Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Netestovaný zaměstnanec nesmí na pracoviště, tvrdí právníci. A zmínili vyhazov

Autor: ČTK, sova - 
3. března 2021
22:25

Pokud se zaměstnanec odmítne testovat na covid-19, nesmí mu zaměstnavatel umožnit vstup na pracoviště. Může to pak vést i k jeho výpovědi. Shodli se na tom právníci oslovení ČTK. Testování zaměstnanců je od středy povinné pro firmy s více než 250 zaměstnanci.

„Zaměstnanci jsou podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví ze dne 1. března 2021 povinni na výzvu zaměstnavatele testování podstoupit. Z toho plyne, že pokud se nedostaví zaměstnanec k testu, nemůže vykonávat práci na pracovišti zaměstnavatele. V takovém případě by šlo o neomluvenou absenci a hrubé porušení pracovních povinností,“ řekl ve středu ČTK advokát Jiří Matzner.

Takové jednání by podle informací sdělených příslušnými ministerstvy šlo posoudit až jako neomluvenou absenci zaměstnance s důsledky z toho vyplývajícími ze zákoníku práce, řekla ČTK Lenka Droscová z advokátní kanceláře Řanda Havel Legal. S přihlédnutím k dalším okolnostem případu může být taková absence až důvodem výpovědi či v případě déletrvající absence dokonce až okamžitému zrušení pracovního poměru zaměstnance, doplnila advokátka Droscová pro ČTK.

Testovat se nemusí zaměstnanci pracující z domova

Mnohé podniky povinné testování zaměstnanců podporují. „Tuto iniciativu vítáme a podporujeme, protože pomáhá chránit naše zaměstnance. Pokud zaměstnanec odmítne být testován nebo neposkytne platný negativní test, nebude mu umožněno vstoupit do budovy,“ uvedla například PR manažerka společnosti Amazon Miroslava Jozová.

Vláda schválila povinné testování ve firmách v pondělí večer. Podniky nad 250 zaměstnanců s testováním musí začít ve středu a do 12. března musejí otestovat všechny své pracovníky. Podniky s 50 až 249 lidmi pak začnou s testováním v pátek a všichni pracovníci budou muset mít testy hotové do 15. března. Testováni nebudou muset být zaměstnanci pracující z domova.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pfoto1 ( 4. března 2021 08:33 )

Advokátní kancelář potvrdila, že plošné testování zaměstnanců v ČR zůstává na bázi dobrovolnosti a požadavek výkonu testu na zaměstnanci je překážkou na straně zaměstnavatele! Ministr průmysl však přesto vyhrožuje 50-tisícovou pokutou všem zaměstnancům, kteří odmítnou odběr DNA z nosní dutiny! Podle našeho právníka je výtěr zachycený na špejli genetickým materiálem podléhajícímu GDPR a rovněž lékařskému tajemství a výsledek testu důvěrnou lékařskou zprávou! Vynucování znalosti výsledku testu po zaměstnanci ze strany zaměstnavatele je trestným činem vydírání, známe podrobnosti!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa