Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dovolená v Chorvatsku: Jak se vyhnout testům a co kde budete potřebovat?

Autor: Tomáš Belica - 
15. června 2021
05:00

Místo běžných 800 tisíc přijelo loni do Chorvatska o více než třetinu českých turistů méně. Optimismem ale Chorvaté nešetří a věří, že letos bude na plážích Jadranu čeština zase jedním z dominantních jazyků.

Istrijský poloostrov svítí v bezpečné zelené barvě, epidemiologická mapka Chorvatska ale celé jaderské pobřeží staví do žluté. A dva kraje na severu země svítí dokonce rudě. Pravidla pro setkávání, ubytování či stravu jsou ale stejná ve všech krajích bez ohledu na epidemiologickou situaci.

A čestí turisté jsou první, kterým Chorvaté ušlapali cestičku pro jednodušší vstup. „Už před dvěma týdny ministr zahraničí Kulhánek dohodl, že Češi nebudou potřebovat testy, pokud byli očkováni alespoň jednou dávkou,“ připomněl Dubravko Mihalić z Chorvatského turistického sdružení. Ale pozor, je třeba ohlídat si termíny.

Míří to nahoru

„V případě aplikace jedné dávky je okno v rozmezí 22 až 42 dnů, aby nemuseli podstupovat testy,“ dodal Mihalić. V případě podání druhé dávky vakcíny je pak třeba počkat 14 dnů, abyste pak v Chorvatsku nemuseli testy řešit.

A jaký je vůbec o nejoblíbenější mořskou destinaci letos zájem? Podle chorvatských statistik přijelo od začátku roku do země přes 30 tisíc Čechů, je prý znát velký nárůst podílu jachtařů. Mihalić očekává, že po obřím propadu z loňska (520 tisíc turistů z ČR –  pozn. red.) by letos jejich počty mohly vzrůst až na 620 tisíc.

A jelikož Záhřeb je na příjmech z turistiky závislý, snaží se všemožně turisty o podmínkách vstupu do země informovat. Praktické informace v českém jazyce najdete např. ZDE. Stejně jako loni platí, že turisté musejí mít potvrzení o rezervaci ubytování a vyplnit online příjezdový formulář na stránce, kterou najdete ZDE.

Šest možností, jak do Chorvatska

1) Negativní PCR test podstoupený 72 hodin před příjezdem na hranice nebo negativní antigenní test podstoupený 48 hodin před příjezdem. Výjimku z testování mají děti mladší 12 let.

2) Očkovací certifikát dokládající, že jste obdrželi druhou dávku vakcíny před více než 14 dny.

3) Dokument dokazující, že jste prodělali covid nejméně 11 a nejdéle 180 dní před svou cestou.

4) Pokud můžete prokázat, že jste v uplynulých 180 dnech prodělali covid a po uzdravení máte alespoň jednu očkovací dávku, do šesti měsíců od očkování by po vás neměl být vyžadován negativní antigenní či PCR test.

5) Zaplatit si test při příjezdu a vyčkat v izolaci do obdržení negativního výsledku.

6) Potvrzení o očkování první dávkou vakcíny od Pfizeru, Moderny nebo Sputnikem V (pokud cestujete mezi 22. a 42. dnem od očkování) a Astra Zenecy (pokud cestujete mezi 22. a 84. dnem od očkování).

Co kde budete potřebovat?

Hotely, kempy a priváty

Povinné jsou ve společných prostorách roušky, dezinfekce rukou i dodržování distance. Každý z ubytovaných hostů má mít k dispozici bezpečnostní soupravu (ochranná rouška, rukavice, dezinfekční prostředek). To může, ale nemusí být zpoplatněno.

Restaurace, bary a kluby

Roušky jsou povinné s výjimkou doby konzumace jídel a nápojů. Dále je nutné dodržovat rozestupy, dezinfikovat si ruce. K dispozici jsou pouze místa k sezení a nedoporučuje se zdržovat se u barového pultu. Není vyloučené, že v některých podnicích vám personál napřed změří teplotu nebo si od vás vyžádá kontaktní údaje.

Doporučuje se ze stolů odstranit běžné jídelní lístky s cenami – ty mají být hostům k dispozici na vyžádání v digitální formě, nebo jednorázově vytištěná meníčka. Restaurace jsou otevřeny v době od 6 ráno do 23 večer.

Hloučky

Pro rodinná setkání neplatí žádný limit osob, jinak se smí hromadných akcí na jednom místě účastnit do sta osob.

VIDEO: Do Chorvatska bez testu jen s jednou dávkou.

Video  Do Chorvatska bez testu jen s jednou dávkou. 
Video se připravuje ...

Více o dovolené v Chorvatsku čtěte ZDE >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gerstl ( 15. června 2021 12:09 )

Kdybys věděl, že výsledky PCR testu dostaneš v rozmezí 24-48 hodin, netáral bys tady ty své nesmysly.

hahans ( 15. června 2021 07:17 )

Řešení je snad až příliš jednoduché. NEJEZĎĚTE TAM !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa