Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Učitelé měli krušný víkend, řešili zádrhel u testů. Ředitelka varuje: Pro děti jsou těžké

Autor: ula - 
12. dubna 2021
05:30

Dnes se do lavic vrací první stupeň a do školek míří předškoláci. Děti však zřejmě netuší, že ředitelé a učitelé mají za sebou náročný víkend. Školáci i předškoláci se musí testovat, vláda rozeslala do škol dva druhy antigenních testů. Jak upozornila poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) na svém facebooku, pedagogové řeší problém s tím, že u testovacích sad chybí stojánky na zkumavku. Ředitelka Základní školy a mateřské školy Lukavice v okresu Šumperk Mgr. Ivana Molková v rozhovoru pro Blesk Zprávy řekla, že testy, které putovaly hlavně na Moravu, jsou pro děti příliš obtížné. Podle prezidenta spolku Pedagogická komora Radka Sárköziho sice vláda ušetřila na testech, ale ty jsou nekvalitní, obtížné a stálo to učitele práci navíc. Jak ředitelka a pedagožka vnímá návrat dětí do lavic?

Jak řekl Blesk Zprávám prezident spolku Pedagogická komora Sárközi, vláda rozeslala do škol dva druhy testů. Jeden z nich, který putoval zejména do moravských škol, je podle něj náročný a menší děti ho samy nezvládnou. To potvrdila i Ivana Molková, ředitelka Základní školy a mateřské školy Lukavice v okresu Šumperk.

„Když se ponoří tyčinka s odebraným vzorkem do zkumavky a zamíchá se s ní, musí se z toho vymačkat tři kapky. A to je ten zásadní problém. Zkoušeli jsme to tři dospělí a až na třetí pokud se nám podařilo vymačkat ony tři kýžené kapky. Takže malé děti to nezvládnou, bez rodičů to rozhodně nepůjde. Větší děti si to vyzkouší a uvidíme,“ řekla Ivana Molková Blesk Zprávám.

Stojánky ze stavebnic nebo ruliček toaletního papíru

Další problém je, že v testovací sadě je pouze jeden společný stojánek na deset zkumavek. Děti ale musí být při testování nejméně 1,5 metru od sebe. Ředitelé, učitelé a další zaměstnanci škol tedy podle Sárköziho vyráběli celý víkend stojánky na zkumavky.

„My jsme je vyrobili z plat na vajíčka,“ řekla Ivana Molková. Další školy si stojánky vytiskly na 3D tiskárnách, jiné použily ruličky od toaletního papíru. Jako stojánky slouží např. i kostky od stavebnice nebo kolíčky na prádlo.

„Je to celé absurdní. Vláda vysoutěžila nejlevnější testy, ale teď půlka škol vyrábí stojánky, protože je to vlastně šmejd. Nyní to stojí peníze a hlavně práci lidí. Když si to spočítáte, tak tím pádem se vlastně cena testu zdvojnásobila. Ale vláda má radost, že ušetřila,“ rýpnul si prezident Pedagogické komory rozhořčeně.

Zároveň dodal, že se testy nedistribuovaly přímo do škol. „Testy se distribuují přes kraje, ale dále je rozvážejí tzv. ,trojkové obce‘. V nich si je vyzvedávali ředitelé škol,“ vysvětlil prezident Pedagogické komory.

Frustrace, zmar, zděšení

Problémem je podle Molkové i Sárköziho to, že ministerstvo školství rozeslalo pokyny k testování pozdě.

„Rozesílat se začalo v úterý nebo ve středu přes datové schránky. Jenže těch škol je osm tisíc, a tak to trvá i dva dny, než něco dojde. Ředitelé si tak sdíleli pokyny přes sociální sítě,“ tvrdil Sárközi.

„Nám pokyny dorazily ve středu večer. Četla jsem je až ve čtvrtek po 11. hodině, protože ráno učím. Když jsme to s kolegy řešili, tak jsme jen seděli a koukali na sebe - a to byl stav totální frustrace, zoufalství a zděšení. Pak jsme se ale nadechli a řekli jsme, že to musíme zvládnout, pokud chceme mít děti ve škole,“ popsala prvotní pocity z pokynů Molková.

Po dotazu, co je podle ředitelky v pokynech nejvíce problematické, se nejdříve trochu hořce zasměje.

Netestovaní rodiče mají do školy vstup povolen

„Je toho více. Musím si pustit netestované rodiče do školy. Ty rodiče, které se snažím rok držet mimo školu. Ale teď mi nezbývá nic jiného, protože děti samy testy nezvládnou,“ říká Molková.

„Děti musí mít rozestupy a nikdo nesmí vidět ani slyšet, jak dopadl test souseda, protože je to citlivý údaj z hlediska GDPR. Takže budeme mít všechny doslova rozlezlé po celé škole. Testovat venku nemůžeme, to se smí až od 15 stupňů nad nulou. Ale i kdyby se oteplilo, jak to uděláme? Vyneseme si lavice a pak je zase budeme stěhovat zpátky?“ ptá se ředitelka.

Jako v banánové republice?

Největší problém ovšem Molková vidí v tom, že ačkoliv je test dobrovolný, tak dítěti, které se nebude chtít testovat, nebude poskytnuta ani distanční výuka.

„Takže pokud dítě odmítne dobrovolné testování, tak mu škola v podstatě odepře vzdělání? To je absurdní, to už jsme jak v banánové republice. Jedno takové dítě, jehož rodiče nesouhlasí s testováním, tu máme. A my jej budeme dál vzdělávat distančně,“ přiblížila ředitelka své rozhodnutí s tím, že rodičům vadí, že testy mají přesnost pouze 60 %.

„Nerozumím, proč nám může ministerstvo mluvit do toho, jakým způsobem bude zajištěna výuka. Chápu, že si kladou zdravotní podmínky, ale pořád jsou tu ředitelé škol, kteří za vše zodpovídají a umí nejlépe vyhodnotit, za jakých podmínek je poskytnutí výuky bezpečné, případně kdy ne. Děláme to už rok,“ zlobí se Ivana Molková.

Učitelé už se na děti těší

Nicméně jak dodala, děti se podle ní na návrat do lavic velmi těší. „A já se těším na ně, až je uvidím,“ uzavírá ředitelka a konečně je v jejím hlase slyšet nadšení.

„Většina učitelů, ředitelů a zaměstnanců byla o víkendu v práci a kromě toho, že chystali třídy, tak vyráběli stojánky. Ono to bude všechno vypadat nakonec v pohodě. Školy to testování zvládnou, ale za jakou cenu?“ ptá se Radek Sárközi za všechny učitele.

Učitelé se snažili celý víkend dětem testování všelijak zpříjemnit. Podívejte se, jak vypadají některá testovací místa ve školách:

UFO1 ( 12. dubna 2021 11:01 )

UFO1 ( 12. dubna 2021 10:59 )

ČR je údajně demokratická republika,je tedy na občanech,aby se demokratický začali projevovat,pokud se budou dál chovat jako ovečky,tak agresivita lidského odpadu zajde dal,což se děje nyní ve skolach

mamlas ( 12. dubna 2021 07:10 )

Vládní mafie to zase nedomyslela, ale doplatí na to školáci.
A to je jako pravda, že datová schránka je pomalejší než Česká pošta?

UFO1 ( 12. dubna 2021 07:01 )

Antigen.testy další ostuda vlády,ostuda národa ovci,sklopí uši a rozřežou krabici vajec....jen aby vyhověli nesmyslům ea nějaký machr si mastí kapsu a čistí sklady od čínských s.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa