Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš se zlobí na Blatného, zase kvůli novým lékům. Ministr to už nevydržel a odpověděl

Autor: ČTK, for, Mii - 
3. dubna 2021
11:18

Premiér Andrej Babiš (ANO) poslal ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) koncem března již nejméně čtvrtý vytýkací dopis za zhruba dva týdny. Ministrovi tentokrát opět vytkl přísné podmínky pro podávání experimentálního léku na nemoc covid-19 bamlanivimab, uvedl v pátek server Deník N. Ministerstvo zdravotnictví nejdříve nechtělo věc komentovat, v sobotu se přesto Blatný ozval a prostřednictvím twitteru vzkázal, že léky jsou lékařská, ne politická věc.

Již v druhé polovině března Babiš vytýkal podle médií Blatnému prostřednictvím dopisů už jednou údajně malou podporu nových léků na covid-19 a také postup při tendru na testy na covid-19 pro školy nebo strategii boje proti rakovině.

Babiš ministra Blatného v dopise z 29. března podle Deníku N žádá, aby ministerstvo umožnilo pacientům léčbu bamlanivimabem v co největší míře. „Snažíte se opravdu přispět k řešení situace ze všech sil i Vy z funkce ministra zdravotnictví?“ píše premiér. „Očekávám od Vás jasnou a stručnou odpověď hodnou ministra zdravotnictví ČR a lékaře, nikoli další slohové cvičení, co nejde a proč to nejde,“ vyzývá premiér Blatného v dopise.

Premiér tím naráží na dřívější dopis, v němž také podle serveru Lidovky.cz kritizoval podmínky pro podávání nových léků. „V době, kdy nemáme dostatek vakcín, jste měl Vy jako ministr zdravotnictví umožnit indikovaným pacientům léčbu s protilátkami v největší možné míře, k čemuž ovšem podle mých informací nedošlo,“ psal podle serveru Babiš v prvním dopise z poloviny března.

„Případné změny v indikaci budou odvislé výhradně od výsledku odborných diskusí a analýzy dosavadních zkušeností,“ sdělila Deníku N mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová k podmínkám pro podávání zmíněných léků.

O několik hodin později se nicméně ozval sám Blatný. „Pan premiér dobře ví, že minulý týden proběhla, bez ohledu na dopisy, odborná diskuze o indikaci protilátkových léků. Na základě zkušeností lékařů a podle výsledků diskuze jsme upravili kritéria k jejich podání,“ napsal a dodal, že podávání léků je lékařské, nikoliv politické téma.

Nemocnice v Česku mají k dispozici léky proti covidu-19 s tzv. monoklonálními protilátkami bamlanivimab od společnosti Eli Lilly a casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, od firmy Regeneron. Mohou je však aplikovat pouze pacientům s vybranými druhy diagnóz. Odborníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), která v březnu vznikla při ministerstvu zdravotnictví, podle serveru Novinky.cz doporučili ve čtvrtek zmírnění kritérií pro podávání těchto látek.

Video  Takto vypadá aplikace léku Bamlavinimab, který je určen proti koronaviru.  - Fakultní Thomayerova nemocnice
Video se připravuje ...

sarina ( 4. dubna 2021 16:02 )

Ty sis musel mrzáku šlehnout, jinak bys takovou krávovinu nemohl napsat, nebo ti došly prachy a proto budeš volit fetpremiéra, abys neměl se sháněním fetu problém.

sarina ( 4. dubna 2021 14:53 )

Ty jsi jen ubohý mrzáček s nervama v kýblu, raději toho nech a sklapni, přece nechceš chcípnout a chceš vydržet aspoň do podzimu abys mohl jít k volbám a dát hlas "fetpremiérovi", NE?

sarina ( 4. dubna 2021 14:09 )

mrzaku ANO, premiér bude mít zase spoustu voličů a nepotřebuje se ani z nikým spojovat, tak jako to dělá opozice, ta by se nejraději spojila v jeden celek, aby už KONEČNĚ VYHRÁLI po tolika letech. A neboj nepochcípá celá chátra podobná tobě, pár jich musí zůstat aby mohli jít k volbám aby vyhrál ten omezený "fetpremiér", který slintá celou dobu a nemůže se dočkat, vždyť bydlí v pronajatém bytě a nebude dlouho trvat a nebude mít jen vlastní byt bude v balíku co nevidět. A už víš mrzáku, kolik životů bude mít na svědomí on? Nebo si snad myslíš že se postará a mávne proutkem a covid bude fuč???

sarina ( 4. dubna 2021 12:29 )

Tedy to samé si myslím já o vás, nemáme si co vyčítat.

janikmirek ( 4. dubna 2021 11:22 )

Tedy, když čtu váš příspěvek,tak mám mrazení, jací lidé v tomto státě žijí,omezenost, nezájem o svobodu člověka, omlouvalo by vás jen to, že to píšete z nějakého psychiatrického oddělení a omylem se dostala k počítači.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa