Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poloprázdné pláže ve Španělsku: V zemi napjatě vyhlíží turisty, v pondělí pustí naočkované

Autor: ČTK - 
5. června 2021
10:07

V Torremolinos je pláž ještě způli prázdná, oblíbená turistická destinace v oblasti Costa del Sol na jihu Španělska ale již vyhlíží rekreanty a doufá, že jejich příjezd v následujících týdnech předznamená návrat „do normálu“, napsala agentura AFP. Od pondělí se Španělsko otevře očkovaným turistům ze všech zemí.

Právě pondělí je klíčový den i pro hotel Melia Costa del Sol, který stojí v andaluském městě Torremolinos přímo u pláže a teprve tento týden v úterý se znovu po devíti měsících otevřel. „Dorazilo k nám pár klientů z tuzemska,“ pochvaluje si zástupce ředitele hotelu Orlando Pérez. Na příští týden má hotel zarezervovaných 35 procent z 540 pokojů. To se ale ani zdaleka neblíží letním sezonám v dobách před pandemií, kdy hotel býval zaplněn z 90 procent.

Od pondělí pro očkované

Španělsko má nyní otevřené hranice pro turisty přijíždějící z Evropské unie, ale i ze zemí mimo EU, které pokládá za málo rizikové, mezi něž patří zejména Velká Británie a Japonsko.

Od 7. června dovolí vstup do země všem lidem naočkovaným proti covidu-19. Snaží se tak nastartovat obnovu zdevastovaného turistického sektoru. Předpokladem je kompletní očkování dvěma dávkami.

Nová naděje pro hoteliéry

Zástupce ředitele hotelu na Costa del Sol Pérez si od návratu zahraničních turistů slibuje hodně. Stejně jako on i další španělští pracovníci v cestovním ruchu napjatě očekávají právě pondělní otevření hranic pro očkované cizince i začátek platnosti evropských očkovacích certifikátů, které by od 1. července měly usnadňovat cestování v rámci Evropské unie.

Tato perspektiva hotely a restaurace na pobřeží motivuje, aby otevřely či doladily poslední práce před příchodem klientů.

Krachy ubytovatelů

Čím víc se ale člověk v Torremolinos vzdaluje od pláže, tím častěji naráží na hotely či jiná zařízení, které zatáhly rolety už nadobro. Zavřené podniky dokládají, jaké rány Torremolinos, které je na turismu podle svého starosty Josého Ortize zcela závislé, během pandemie utrpělo.

Pandemie byla zatím podle něj největší „facka“, jakou kdy město dostalo. Ortiz doufá, že turistický ruch se v červnu a červenci vrátí na 50 procent své úrovně z doby před šířením koronaviru.

Zatím se do Torremolinos vydávají především turisté ze Španělska díky tomu, že na začátku května byl zrušen nouzový stav, který po šest měsíců znemožňoval cesty mezi jednotlivými regiony. V letech před pandemií tvořili Španělé přibližně polovinu z asi milionu návštěvníků, kteří se každoročně do tohoto letoviska s 68 000 stálými obyvateli vydávali.

Brity brzdí povinnost karantény po návratu domů

Obavy panují z toho, zda se do Torremolinos budou moci vrátit Britové, kteří v obvyklých dobách tvořili třetinu turistů ve městě. Přestože do Španělska mohou od 24. května cestovat bez omezení, při návratu do vlasti mají povinnost karantény a placených testů, což je dost na to, aby si cestu do Španělska rozmysleli.

Podél pobřeží v Torremolinos je ale ve vzduchu cítit naděje. Po „hrozném“ roce se lidé „začínají oklepávat a je vidět, že už to začíná ve městě žít“, říká Cristian Martin, který pracuje třetí týden jako číšník v restauraci Pizza Mare. „Doufáme, že se od poloviny června nebo července vrátíme k normálnějšímu rytmu,“ podotýká s úsměvem.

Roušku, prosím

Také Antonio Domínguez, provozovatel baru Eden Beach Club, kde si zákazníci v houpacích sítích vychutnávají mojito, si je jist, že „letošní léto bude dobré“. „Roušku prosím, nasaďte si roušku!“ volá za jedním ze zákazníků, který se blíží k toaletám. Dodržování hygienických pravidel je totiž dalším argumentem pro nalákání návštěvníků.

V hotelu Melia Costa del Sol se například pokoje pečlivě dezinfikují a větrají po dobu 24 hodin mezi každou rezervací. Dokonce i propisky a kávové kapsle se pokaždé vyhazují. V restauraci jsou jednorázové plastové příbory i papírové jídelní lístky. Cílem je podle Péreze „důkladná bezpečnost“.

Podmínky pro Čechy: Nutný PCR test

Podle údajů českého ministerstva zahraničíŠpanělsko vyžaduje od osob přijíždějících do země letecky či po moři z rizikových oblastí (včetně ČR), osvědčení o negativním výsledku PCR testu na covid-19.“ Jde o test RT-PCR, příp. TMA, nejedná se však o antigenní test, který se při příjezdu neuznává. Otestovaní musí být všichni s výjimkou dětí do 6 let. „Test je nutné podstoupit v zemi původu cestovatele a ve chvíli příjezdu do Španělska nesmí být starší než 72 hodin,“ zní další z podmínek.

Z ČR je tak nyní nutné prokázat se při cestě do Španělska testem skutečně jen v případě letecké či lodní dopravy, při cestování pozemní dopravou tento požadavek odpadá.

„Před příjezdem do Španělska je nutné vyplnit zvláštní sanitární formulář, a to elektronicky na webové adrese www.spth.gob.es nebo v bezplatné aplikaci SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH,“ upozorňuje české ministerstvo. „V případě využití letecké či lodní dopravy do Španělska musí cestující na letišti či v přístavu načíst QR kód obdržený po elektronickém vyplnění sanitárního formuláře,“ podotýká ministerstvo.

V případě splnění těchto podmínek se karanténa od cestujících nevyžaduje. „Vakcinační certifikát NENÍ s ohledem na platná pravidla ve Španělsku zatím nijak relevantní,“ podotýká české ministerstvo. Certifikáty si v Česku totiž mohou stahovat i lidé po 1. dávce vakcíny - tedy s nedokončeným očkováním. Ty naopak uznává např. Chorvatsko - po uplynutí 22 dnů od očkování 1. dávkou.

Video  Do Egypta bez karantény? Papež zmínil nefér restrikce a všechny neznámé u covid pasů  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa