Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Češi vyrazili za pivem a jídlem na zahrádky. Nadšení brzdí déšť, hospodám chybí i personál

  • Autor: ČTK,simao - 
    Aktualizováno -
    17. 5. 2021
    21:39
    17. 5. 2021
    19:47

    Česko ožívá po zimním a jarním útlumu, na zahrádky restaurací se již lidé mohli vydat v pondělí – a i přes samý začátek pracovního týdne toho řada lidí napříč Českem využila. Podmínkou jsou negativní testy, očkování či prodělaný covid nejdéle před 90 dny. Provozovatelé z Prahy i krajů hlásí omezený zájem, pod který se podepsalo pondělní deštivé počasí. A tak zákazníci vyrazili tam, kde stihli připravit zastřešení, markízy či alespoň velké slunečníky.

    Interiéry restaurací by se podle dnešního vyjádření vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) měly otevřít v první půlce června. Zatím se předpokládá 50procentní kapacita, u stolu budou nejvýše čtyři lidé.

    „Co se týká restaurací, zatím to je předběžný scénář, kdy by se mohly otevřít. A vychází to z toho, že incidence klesá, a z toho, že jsme sdělili, že ten zbytek dalších provozoven, které jsou ještě zavřené, budeme pouštět v 1. polovičce června. Kdy tak přesně bude, budeme sdělovat buď příští pondělí, a nebo to následující pondělí,“ uvedl dnes Havlíček k plánu otevřít v červnu.

    „V horším scénáři je to přesně polovička, v tom o něco lepším by to mohlo být ten týden kolem 7. června,“ podotkl vicepremiér.

    Dnes se na základě rozhodnutí vlády z minulého pondělí otevřely restaurační zahrádky, ovšem za splnění několika podmínek. Pro návštěvníky platí podmínka absolvování testu na koronavirus, případně odstup nejméně 14 dnů od očkování proti koronaviru nebo nejvýše 90 dnů od prodělání covidu.

    Povinnost prokázat splnění těchto podmínek při případné kontrole ze strany policie či hygieniků přitom mají zákazníci, nikoli provozovatelé podniků. Otevřené zahrádky vedle toho musí dodržet aspoň 1,5metrové rozestupy mezi stoly a u stolu mohou sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nejsou členové domácnosti.

    Video  Zahrádky restaurací otevřou, podívejte se, za jakých podmínek můžete do restaurace  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 1.Praha

    Zahrádky pražských restaurací, které kolem poledne navštívil zpravodaj ČTK, byly většinou poloprázdné nebo téměř prázdné. Pokud bylo obsazeno více stolů, tak v naprosté většině jedním až dvěma lidmi z povolených čtyř. Důvodem bylo podle několika obsluhujících hlavně chladné počasí. Obsluha pak věřila, že se situace v pozdějších hodinách zlepší.

    Video  Epicentrum se šéfkuchařem Janem Punčochářem  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    V restauraci U Hofmanů v Praze 8 seděl u většiny stolů alespoň nějaký host. Mnohé stoly ale byly obsazené pouze jedním zákazníkem. Podobná situace byla před polednem také na zahrádce Domažlické jizby na Strossmayerově náměstí v Praze 7, kde u čtvercových stolů pro čtyři seděl většinou jeden člověk. Restaurace ale proti stavu před koronavirem vytáhla ven i dva barové stolky, kde mohou lidé být „na stojáka“. Ty byly v době návštěvy zpravodaje ale neobsazené.

    V pizzerii v Jindřišské ulici byl obsazený jeden stůl ze šesti. Jiná situace byla kolem poledne v Bredovském dvoře v ulici Politických vězňů. Ta otevřela jak vnitřní sklem zastřešenou zahrádku, tak několik stolků ve venkovním atriu. Zatímco vevnitř byly prakticky všechny stoly obsazené, případně na nich byly rezervace, venku nebyl nikdo. Ani na jednom z těchto míst lidé v okolí restaurací neposedávali s půllitry mimo zahrádky.

    Otevření zahrádek v ČR: Restaurace se plní i v Ústí nad Labem (17.5.2021). Otevření zahrádek v ČR: Restaurace se plní i v Ústí nad Labem (17.5.2021). | ČTK / Hájek Ondřej

  • 2.Olomouc

    S úderem třetí hodiny odpolední dnes po půlroční pauze opět ožila obvyklým ruchem zahrádka před hospůdkou U Kuděje v sousedství centra Olomouce. Vyhlášená je kvalitním pivem i interiérem v prvorepublikovém stylu. Deštivé a chladné počasí provozovatele hospody Michala Giacintova od otevření letní zahrádky neodradilo. „Vždyť se na to klepeme půl roku,“ řekl dnes ČTK Giacintov.

    Zahrádka před hospůdkou U Kuděje pojme jen několik hostů, přesto je její otevření pro Giacintova velkým zlomem v anabázi, která souvisí s více než roční pandemií koronaviru a následným několikaměsíčním uzavřením restaurací. „Výdejní okénko jsme vůbec neotevřeli, protože by nepokrylo náklady na provoz. Zahrádku jsme už ale otevřeli,“ uvedl Giacintov.

    V centru Olomouce dnes byly na otevření připraveny jen některé zahrádky. U mnoha restaurací a kaváren řemeslníci teprve instalovali dřevěné podlahy a stoly. „Celý týden má pršet, takže zatím není kam spěchat,“ řekl ČTK pracovník restaurace nedaleko radnice.

    Poslední půlrok byl pro Giacintova velmi náročný, protože musel ze svého dotovat například nájemné za hospůdku, která byla zavřená a zela prázdnotou. Kompenzace podle něj pokryly jen zhruba polovinu těchto nákladů. „Sice něco přišlo, ale se šíleným zpožděním. Teď si slibujeme, že se budeme moci konečně malinko nadechnout a sanovat to,“ podotkl.

    Giacintov ale musí vyřešit zásadní problém se zajištěním personálu. Pracovníci, kteří v hospůdce U Kuděje pracovali, se za půlroku rozutekli a našli si jiné živobytí. V hospůdce před nuceným uzavřením pracovalo šest až osm lidí, Giacintov nyní může počítat s jedním či dvěma navrátilci. „Nezdá se to, ale je to tvrdý zásah,“ řekl.

    Zahrádky v Praze v první den otevření po dlouhé pauze (17. května 2021) Zahrádky v Praze v první den otevření po dlouhé pauze (17. května 2021) | Jan Zázvorka

  • 3.Brno

    Restaurační zahrádky v centru Brna dnes poprvé po zmírnění covidových omezení ožily, plnohodnotný restart jim ale zmařilo počasí s přeháňkami. Hosté se vrátili, ale ne v takové míře, aby zcela zaplnili kapacitu. V podvečer byla podle zpravodaje ČTK na většině zahrádek volná místa. Výhodu měly podniky s velkými slunečníky či markýzami.

    Některé kavárny v centru Brna otevřely zahrádky už ráno, restaurace ožily kolem oběda, a to navzdory dešti.

    V poledne začal točit pivo Výčep Na stojáka na Jakubském náměstí. U stolků bylo odpoledne živo, ale ne tolik, jako v běžné dny před pandemií. I v podvečer byly některé stolky volné. Zahrádky otevřely také další blízké podniky na Kozí a Běhounské ulici, včetně třeba vyhlášeného Baru, který neexistuje.

    Do posledního místa byla kolem 17:00 zaplněná například zahrádka před pivnicí U Tekutého chleba na Kolišti. Cestu si lidé našli i na zahrádku u restaurace U Lumi v Orlí ulici. „Ráno jsme dělali na snídani palačinky, kolem poledne jsme vařili meníčka. Potom bylo lidí méně, když začalo pršet. Ale večer zase začínají chodit. V úterý už má být ale pěkné počasí, tak to bude plná zahrádka,“ uvedla majitelka Luminita Ana Bagiu.

    V Česku se otevřely zahrádky (17. 5. 2021). V Česku se otevřely zahrádky (17. 5. 2021). | ČTK / Šálek Václav

  • 4.Hradec Králové

    Zájem o zahrádky oblíbených restaurací v centru Hradce Králové byl dnes kolem poledne malý. Zákazníky zřejmě odradilo chladnější počasí, řekli dnes okolo 12:00 ČTK oslovení hospodští. Restaurační zahrádky dnes mohly otevřít za předem daných podmínek související s pandemií koronaviru po více než půl roce.

    „Je to přesně tak, jak jsme očekávali, lidí je málo. Je to pro nás pouze další zátěž, ekonomicky je to nesmysl. Otevřít jsme museli, protože to lidé očekávali. Držíme personál a na zahrádce kvůli počasí a kvůli tomu, že si lidé odvykli, sedí čtyři zákazníci. Doufám, že se to zlepší, až bude tepleji,“ řekl dnes ČTK majitel restaurace U Kohouta Lukáš Matys.

    Zákazníci si předem místa rezervují, to podle něj ale ještě neznamená, že dorazí. „Nakonec se stejně rozhodnou podle počasí. Nemáme zastřešenou zahrádku. Když už, tak měli umožnit otevření restaurací úplně,“ řekl Matys.

    Podobně to vypadalo kolem poledne také na předzahrádce restaurace Černý kůň na Malém náměstí v historickém centru města. „Pár lidí chodí, je chladno, nemáme zastřešenou zahrádku. Proto jsme tak trochu počítali s tím, že plno nebude. Řešením by bylo, kdyby mohly restaurace otevřít naplno. Otevření zahrádek je přesto lepší než nic,“ řekl dnes kolem poledne ČTK provozní restaurace Černý kůň Jiří Špás.

    V Česku se otevřely zahrádky (17. 5. 2021). V Česku se otevřely zahrádky (17. 5. 2021). | ČTK / Taneček David

  • 5.Beroun

    Berounským restauracím během pandemie výrazně klesly tržby a provozem výdejního okénka pouze snižovaly své ztráty. Od dnešního otevření zahrádek si jejich majitelé slibují větší příliv zákazníků i růst tržeb. Některým ale i zde chybí personál. Třeba provozovatel restaurace Český dvůr na Husově náměstí Nikos Arabadzis spolu s otevřením zahrádky vyvěsil na výlohu i velký inzerát, že zaměstná číšníka nebo servírku.

    „Situace je určitě těžká. Ze šesti zaměstnanců obsluhy máme pouze dva, takže stavy doplňujeme a budeme doufat, že lidé přijdou a budou chtít dál pracovat v gastronomii,“ řekl dnes Arabadzis ČTK. Tržby podniku podle něj kvůli pandemii klesly o 80 až 90 procent.

    Zlepšení si od otevření zahrádky slibuje také majitel nedaleké pizzerie Gioseffe Gjon Shtufi, který pochází z Kosova a podnik na Husově náměstí provozuje necelé tři roky. Epidemické podmínky provozu zahrádek jsou podle něj náročné, ale půjde je dodržet. „Samozřejmě že nevyděláme. Ale přežijeme. Vyděláme, když je restaurace otevřená celá,“ podotkl Shtufi.

    Kdyby lockdown pokračoval i přes léto, musel by Shtufi prý podnik úplně zavřít. V centru Berouna tak už podle něj skončila jedna jiná restaurace. Přestože suroviny zdražily, jeho podnik se bude snažit udržet původní ceny, aby nenaštval stálé hosty.

    Na Husově náměstí a v okolních ulicích byly dnes dopoledne zahrádky z velké části obsazené. Hosté přicházeli navzdory dešťovým přeháňkám. Shtufi v souvislosti s počasím zalitoval toho, že mu památkáři nepovolili instalaci markýzy, takže si musí vystačit se slunečníky.

    V Česku se otevřely zahrádky (17. 5. 2021). V Česku se otevřely zahrádky (17. 5. 2021). | ČTK / Hájek Vojtěch

  • 6.Zlín

    U Obchodního domu Zlín v centru krajského města se dnes po uvolnění opatření spojených s pandemií koronaviru otevřelo pět venkovních zahrádek. Zaujímají asi 500 metrů čtverečních a běžně v nich může sedět až 250 lidí, nyní je kapacita kvůli omezením asi o čtvrtinu nižší. Vzhledem k chladnému a deštivému počasí však byl dnes zájem menší. V restauračních zahrádkách bylo několik desítek lidí, řekla ČTK mluvčí obchodního domu Martina Žáčková.

    „Provozovatelé se na obnovení provozu zahrádek těšili a zařídili se tak, aby měli vše plně připraveno hned v první den. Většina zahrádek je zastřešená, lze na nich posedět i při nepříznivém počasí,“ uvedla manažerka Obchodního domu Zlín Soňa Ondřejová.

    V zahrádkách, které provozuje Bistrotéka Valachy, bylo k dispozici i vyhřívání. Obsluha nabízela hostům také deky. Na oběd tam přišlo asi 50 lidí. „V tomto upršeném počasí je to úspěch. Z většiny šlo o naše stálé hosty, kteří se nám svěřili, že už se těšili na dobré jídlo z talíře a čepované pivo,“ uvedla manažerka bistrotéky Simona Stavjaňová.

    „Rozhodli jsme se hned od začátku nabídnout hostům kompletní služby, takže od pondělí připravujeme snídaně, polední menu a odpoledne novinky ze sezonního jídelního lístku, k tomu samozřejmě čepované pivo, kávu, u Baru 1931 i večerní drinky,“ dodala Stavjaňová.

    V Česku se otevřely zahrádky (17. 5. 2021). V Česku se otevřely zahrádky (17. 5. 2021). | ČTK / Šulová Kateřina

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa