Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

První týden lockdownu: Statisíce kontrol, pár pokut a Češi našli „fígle“ s aplikací

Autor: Markéta Mikešová - 
9. března 2021
05:30

Je to už více než týden, co v Česku začal platit tvrdý lockdown. Lidé dostali zákaz opouštět své okresy, hranice mohou překročit jen ve stanovených výjimkách. Policie během té doby vykonala statisíce kontrol a rozdala přes 1400 pokut. Na větší problémy podle svých slov nenarazila – lidé jsou obvykle připravení a nařízení respektují. Přesto se najdou tací, kteří se kontrolám chtějí vyhnout a sahají kvůli k tomu po technologiích.

Respirátor, dezinfekce a nově i čestné prohlášení či potvrzení z práce. To je výbava, kterou musí mít od minulého pondělí v autě každý Čech, který se rozhodne překročit hranice okresu, kde má bydliště. Potřebnými dokumenty musí disponovat pro případ, že narazí na policejní kontrolu, kterých skutečně není málo – na dodržování nařízení vlády o omezení pohybu dohlíží cca 26 tisíc policistů, vypomáhat jim může až 5000 vojáků a 300 celníků.

Kontrolní stanoviště se nachází na vybraných místech u okrajů okresů. Pokud má člověk všechny doklady v pořádku a jeho důvod pro vycestování spadá do výjimek, celá záležitost trvá okolo pěti minut. V případě chybějícího čestného prohlášení je možné jej vyplnit na místě, pak je kontrola delší. Lidé zatím podle policie spolupracují, na větší problémy během prvního týdne nenarazila.

„Od pondělí, kdy začalo platit nové vládní opatření, které společně s armádou a celníky kontrolujeme, mohu konstatovat, že jsme se ve větší míře nesetkali s tím, že by se občané snažili to nařízení nerespektovat, obcházet. Většina z nich je připravena, předloží nám potřebné doklady a proběhne tam velmi rychlá kontrola,“ zaslal Blesk Zprávám vyjádření David Schön z tiskového oddělení policejního prezidia.

Situace, že by policisté museli auto vrátit, nastává jen v minimu případů – například během jednoho dne z minulého týdne bylo vykonáno téměř 100 tisíc kontrol, ale řidičům byl přikázán návrat jen v cca 1200 případech. Celkem se za celý týden muselo vrátit cca 10 500 vozidel a kontrol veškerých opatření policie provedla přes 700 tisíc.

Podle dat, která poskytl Blesk Zprávám Schön, policie také od začátku března, kdy nová opatření platí, zaznamenala 5252 přestupků proti krizovým opatřením zavedených vládou. Sem spadá zmíněné omezení pohybu, ale třeba i zákaz maloobchodního prodeje. Pokuta padla v 1451 případech, domluvou bylo řešeno 3273 případů.

Hádat se s policisty se nevyplatí. Za porušování nařízení mohou na místě udělit pokutu 10 tisíc korun, ve správním řízení se postih podle krizového zákona může vyšplhat až na 20 tisíc korun. A nejčastější důvody pro sankce? Není to ani tak pokus o překročení hranic okresu (to se auto pouze vrátí), ale nedodržování ochrany úst a nosu, plus odmítání spolupráce. Bez roušky či respirátoru totiž mohou společně cestovat jen členové jedné domácnosti.

Sítě zahlceny radami, jak se policii vyhnout

Nebyli by to ovšem Češi, kdyby nehledali způsoby, jak policejní kontroly obejít. Prakticky od minulého pondělí se sociální sítě množí regionálními varováními, kde se hlídky právě nachází. Těžko byste hledali facebookovou skupinu jakékoliv obce, kde toto téma není aktuálně rozebíráno.

Odpověď těchto diskutujících, pokud pouze nesdělí adresu kontrolního bodu, obvykle zní jedna z mapových mobilních aplikací. Nejčastěji je v tomto kontextu zmiňován Waze – oblíbená navigace, která patří společnosti Google. Obsahuje totiž funkci, že řidiči si mohou vzájemně hlásit policejní hlídky (ale i radary) a ty pak vidí na mapě. Vše probíhá v reálném čase, takže aplikace si rychle získala pozornost Čechů, kteří se chtějí kontrolám vyhnout.

Lidé na sociálních sítích si radí, jak se vyhnout policejním kontrolám na hranicích okresů. Lidé na sociálních sítích si radí, jak se vyhnout policejním kontrolám na hranicích okresů. | reprofoto FB

„Bylo by fajn, kdybyste ty kontroly policejní označili v aplikaci Waze. Člověk by se mohl vyhnout a dojet do Třince raději po vesnicích než po dálnici,“ vyzývá spoluobčany v jedné z internetových diskuzí uživatel Jaroslav. Lidé mu dávají za pravdu a podotýkají, že podobné funkce už mají i ostatní navigace, třeba Google Mapy, jež je od Waze okoukaly.

Ovšem bylo by naivní si myslet, že policie o tom neví. Samozřejmě se pravidelně přesouvá, aby si lidé nezvykli na ta samá stanoviště. Nicméně proti navigacím s upozorňovacími schopnostmi nic jiného dělat nemůže, je to problém, který se táhne dlouhodobě – například newyorská policie poslala před rokem a půl oficiální stížnost Googlu, ve které nešetřila kritikou. „Poskytování takových informací pro veřejnou potřebu je nezodpovědné,“ napsala mimo jiné.

V minulosti hrozilo i několik žalob, ale Google vše pokaždé ustál. Pouze v několika zemích (třeba Německo, Francie) vyřadil z provozu u svých mapových aplikací varování před rychlostními radary, ale hlášení policejních hlídek ve většině regionů včetně Česka pokračuje.

I z tohoto důvodu policie upozorňuje, že cílem kontrol není nikoho šikanovat, ale jsou v zájmu nás všech, takže vyhýbání se jim jen přispívá ke zhoršování už tak špatné situace. Většina problémů se řeší domluvou, s potřebnými dokumenty jsou kontroly skutečně jen rychlá formalita. Navíc strážníci, vojáci a celníci jsou také lidi, takže dokážou pochopit různé pracovní a rodinné situace.

Video  Hamáček po jednání krizového štábu: O kontrolách a kolabujících nemocnicích  - Archiv Blesku
Video se připravuje ...

gejza22 ( 9. března 2021 11:35 )

No a co?? Policejní inteligenci jsem už zažil po 68-mém...ty, co něco měli v hlavě komunisti vyházeli a vzali k SNB kde jakýho traktoristu z JZD....táta üž mi tenkrát povídal uč se, nebo budeš policajtem....on měl pravdu...do dnes se u policije nic nezměnilo

salto ( 9. března 2021 10:51 )

Na to, jak něco ožulit jsme skutečně legionáři a ještě jsme na to hrdí

y1xcvbnm ( 9. března 2021 08:50 )

výjezd z Prahy je možný do všech okresů bez kontrol ?? Směr beroun D5 ani ťuk !! Kontrolují tak někde v malých vesnicích aby se nejezdilo na nákupy ale Prahy z toho vypadla, pražáci jezdí jako do houslí.

Jirik-ta ( 9. března 2021 07:21 )

tak hlavně že máme výsledky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa