Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Vážně nemocný Luděk (77) dostal na koronavirus lék regeneron: Druhý den byl jako rybička

Autor: mat - 
23. dubna 2021
11:05

Začátkem dubna se Luděk Višňanský (77) z Brna necítil dobře. Teplota 38,5 stupně, zimnice, kašel, testy prokázaly covid-19. Společně s manželkou projížděli internet, narazili i na informaci o léku regeneron, který pacientům podává Fakultní nemocnice v Brně. Chtěl ho zkusit i proto, že trpí několika závažnými chorobami.

Višňanský onemocněl jen několik dní před očkováním proti covidu-19. Obrátili se proto na svého praktického lékaře, který Luďkovi zprostředkoval přijetí na kliniku infekčních chorob FN Brno.  

Tam dostal regeneron. Když usínal, měl stále ještě zvýšenou teplotu 38 stupňů. Když se probudil, byla pryč stejně jako i další obtíže.

Ani rodina nevěřila

„Je to neuvěřitelné, ale teplota byla pryč, zimnice byla pryč, kašel byl mírný. Nepociťoval jsem, že nějaký covid mám. Ani rodina mi to nechtěla věřit, protože oni trpěli 14 dní a já jediný jsem z toho tak nějak vybruslil," usmívá se s odstupem dvou týdnů senior, který má cukrovku, trpí vysokým tlakem a a chronickým onemocněním jater a ledvin.

Video  Brňan Luděk (77) s covidem-19 podstoupil léčbu lékem firmy Regeneron  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Přednosta kliniky infekčních chorob FN v Brně Petr Husa chválil jak informovanost seniora, tak aktivní přístup jeho praktického lékaře. „Právě u nich a ambulantních specialistů leží klíč k větší informovanosti při léčbě covidových pacientů regeneronem. Zásadní je také to, aby se k nám pacient nedostal v pokročilém stadiu nemoci, pak by hrozilo zhoršení jeho stavu,“ upozornil Husa.

Dostatek dávek, ale chybí pacienti

Fakultní nemocnice Brno obdržela lék firmy Regeneron 1. dubna. Na Moravu zamířilo 2000 dávek. Do fakultní nemocnice šlo přes 1250 dávek, zbytek distributor rozvezl dalším nemocnicím. Fakultní nemocnice podala lék do současnosti téměř 40 pacientům. Na skladě má přitom 1200 dávek, příští týden očekává další dodávku.

Lék je vhodný pro pacienty starší 12 let s váhou nejméně 40 kilogramů, u nichž existuje vysoké riziko zhoršení zdravotního stavu. Týká se to pacientů po transplantaci, s onkologickým, hemato-onkologickým či autoimunitním neurologickým onemocněním, s cukrovkou obou typů nebo lidí s vysokou obezitou. Lék se podává lidem bez nutnosti hospitalizace kvůli covidu, u kterých neuplynulo více než deset dnů od příznaků.

kapka6 ( 24. dubna 2021 07:00 )

tady jde vidět,že tolik lidí nemuselo umřít,tj prostě byznys se zdravím!Byznys vyjde najevo proč to všechno bylo tak jak to je

krtek. ( 23. dubna 2021 18:02 )

Degeneron ? to je to co papá vláda ?

Jardah775 ( 23. dubna 2021 16:37 )

No ještě že Luděk si nevzal večer před spaním, když měl ještě tu horečku, králičí bobky namočené v hořké čokoládě. To by se ráno probudil i omlazený a riskoval by, že mu seberou důchod a pošlou ho do práce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa