Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dívka (12) bojuje se vzácným postcovidovým symptomem. Nejdřív vypadal jako astma

Autor: Darina Jíchová - 
8. dubna 2021
20:20

Dvanáctiletá Mia Lily Cumminsová z dublinského předměstí Finglas se potýká s těžkými postcovidovými symptomy, její stav je tak vážný, že musela být na jednotce intenzivní péče. Její tělo je po dlouhé a náročné bitvě s covidem-19 unavené, dívka musí brát léky na srdce. Podle lékařů má dívka zánětlivý multisystémový syndrom dětí (PIMS), uvedl list The Mirror.

PIMS je vzácná kondice, která se objevuje u 0,5 procenta dětí, jež prodělaly covid-19. Pokud by syndrom zůstal neléčený, mohl by vést k poškození tkáně, špatné funkci životně důležitých orgánů, či dokonce k smrti. „Po celou dobu nemoci Mia Lily bojuje s dušností a bolestmi na prsou, mysleli jsme nejdřív, že za to může její astma,“ sdělila místnímu tisku dívčina matka Stacey Cumminsová.

Zprvu si mysleli, že je to astma

„Krevní testy ukázaly na infekci, z rentgenu pak byl patrný zánět srdce,“ vysvětlila Cumminsová. Rodina měla covid-19 v únoru, neměli ale žádné příznaky a po 10 dnech v izolaci se vrátili do normálního života. O měsíc později 22. března si ale Mia Lily začala stěžovat na problémy připomínající astma.

Dívku trápila bolest v krku, lékaři rodině řekli, že má virovou infekci, a poslali je domů. Nedlouho nato však Mia Lily musela být převezena do nemocnice, dívka byla v obrovských bolestech. „Pokud by to bylo moje druhé dítě, nešla bych zpátky do nemocnice, ale když jde o Miu, která má astma… Pokud mi řekne, že nemůže dýchat, vyděsí mě to,“ komentovala Cumminsová.

Dívka byla v žalostném stavu

„Chci, aby se rodiče nebáli dotazovat se lékařů, zda se jedná o něco víc. Tohle je postcovidový symptom, který se objevuje u dětí 4 až 6 týdnů po prodělání nemoci,“ doplnila. „Infekce prochází jejich tělem a simuluje jiné infekce, tudíž lékaři mají problém diagnostikovat PIMS, který útočí na všechny orgány v těle,“ vysvětlila Cumminsová.

„Většina dětí s PIMS má zarudlé oči a vyrážku, ale Mia neměla ani jeden z těchto příznaků, a protože je neměla, lékaři ji netestovali na PIMS,“ prohlásila Irka. Popsala, že její dcera byla v „žalostném stavu“ a upadla do šoku. Její stav se nadále zhoršoval a dívka si stěžovala na silné bolesti. Cumminsová zdůraznila, že jen proto, že u Mii Lily se PIMS zaměřil na její srdce, neznamená to, že je to stejné pro všechny případy syndromu.

Matka: Dávejte na děti po covidu pozor

Nyní už je na tom Mia Lily lépe a pokračuje v zotavování, pomohl hlavně pobyt v dětské nemocnici v dublinské čtvrti Crumlin. „V Crumlinu teď probíhají studie zaměřující se na děti,“ oznámila Cumminsová. Upozornila také na to, že její dcera podstoupila léčbu intravenozními imunoglobuliny (IVIG), která ale nezabírá všem dětem.

„Pokud by dítě na léčbu nereagovalo, lékaři by ho museli uvést do komatu a připojit na ventilátor,“ objasnila Cumminsová. „Obrovské díky patří lékařům a sestřičkám z nemocnice, kteří Mie zachránili život. Rodiče prosím, aby dávali na své děti pozor poté, co prodělají covid. Pokud zpozorujete nějaké symptomy, byť malé, vezměte je na prohlídku,“ vyzvala Irka.

Video  Šéf ředitelů o hladkém návratu dětí do školních lavic. Zpražil Babiše za zbytečné průtahy  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa