Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zmutovaný koronavirus z Peru v hledáčku WHO. Je ještě více nakažlivější a odolnější?

Autor: ČTK, for - 
16. června 2021
13:35

Světová zdravotnická organizace (WHO) věnuje zvláštní pozornost šíření koronavirové varianty, která se vyskytuje především v Latinské Americe a nyní nese označení lambda. Kvůli svým mutacím by tato verze mohla být nakažlivější a lidský imunitní systém by se proti ní mohl hůře bránit, upozornila v noci na dnešek WHO. Zatím ale podle ní chybí průkazné studie a informace.

Varianta lambda byla poprvé identifikována už v srpnu loňského roku v Peru. Přiřazeno k ní bylo od dubna 81 procent všech analyzovaných případů koronavirové nákazy v jihoamerické zemi. V Argentině a Chile se varianta v uplynulých měsících podílela na zhruba třetině případů. Podle WHO byla tato varianta dosud zaznamenána ve třech desítkách zemí, většinou z Latinské Ameriky.

Koronavirové varianty rozčleňuje WHO do dvou kategorií. Sledované varianty (variants of interest) zapříčiňují v některých zemích vyšší počet případů koronavirové infekce. Patří mezi ně i lambda.

O stupeň výše jsou znepokojivé varianty (variants of concern). Jsou prokazatelně vysoce nakažlivé, hůře se s nimi bojuje nebo mají za následek těžký průběh nemoci. Patří mezi ně například varianta delta, kvůli níž musela Británie téměř o měsíc odložit plánované rušení protiepidemických opatření z původě slibovaného 21. června.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

hejhej ( 16. června 2021 16:29 )

Zmutovaný, spíše opět vypuštěný virus z laboratoře . Jenom vědět z které.

vaber ( 16. června 2021 16:22 )

,,Světová zdravotnická organizace (WHO) věnuje zvláštní pozornost šíření koronavirové varianty,,
to je tak jediné co odborníci mohou ,věnovat pozornost a to je vše,
ty lidi si nedají pokoj pořád žerou netopýry a z toho jsou nové varianty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa