Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tvrdá pravidla pro pouť do Mekky: Povolení dostanou jen očkovaní nebo lidé s protilátkami

Autor: ČTK - 
5. dubna 2021
21:42

Saúdská Arábie umožní vykonat takzvanou malou pouť do Mekky pouze věřícím, kteří byli očkováni proti covidu-19 nebo mají v těle protilátky po prodělané nemoci. Podle agentury AFP to dnes oznámily saúdskoarabské úřady. Nařízení vejde v platnost o muslimském postním měsíci ramadánu, který letos začíná 13. dubna.

Cesta do Mekky je jedním z pilířů islámu, alespoň jednou za život ji má vykonat každý muslim, jestliže mu to zdraví dovolí. Každý rok tak Saúdskou Arábii navštíví miliony muslimů z celého světa. Vykonávají buď velkou pouť hadždž, která se koná každý rok ve stanoveném datu, nebo malou pouť umra, kterou lze podniknout kdykoliv.

Ministerstvo pro velkou a malou pouť v dnešním prohlášení uvedlo, že povolení k pouti umra, k modlitbám ve Velké mešitě v Mekce a ke vstupu do Prorokovy mešity v Medíně dostanou jen očkovaní lidé a ti, co covid prodělali. Jak dlouho bude opatření platit a jestli se dotkne také velké pouti hadždž, se zatím neví.

Saúdská Arábie, která má asi 34 milionů obyvatel, zaznamenala od začátku pandemie více než 393 000 případů nákazy koronavirem a 6700 úmrtí pacientů s covidem. Agentura AP uvedla, že počet infekcí v zemi znovu roste.

Velké poutě do Mekky se loni v červenci smělo zúčastnit pouze asi 10 000 muslimů žijících v Saúdské Arábii. V roce 2019 velkou pouť vykonalo 2,5 milionu vyznavačů islámu z celého světa. V říjnu Saúdská Arábie koronavirová opatření uvolnila, po sedmi měsících opět otevřela Velkou mešitu v Mekce a částečně umožnila obnovit i poutě umra.

Video se připravuje ...
Další videa