Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Buď jsou děti neuvěřitelně zdravé, nebo jsou testy na nic.“ Takhle proběhl návrat školáků v Praze. A nová metoda?

Aktualizováno -
12. dubna 2021
17:43
Autor: jza, ČTK - 
12. dubna 2021
15:41

Do školních lavic po celém Česku se po měsících distanční výuky vrátili žáci prvního stupně. Děti se také vrací do mateřských škol. Výuka bude probíhat rotačně, děti se budou po týdnu ve škole střídat. Podmínkou je ale dvakrát týdně absolvování antigenních testů. V pražských školách testování proběhlo bez problémů, zastupitelé z magistrátu ale mají jinou představu o tom, jak by mělo probíhat, a k antigenním testům nemají příliš velkou důvěru. V den otevření škol přišli s návrhem tzv. poolingu, který by podle nich umožnil otevření všech škol.

Zatím to vypadá, že návrat dětí do škol proběhl bez problémů a antigenní testy na většině škol nezachytily žádnou nákazu. „Ve školách v Praze 3 bylo dnes testováno kolem 2 000 dětí. Z naprosté většiny škol mám již výsledky na stole a podle všeho nevyšel žádný z testů pozitivně,“ komentoval první den návratu do škol starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Poznamenal k tomu, že radnice se musely prokousat 121 stranami vládních instrukcí k návratu dětí do škol. Ptáček i další pražští politici považují použití „štouracích“ antigenních testů za spíše horší volbu. Velké množství dětí prošlo testováním také na Praze 6, kde jich do škol vyrazilo kolem 3 500. „Měli jsme jen dvě pozitivní děti,“ řekla Blesku radní pro školství Marie Kubíková (ODS). I ona má pochybnosti o spolehlivosti antigenních testů. „Nemyslím si, že ty testy jsou přesné,“ dodala. 

Stejný názor mají i někteří ředitelé i prezident Asociace základních škol Michal Černý, který vede základní školu v pražských Klánovicích. I tam se neobjevil jediný pozitivní test. Přestože učitelé i ředitelé škol návrat dětí vítají, někteří mají výhrady k metodě testování. „Ze všech škol, co jsem se bavil s kolegy, tak nikdo nemá pozitivní test. Buď jsou děti tak neuvěřitelně zdravé, nebo jsou testy úplně na nic,“ řekl v pondělí.

Rodiče doprovázeli děti

Návrat dětí do lavic uvítal ředitel FZŠ Mezi Školami na Praze 13 Petr Vodsloň. „Myslím si, že návrat dětí v jakémkoliv režimu je stokrát lepší než distanční vyučování,“ myslí si. Některé děti také doprovázeli rodiče, většinou jich ale přišlo méně, než školy očekávaly. Na Praze 13 zvolili nástup do školy na etapy, aby se na jednom místě zbytečně nesetkalo větší množství lidí. „S prvňáky rodičů přijde logicky nejvíc, s třeťáky je to asi 3 až 5 rodičů z každé třídy,“ doplnil ředitel Petr Vodsloň.

Rodiče musí pomáhat hlavně dětem z mateřských škol. Například v MŠ Veltruská v Praze 9 antigenní test na covid-19 podstoupilo 73 dětí. „Děti se testovaly na chodbě ve škole. Poté, co jim rodiče provedli výtěr z nosu, čekaly na výsledek testu 15 minut mimo budovu školy,“ popsala ředitelka Renáta Šibravová. Sedm předškoláků rodiče do školky na Proseku neposlali. Podle ředitelky bylo důvodem to, že nechtějí, aby se dítě na přítomnost viru v těle testovalo. Zatím se však v MŠ nesetkali s tím, že by rodič odmítl nechat své dítě otestovat a trval na vpuštění do školky.  Kvůli omezení, které nařizuje, že v jedné třídě může být nejvýše 15 dětí, musí některé školky děti rozdělit na více skupin. 

Žádnou nákazu nezachytily testy ani na základních školách na Praze 7, podle ředitele školy na Strossmayerově náměstí si při testování děti nijak neublížily. „Stávalo se nám jen, že to některým třeba upadlo na zem. Pak se test musí udělat znovu,“ uvedl.

Magistrát na to chce jít jinak 

Zastupitelé z pražského magistrátu mají o metodě testování pochyby a chtějí tlačit na vládu, aby umožnila používat jinou metodu testování spolehlivější PCR metodou. „Nabízíme je formou poolingu, kdy se najednou testují vzorky více žáků. Teprve pokud je mezi nimi pozitivní vzorek, testuje se každý zvlášť,“ řekla na pondělní tiskové konferenci předsedkyně magistrátního Výboru po výchovu a vzdělávání Mariána Čapková (Praha Sobě). Podle ní by tato forma testování stála stejně jako využití antigenních testů.

Společnou řeč našla i s opozicí, metodu poolingu podpořil i zastupitel a předseda pražské ODS Tomáš Portlík, který nově také vede radnici Prahy 9, kde PCR testování už dříve vyzkoušeli a chtějí s tím na vlastní náklady pokračovat. 

Chystají se zapojit i další městské části. „Za účasti předních imunologů a laboratoří máme připravené pilotní projekty PCR pooling testování na několika veřejných i soukromých školách na Praze 9, 7, 8 a 4. Vše hradíme z vlastních zdrojů bez nároků na úhradu státu,“ řekl Portlík. Pro poolování je i například Praha 6. Podle tamní radní Marie Kubíkové je ale nutné, aby na tento typ testování dal peníze stát, protože obzvlášť pro velké městské části, kde jsou tisíce dětí, by to znamenalo náklady v řádu milionů korun. 

Pražští zastupitelé argumentují hlavně tím, že poolování by umožnilo otevřít všechny školy bez rotační výuky i na druhém stupni. Chtějí také přesvědčit nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), aby metodě poolování udělil výjimku a dovolil na školách používat podle nich podstatně efektivnější způsob testování.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

UFO1 ( 13. dubna 2021 20:30 )

Těmito testy jen nervuji děti,boji se pozitivity a reakce třídy, děsivý stav.Ostuda národa vozit se po dětech,kterých se vpodstate pandemie netýká a platí nejvíc.Rodice a učitele co se děje?

Omasta ( 12. dubna 2021 21:36 )

správně :: i kdyby testy byly nepřesné a zachytily 20% nakažených.

Omasta ( 12. dubna 2021 21:35 )

Našli 2 pozitivní z 10.000 lidí. i kdyby testy byly nepořesné a zychytily 230% nakažených, zvýšil by se počet na 10. Je to tak, že těti už se dávno nakazily a restrikce jsou nám vnucovány úplně zbytečně. Babiš s Hamáčkem za to půjdou sedět.

Jirik-ta ( 12. dubna 2021 16:13 )

to se zjistí aneb bez lockdownu je život pustý a prázdný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa