Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Operační sály v Brně konečně jedou na plno: Na endoprotézu si počkáte dva roky

Autor: Hynek Zdeněk - 
5. června 2021
10:11

Konec omezením kvůli koronaviru covid-19 hlásí obě jihomoravské fakultní nemocnice. U svaté Anny jedou operační sály na 100 procent, v Bohunicích se k tomu blíží. Stovky pacientů si přesto na zákrok ještě počkají.

„Co se týče plánovaných operací, tak největší skluz máme na ortopedii, kde jsme v době pandemie odkládali zejména endoprotézy kloubů. Operaci tam mělo odloženo až 200 pacientů,“ uvedla mluvčí FN u Svaté Anny Dana Lipovská.

Odkládali hlavně ortopedii

Jestliže ještě před pandemií byla v této nemocnici běžná čekací doba na endoprotézu přibližně rok, nyní se prodloužila na dva roky. „Velmi podobné je to na ortopedii i u nás,“ řekla mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Obě nemocnice v době covid-19 odkládaly zákroky hlavně na ortopedii. „Prováděli jsme tam přibližně jen 25 % plánovaných zákroků. Na ostatních odděleních tak velký skluz nevznikl. Odoperováno tam bylo až 75 % naplánovaných operací,“ vysvětlila Plachá.


V současné době provádí FN u svaté Anny 60 až 70 operací na všech odděleních denně. Ve FN Brno se jedná až o 90 zákroků denně.

VIDEO: FN Brno testuje účinnou novinku. Lepidlo, které dokáže opětovně spojit zlomené kosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa