Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi propadli očkovací turistice. Pro vakcínu míří do Srbska, zajel tam i známý podnikatel

Autor: ČTK, for - 
31. března 2021
21:07

Až desítky lidí z Česka se nechaly proti nemoci covid-19 naočkovat v Srbsku, které nabídlo cizincům bezplatnou vakcinaci o minulém víkendu. Vyplývá to z vyjádření ředitelky odboru komunikace ministerstva zahraničí Zuzany Štíchové pro televizi Prima. Televize upozornila, že srbská televize mezi cizinci, kteří si přijeli pro očkování, zachytila majitele e-shopu Rohlik.cz Tomáše Čupra.

„Víme o jednotlivcích, maximálně nějakých nízkých desítkách lidí. Nemyslíme si, že by šlo o nějakou masovou záležitost,“ řekla Štíchová. Prima uvedla, že ministerstvo zahraničí bude řešit cesty Čechů do Srbska pro očkování s ministerstvem zdravotnictví.

Koronavirus v Srbsku: Davy lidí i cizinců ve frontě na vakcínu Koronavirus v Srbsku: Davy lidí i cizinců ve frontě na vakcínu | ČTK / Darko Vojinovic

Srbsko podle registračního formuláře nabízí očkování třemi z vakcín registrovaných v EU a také ruskou očkovací látkou Sputnik V a vakcínou od čínské firmy Sinopharm. „Pokud to bude registrovaná vakcína v EU a v Evropě, tak je to v zásadě úplně jedno, ale byl bych velice opatrný, když to bude neregistrovaná vakcína,“ uvedl předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Upozornil na možný problém s převzetím zodpovědnosti za případné nežádoucí účinky očkování. „Těžko potom tu zodpovědnost převezme český stát,“ dodal.

Kritici srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi vytýkají, že se bezplatnou nabídkou vakcín snažil rozšířit svůj vliv v regionu. Další tvrdí, že dávky vakcíny od firmy AstraZeneca, které zdravotníci aplikovali cizincům, se blíží datu expirace a je nutné je co nejdříve využít. Toto tvrzení však nebylo možné ověřit, uvedla minulý týden agentura AP.

Srbsko patří mezi nejrychleji očkující země v Evropě. Ve zhruba sedmimilionové zemi dostaly alespoň první dávku vakcíny přes dva miliony lidí.

Video  Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

user ( 1. dubna 2021 05:33 )

Paradox je v tom, že Srbsko díky tomu pomůže Chorvatsku s turistama. Ten Balkán je divočina.

marmat ( 31. března 2021 22:44 )

Když se šíří tato "propagace" ........tak prosím vždy KOMPLETNĚ !!!

marmat ( 31. března 2021 22:42 )

Snad si naši očkovaní "moc nenaběhli"
*************
Radovanović mluví s novináři často a nijak se netají tím, že s postupem vlády v covidové epidemii nesouzní. Lapidárně to shrnul v pár dní starém pořadu stanice N1, v němž epidemickou situaci v Srbsku prohlásil za „katastrofální nebo na hranici katastrofy“ a opatření za „anemická“.
„Jsme jako opilec mezi dvěma ploty. Komíháme se tu na jednu stranu, tu na druhou, a vrážíme hlavně do té viklavější strany,“ řekl a vyčetl vládě, že „situaci lakovala na růžovo“ a manipuluje fakty i čísly i po loňských parlamentních volbách. Veřejnému prostoru prý vládne populismus, epidemie jde ruku v ruce s „infodemií“.

marmat ( 31. března 2021 22:40 )

Přední srbský epidemiolog Zoran Radovanović nad tím v srbských médiích znovu a znovu kroutí hlavou a zopakoval to i v nedávném rozhovoru pro srbskou redakci DW: „Je to absurdní. My jsme jediná země na světě, kde nabídka vakcíny převyšuje poptávku.“
******
http­s://de­nikn­.cz/59­3436/j­edu-se-ockovat-do-belehradu-srbove-vakciny-nechteji-rozdava-je-vlada-cizincum/

marmat ( 31. března 2021 22:36 )

Avy jste po tom očkování tak toužil.....psal jste o něj i Ježíškovi, žejo ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa