Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jaro klepe na dveře: Pyl snižuje obranyschopnost sliznice vůči koronaviru, varují vědci

Autor: mav - 
13. března 2021
18:36

Studie objevila souvislost mezi počty infekcí SARS-CoV-2 a vrcholy pylové sezony, píše deník Le Parisien. Badatelé Mnichovské univerzity zatím nemohou říci jistě, proč to tak je, ale ujišťují, že za přenos jako takový mohou lidé, ne pylové částice.

Když je pylová koncentrace vyšší, dochází k více infekcím, konstatují mnichovští badatelé poté, co prozkoumali čísla z 31 zemí pěti kontinentů z loňského jara.

„Vystavení pylu ve vzduchu zvyšuje náchylnost na virové infekce dýchacích cest, ať už je člověk alergik, nebo ne,“ uvedli vědci v magazínu PNAS. Ukázali, že to tedy vedle chřipky či respiračního syncytiálního viru platí i pro SARS-CoV-2. „Pyly ve vzduchu, někdy v souhře s vlhkostí a teplotou, ze 44 % vysvětlují výkyvy v počtech infekcí.“

Nárůst koncentrace pylu o 100 zrn na metr krychlový vzduchu se do čtyř dnů projevil 4% nárůstem nakažených koronavirem (řádově se koncentrace v pylové sezoně pohybují v tisících zrnech na m3).

„Chceme ale ujistit, že naše zjištění nedávají důvod k panice. Pyl zvyšuje riziko nákazy, jen pokud jste v kontaktu s někým nakaženým,“ cituje le Parisien imunoložku Stefanie Gillesovou, spoluautorku studie. „Pyl virus nepřenáší a nezpůsobuje infekce.“

„Když se pyl octne na nosní sliznici, uvolní se látky, které narušují produkci antivirových interferonů. Ty jsou pro buňky v nose první linií obrany proti virovým infekcím. Když interferonů ubude, viry se mohou v buňce lépe množit a napadat sousední buňky, jak jsme prokázali v jiném článku o rýmě,“ dodává Gillesová.

Alergie i bez ní

Nejspíš tady nejde o mechanismus alergie, tedy přehnané reakce imunitního systému – pyl takto oslabuje sliznice alergiků i nealergiků. Přesná čísla však v tomto směru badatelé k dispozici neměli. Na každý pád podobně dokážou škodit jiné vzdušné nečistoty.

A řešení? Vlastně nic nového. Respirátor pyl zachytí, abyste ho nevdechli. K tomu je vhodné přidat i brýle, oči také pyl zachycují. „A kdo je na pyl náchylný, měl by brát prášky proti alergii,“ dodává Gillesová.

Video  8 rad, jak si pomoci při pylové alergii  - Markéta Tošnarová /mojezdraví.cz/ iStock.com
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa