Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Restrikce se vrátí, říká kavárnice. Podnik trvale zavřela, nad odškodněním si povzdechla

Autor: Dagmar Machotová - 
19. června 2021
20:46

Nedaleko náměstí v Turnově fungovala do letošní května moderní cukrárna a pražírna kávy. Majitelka si dorty vyráběla sama a v době koronavirových restrikcí je zákazníkům rozvážela. Snažila se, ale nakonec svůj boj vzdala. Kavárnu provozovat nechce, bojí se podzimní nejistoty. O odškodnění se se státem soudit nehodlá, energii napře radši do nového podnikání. 

„Kavárnu už provozovat nebudu, kdo ví, co bude na podzim,“ říká majitelka oblíbené dnes již bývalé cukrárny a pražírny kávy Turn OFF Café. Myslí si, že podzim přinese novou vlnu restrikcí. „My jsme o tom všichni z našeho oboru, teda ti, kteří to mají v hlavě trochu srovnané, přesvědčení. Tohle není konec. Podle ní vláda jen na léto opatření uvolnila, aby uchlácholila lidi, ale s podzimem opět něco přijde,“ vysvětluje kavárnice.

Nad žádostí o odškodnění majitelka jen mávla rukou. „Vzhledem k tomu že jsem se snažila v průběhu té covidové doby získat nějaké kompenzace, tak ve všech dodatcích bylo uvedeno, že se vzdáváte možnosti žádat stát o jakékoliv odškodnění,“ povzdechla si s tím, že stejně by odškodnění nakonec šlo z kapes všech daňových poplatníků.

O oblíbené dorty a kávu turnovští ale nepřijdou. Podnikatelka chce energii napřít do jiné formy podnikání. Novou kavárnu už ovšem zařizovat nebude, naplno se vrhne na zakázkovou výrobu dortů a na své si přijdou i milovníci výběrové kávy. 

Žaloby na stát ale podnikatelé chystají

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil již několik opatření vlády, včetně regulace provozu restaurací, heren a kasin. Na zákonnost vydávaných restrikcí se ve čtvrtek během interpelací ptaly ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) Karla Maříková (SPD) a Věra Kovářová (STAN). Ministr uvedl, že soudy nyní rozhodují přísněji než v minulosti. Jako příklad uvedl rozdílné verdikty týkající se pravomoci ministerstva zavírat školy.

Poslankyně Kovářová uvedla, že podle dostupných informací hrozí žaloby o odškodnění za nezákonná opatření za několik miliard korun. Podle ministra není možné, aby stát uhradil vše, co je požadováno, měly by podle něho rozhodovat soudy.

Video  „Budeme platit.“ Právník, který školil vládu, čeká kvůli zákazům vlnu žalob. Havlíček viní opozici  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa