Česko ožívá po zimním a jarním útlumu, na zahrádky restaurací se již lidé mohli vydat v pondělí – a i přes samý začátek pracovního týdne toho řada lidí napříč Českem využila. Podmínkou jsou negativní testy, očkování či prodělaný covid nejdéle před 90 dny. Provozovatelé z Prahy i krajů hlásí omezený zájem, pod který se podepsalo pondělní deštivé počasí. A tak zákazníci vyrazili tam, kde stihli připravit zastřešení, markízy či alespoň velké slunečníky.
Interiéry restaurací by se podle dnešního vyjádření vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) měly otevřít v první půlce června. Zatím se předpokládá 50procentní kapacita, u stolu budou nejvýše čtyři lidé.
„Co se týká restaurací, zatím to je předběžný scénář, kdy by se mohly otevřít. A vychází to z toho, že incidence klesá, a z toho, že jsme sdělili, že ten zbytek dalších provozoven, které jsou ještě zavřené, budeme pouštět v 1. polovičce června. Kdy tak přesně bude, budeme sdělovat buď příští pondělí, a nebo to následující pondělí,“ uvedl dnes Havlíček k plánu otevřít v červnu.
„V horším scénáři je to přesně polovička, v tom o něco lepším by to mohlo být ten týden kolem 7. června,“ podotkl vicepremiér.
Dnes se na základě rozhodnutí vlády z minulého pondělí otevřely restaurační zahrádky, ovšem za splnění několika podmínek. Pro návštěvníky platí podmínka absolvování testu na koronavirus, případně odstup nejméně 14 dnů od očkování proti koronaviru nebo nejvýše 90 dnů od prodělání covidu.
Povinnost prokázat splnění těchto podmínek při případné kontrole ze strany policie či hygieniků přitom mají zákazníci, nikoli provozovatelé podniků. Otevřené zahrádky vedle toho musí dodržet aspoň 1,5metrové rozestupy mezi stoly a u stolu mohou sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nejsou členové domácnosti.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.