješ?“ (Mt 7,3)

Covid_19 ( 25. června 2021 13:39 )

díky vládě máme promořeno víc než 50% populace, nejvíc na světě, aspoň v něčem jsme najlepší . Slabé kusy vláda již nechala vyřadit koronavirem a nyní máme nejodolnější populaci na světě. Takže důchodová reforma splněna a přirozená imunizace splněna, brazilský prezident může jen závidět....

kallup ( 25. června 2021 13:35 )

a koho chceš tady eště vočkovat? nejni zájem. mysliteli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa