Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Velké rozvolnění u sousedů: Rakousko ruší respirátory, povolí i tanec v klubech

Autor: čtk/šamol - 
17. června 2021
10:35

Rakousko od 1. července ruší díky příznivému vývoji koronavirové pandemie povinnost nosit respirátory FFP2 ve veřejné dopravě a obchodech, zůstane jen v nemocnicích a pečovatelských domech. V uzavřených prostorech však zůstane povinnost mít zakryté dýchací cesty alespoň rouškami. Velké akce budou téměř bez omezení; povolen bude například i tanec v klubech či popíjení na baru. Oznámili to dnes ráno na tiskové konferenci rakouští vládní činitelé v čele s kancléřem Sebastianem Kurzem, podle něhož je situace kolem epidemie koronaviru „mnohem lepší“, než se čekalo.

Sedmidenní incidence, tedy počet nově nakažených na 100.000 obyvatel za uplynulý týden, je nyní v Rakousku na hodnotě kolem 15, řekl dnes Kurz, který si pochvaloval také pokrok při očkování a testování. „Situace je velmi, velmi dobrá. Lepší než jsem očekával,“ řekl Kurz. Například dnes hlásí devítimilionová země 179 nově nakažených a tři úmrtí související s covidem.

Od začátku července tak bude v Rakousku možné například zajít si zatancovat na diskotéku za předpokladu, že se dotyčný prokáže provedeným očkováním, negativním testem nebo proděláním covidu-19. Zatím mají v těchto podnicích platit kapacitní omezení, ale 22. července padnou i ta.

Od 1. července bude možné posedět v rakouské restauraci bez roušky. V prostředcích veřejné dopravy, na uzavřených veřejných místech, v obchodech či muzeích bude místo respirátorů FFP2 možné nosit jen obyčejné roušky. V oblasti gastronomie bude 22. července zrušena povinnost registrací, uvedla dnes rakouská ministryně turistického ruchu Elisabeth Köstingerová. Výrazně uvolněny budou také podmínky pořádání velkých kulturních a sportovních akcí. Od 1. července se budou moci konat bez limitů počtu návštěvníků nebo kapacitních omezení.

V Rakousku se restrikce naposledy uvolnily 10. června, kdy byla mimo jiné zcela zrušena povinnost nosit roušku venku. Uvolnila se například pravidla vzájemného rozestupu - namísto dvou metrů stačí jeden, ale i to bude od července minulostí. Diváků na kulturních akcích smí být nyní do 75 procent kapacity.

Covid_19 ( 17. června 2021 18:11 )

oni mají naočkované seniory místo policistů, ale my máme naočkované policisty.....my jsme se na seniory .... dali jsme jim bojovku najdi si termín a místo pro očkování

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa