Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Německo ukončí kontroly na hranici s Českem. Blíží se návrat normálu, věří velvyslanec

Autor: ČTK, sova - 
13. dubna 2021
13:21

Německo ve středu ukončí stálé hraniční kontroly s Českou republikou, které zavedlo 14. února kvůli složité epidemické situaci v Česku. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka v úterý řekl ČTK, že českou diplomacii o tom informovali představitelé německého ministerstva vnitra.

Zástupci spolkového ministerstva vnitra, kteří jsou členové společného koordinačního grémia, o tom informovali po pracovní linii,“ řekl Kafka. „Tuto zprávu jsem přivítal. Jde nejen o krok ke kýženému návratu k normálu v česko-německých vztazích, ale i o povzbuzení ve společném úsilí zvládnout koronavirovou pandemii,“ dodal.

Česko už bude „jen“ vysoce riziková oblast

Stálé kontroly na hranicích s Českem a také rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko obnovilo Německo letos 14. února, aby si tak kvůli pandemii nemoci covid-19 vymohlo dodržování karanténních opatření. Obě země tehdy Německo označilo za oblasti s výskytem mutací koronaviru. To od neděle 28. března už neplatí, Česko je nově epidemicky vysoce rizikovou oblastí kvůli vysoké míře nákazy a Tyrolsko jen rizikovou oblastí.

Zatímco na hranicích s Tyrolskem zastavilo Německo stálé kontroly na konci března, v případě Česka německý ministr vnitra Horst Seehofer rozhodl o prodloužení nejméně do 14. dubna. Nyní Německo pozastaví kontroly i s Českem, kde se epidemická situace v posledních týdnech výrazně zlepšila.

Video  Několikakilometrová kolona kamionů u hraničního přechodu Rozvadov. (15. 2. 2021)  - Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa