Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Úřady před kolapsem? Základní registry jsou v kritickém stavu, opozice viní vládu

Autor: ČTK - 
24. března 2021
16:47

Základní registry, které slouží k výměně dat mezi úřady, jsou v kritickém stavu. Mezi hlavní problémy patří jejich nedostatečné financování - chybí zhruba 750 milionů korun, uvedlo dnes ministerstvo vnitra ve zprávě, kterou má v pondělí projednat vláda. Podle dokumentu, který má ČTK k dispozici, můžou potíže registrů ohrozit fungování celého systému a mít dopad na fungování celé veřejné správy. Místopředseda ODS Martin Kupka to v tiskové zprávě označil za naprosté selhání vlády Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Ministerstvo vnitra systém základních registrů, díky kterému se úřady samy snadno dostanou například k údajům o bydlišti člověka, spustilo 1. července 2012. Základní registry jsou čtyři - registr obyvatel, registr osob, registr územní identifikace, adres a nemovitostí a registr práv a povinností. Celý projekt stál přes dvě a půl miliardy korun, větší část byla placena z evropských peněz.

„Infrastruktura těchto systémů je již za svou životností, a ačkoli jsou již šest let požadovány finanční prostředky na jejich obnovu, zatím se je podařilo získat pouze v omezené míře,“ napsalo vnitro ve zprávě. Ministerstvo například v roce 2018 žádalo po vládě 322 milionů korun. Už tehdy tvrdilo, že je nezbytně nutné obnovit infrastrukturu registrů. Podle zprávy dostalo na obnovu zatím pouze 140 milionů.

Podle ministerstva jsou a budou registry stěžejní také pro letošní sčítání lidu, volby do Poslanecké sněmovny, zavedení novely zákona o bankách či pro samotný nouzový stav, kdy některé orgány potřebují enormní množství dat ze základních registrů v extrémně krátkém čase. „V důsledku výše uvedeného se systémy dostávají na hranici svých kapacitních možností,“ uvádí se v dokumentu.

Problém projednávala podle zprávy na počátku února Rada vlády pro informační společnost. Dospěla k závěru, že může docházet k výpadkům a v krajním případě i kolapsu služeb systému základních registrů a ostatních sdílených centrálních digitálních služeb veřejné správy již v první polovině letošního roku. Je proto nutné zejména urychleně vyčlenit peníze na obnovu registrů a přehodnotit dlouhodobý způsob financování sdílených centrálních digitálních služeb veřejné správy.

Podle Kupky je potřeba obnovit registry známé nejméně od roku 2017 a vláda s tím nic nedělá. „Že ministerstvo financí nedalo resortu vnitra na servis základních registrů od roku 2018 ani korunu, to jen dokazuje priority Andreje Babiše a jeho vztah k digitalizaci,“ uvedl místopředseda ODS v dnešní tiskové zprávě, kterou zaslal ČTK. Kupka chce proto svolat mimořádné jednání sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Video  Staroměstské náměstí 22. března 2021 pokryly bílé kříže.  - CNC / Václav Burian
Video se připravuje ...

marmat ( 25. března 2021 15:09 )

opr. rozcuchanej a neostříhanej....

marmat ( 25. března 2021 15:07 )

tomíčku : Proč myslíš....??? Argumentuj!!!

marmat ( 25. března 2021 15:06 )

Kdo vymyslel před 4 lety "taktiku Antibabiš" ???
Pokud bude Fiala rocuc­hanej­....­..sl­ízne to samozřejmě Babiš
Pokud porazí zhulenýho Piráta trakař....může za to Premiér.... !!!???
Kdo takovou "strategii" vymyslel a za KOLIK ???
Než budou na podzim volby , půjde už naprosto všem lidem "opozice" na nervy...
NIC nedělá a JEN reje ............za 100 tisíc měsíčně s volnou docházkou !!!

e.lesanova ( 24. března 2021 21:20 )

Líbí se mi termín , "opozice viní vládu"...v podstatě za všechno...A opozici máme k čemu ??? Jako prudící statisty ??? Co zkusit něco udělat sami, to by nešlo???

ruda43 ( 24. března 2021 18:43 )

Umí taky opozice něco jinýho než jenom imrvére držk­ovat­?Pochy­buju­..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa