Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rozvolnění v Česku: Vláda řekla, kdy rozhodne o obchodech. A školky dál s otazníkem

Autor: simao, ČTK, Mii - 
19. dubna 2021
19:51

O rozvolnění obchodů a služeb rozhodne vláda na mimořádném zasedání ve čtvrtek. Zhodnotí dopady posledního otevření z minulého týdne a představí plán uvolňování, sdělil po jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Od 26. dubna se do škol vrátí praktická výuka, na Královéhradecku a Karlovarsku se také umožní návrat všem dětem ve školkách. Nebudou muset mít ani roušky či být testované. 

První možný termín dalšího rozvolnění je v pondělí 26. dubna. „Vláda dnes jednala o dalších rozvolnění a shodli jsme se na tom, že epidemiologická situace se stále zlepšuje (...) My toho rádi využíváme tomu, abychom nabídli našim občanům další možnosti, které nám umožňují to, že především chceme otevřít další přístup dětí do škol,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Rozvolnění v Královéhradeckém a Karlovarském kraji

Současná dynamika pandemie umožňuje doufat, že se budeme blížit rychle ke 100 nakaženým na 100 tisíc obyvatel, což označuje Arenberger za „magickou hranici“. V Královéhradeckém a Karlovarském kraji se již tuto hodnotu podařilo dosáhnout, proto tam budou komplet otevřeny mateřské školy pro všechny věkové kategorie, stejně tak dětské skupiny a lesní školky. V školkách nebude potřeba nosit roušky ani provádět antigenní testy, poznamenal Arenberger.

Hlavním kandidátem nad další rozvolnění je i Plzeňský kraj, další čísla posoudí vláda na čtvrtečním zasedání. K 26. dubnu je naplánováno obnovení praktické výuky ve všech ročnících a vysokých školách v posledních ročnících.

Obchody a služby: Uvidí se ve čtvrtek

Vicepremiér Havlíček uvedl, že co se dalšího rozvolnění týče, čeká se na údaje ze středy. Bude to totiž desátý den od prvního rozvolnění, také se plně projeví stav z Velikonoc. „Pokud se ta situace bude vyvíjet dobře, pokud incidence bude směřovat ke klíčové hranici, na které jsme se shodli, to je 100 za týden vůči 100 000 obyvatel, jsme připraveni ukázat ve čtvrtek systém rozvolnění v obchodu a ve službách,“ poznamenal Havlíček.

Dosavadní protiepidemický systém (PES) by měl být podle zástupců vlády nahrazen novými pravidly. Podle Arenbergera se nebude jednat o tabulku, ale spíše o „balíčky k rozvolňování“, uvedl dříve.

Česko se také do konce týdne dočká otevření nové kategorie k očkování. „V pátek 23. dubna otevřeme kategorii 60 plus,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Arenberger k tomu dodal, že podle přicházejících dávek bude záležet, jak se bude postupovat dále. „Orientačně bychom chtěli každý týden posunout tu hranici o pět let,“ sdělil ministr. Je to proto, že některá očkovací centra postupují rychleji než jiná.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Petra Arenbergera a hlavní hygieničky Pavly Svrčinové. (16.4.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nilud ( 20. dubna 2021 23:25 )

Jen by mě velice zajímalo,kde si poslankyně,manželky minis­trů,mi­nistri­ně,se­nátor­ky a další hogo fogo dělají účesy,když kadeřnictví jsou zavřena.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa